Paikallisuutiset

Vanhat mestarit hallitsivat Tankavaaran perinteikkäitä kultakisoja

Tankavaarassa kamppailtiin heinä-elokuun taitteessa 48. kerran kullanhuuhdonnan Suomen mestaruuksista. Kultakisat luotiin aikoinaan silloin vielä kovin vaatimattoman Kultamuseon tukemiseksi. Säännöt olivat yksinkertaiset – se, joka löytää parhaalla lopputuloksella ämpärillisestä maata sinne piilotetut pienet kultahiput, tuolloin 4-12 kappaletta, oli voittaja. Hippujen määrän tiesi vain ylituomari, ja hukatusta hipusta saai viisi minuuttia sakkoa.

Nuo samat säännöt ovat edelleenkin käytössä vain pienin muutoksin. Hippujen määrää ja kokoa on säädelty hiukan ja sakko on muuttunut kolmeksi minuutiksi. Hauskinta on se, että nuo 1974 luodut säännöt ovat levinneet kaikkiin maanosiin ilmeisesti Etelä-Amerikkaa lukuunottamatta. Toki vaskoolit ovat kehittyneet valtavasti, ja alkuaikojen huipputuloksilla ei ole tänään enää mitään jakoa kilpailuissa. Tuolloin hiput vaskattiin kymmenen litran maamäärästä viidessä minuutissa, nyt yhdessä minuutissa ja nopeamminkin.

Nyt käydyt kisat osoittivat yhä selvemmin, että kyse on aidosta urheilulajista, jossa ainoa tie menestykseen on opittu taito sekä tiukka harjoittelu taidon ylläpitämiseksi. Eri sarjoissa parhaiten menestyivät ne, joiden tiedetään kisailevan ahkerasti, ja varmimmin ne, jotka treenaavat lajia myös kisojen välillä. Syykin on selvä – vaskausajat, joiden jälkeen hiput ovat siirtyneet ämpärillisestä soraa pieneen putkeen, ovat häikäiseviä. Kullanhuuhdonta onkin ainoa urheilulaji, jota suomalaiset hallitsevat suvereenisti. Ja lajissa sentään käydään kansallisia mestaruuksia noin 25 maassa.

Tänä vuonna SM-kilpailut olivatkin poikkeuksellisen tasokkaita, entisten mestareiden hallitessa viikonloppua. Vaikka korona jätti monia vanhempia osanottajia kotiin, niin paikalle uskalsi tulla likipäin 150 osallistujaa. Ilahduttavaa oli huomata nuoremmankin polven esiinmarssia kolkuttelemaan totuttujen mestareiden kantoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kisojen avauspäivänä perjantaina miteltiin perinnevaskooleilla, joista estwingin voiton nappasi Hannu Raja ja batean Jouko Korhonen , molemmissa alle kolmen minuutin ajoilla.

Sunnuntaina leivottiin mestarit vapaavalitaisilla vaskooleilla, käytännössä ns. lättäpannuilla miehissä, naisissa, veteraaneissa, nuorissa ja lasten sarjassa. Myös aloittelijat pääsivät kokeilemaan kisatuntumaa epävirallisissa SM-sarjoissa. Kuhunkin loppukilpailuun karsittiin 30 parasta vaskaajaa, mikäli kilpailijoita oli tuota lukemaa enemmän mukana.

Veteraanit kuittasi koko viikonloppuna loistavasti menestynyt kaksinkertainen maailmanmestari Antti Seppälä ajalla 1.24,1. Hän oli jo lauantaina voittanut jokerisarjan rahapotin.

Naisten sarjan voitto meni jo neljännen kerran torniolaisen vaskaajaperheen Maija Keräselle , joka vaskasi konemaisesti sekä veteraaneissa (toinen) että naisissa ajan 1.28.8. Naisten hopealle ylsi entinen Suomen ja maailmanmestari Pirkko Muotkajärvi ja pronssille entinen maailmanmestari Marjatta Kannisto .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miesten sarjan finaali oli huikea jännitysnäytelmä. Vierekkäin vaskanneet Veikko Keränen ja Jouko Korhonen , molemmat moninkertaisia Suomen ja maailmanmestareita, saivat vaskauksen valmiiksi lähes tasoissa ajoilla 1.08 ja 1.09. Hipunlaskennassa kävi kuitenkin ilmi, että Korhonen löysi vain kahdeksan hippua Keräsen kymmentä vastaan. Kisa ratkesi kuitenkin Keräsen vävypojan Jarkko Turusen vaskatessa kolmanneksi nopeimmin ajan 1.14,1, ja löytäen kaikki ylituomari Esko Oravan kätkemät 11 hippua, ja selviten siten ilman aikasakkoja, joita hukatuista hipuista tulee saman tien kolme minuuttia per hippu.

Turusen voitto oli hänellekin jo toinen, ja näiden sarjojen palkintona olleet matka-avustukset ensi vuoden MM-mittelöihin Puolaan menivät siten molemmat Tornioon. Toiseksi miehissä tuli Antti Seppälä ja pronssille ylsi Mika Yläpelto ensimmäisellä henkilökohtaisella SM-mitalillaan.

Melkoista osaamista nähtiin myös lasten (-12 v) ja nuorten sarjoissa (-15 v). Lapsissa voiton otti Sanni Hakala ajalla 2.07,3, Minea Hongiston hävitessä vain puoli sekuntia. Nuorten sarja oli inarilaisten juhlaa, kun Tuukka Leponiemi (1.12,4) ja Pilvi Nissilä (1.15.2.)ottivat kaksoisvoiton.. Nuorilla oli toki reilusti vähemmän hiekkaa vaskattavana kuin aikuisilla, mutta tulokset ovat silti huimia. Leponiemi ja Nissilä ottivat myös aikuisten kahden hengen joukkuekisassa upeasti pronssia.

Tankavaaran isäntä Marko Touru oli kisojen päättyessä erittäin tyytyväinen kisoihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kotimaisia osanottajia oli totuttu määrä, ja koronasta huolimatta paikalla oli joukko kovia ruotsalaisvaskaajia. Myyntien puolesta kisa oli taloudellisestikin onnistunut eli plussalle jäätiin.

Kaukana kuitenkin ollaan 70-luvun kisoista, joita presidentti Kekkonenkin kunnioitti läsnäolollaan, ja jolloin pelkästään katsojia oli paikalla yli tuhat kiinnostunutta. Mutta kuka tietää ensi vuonna – onhan kullanhuuhdonnalla aina oma taattu viehätyksensä

Touru oli ilahtunut myös siitä, että iltaohjelmissa oli hyvin väkeä.

– Kaiketi tuo korona on tuottanut ihmisille tarvetta nauttia niistä vanhaan tapaan. Toki täällä on myös noudatettu koronaturvallisia ohjeita, kättenpesua ja turvavälejä sen verran kuin mahdollista on. Ja kilpailijoista valtaosa lienee jo kahteen kertaan rokotettuja.

Touru lupaa, että heinä-elokuun vaihteessa käydään kisat myös ensi vuonna.

– Hiukan harmittaa kun MM-kisat Kanadan kuulussa Dawson Cityssä jouduttiin koronan vuoksi perumaan.

Ilmoita asiavirheestä