Paikallisuutiset

Suomen Latu Kiilopää tähtää Lapin ympäristövastuullisimmaksi matkailukohteeksi

Lähtölaukaus tapahtui jo vuonna 2015, kun Kiilopää siirtyi isojen rakennusten osalta maalämpöön. Myös asiakkaita ohjataan luontoa säästävään lomakäyttäytymiseen ”vihreän Kiilopään” hengessä.

Suomen Ladun hallitus on kirjannut Kiilopäälle pitkän aikavälin tavoitteeksi tulla koko Lapin ympäristövastuullisimmaksi matkailukohteeksi.

– Se on kova tavoite, mutta tyhjän saa pyytämättäkin. Lähdemme rohkeasti tekemään kestävän kehityksen mukaisia toimenpiteitä varsinkin siksi, että nojaamme kaikessa toiminnassamme luontoon, hyvinvointiin ja elämyksiin, sanoo Suomen Latu Kiilopään johtaja Seppo Uski .

Ympäristövastuullinen yritys tietää, miten sen toiminta vaikuttaa ympäristöön ja miten se voi hallita ympäristövaikutuksiaan. Kiilopäällä siihen pyritään sekä omia että asiakkaiden toimintaa kehittämällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vihreä Kiilopää

Syksyllä 2015 Kiilopään päärakennuksessa sekä muissa isoissa rakennuksissa siirryttiin maalämpöön. Pienemmät mökit puolestaan lämpiävät ilmalämpöpumpuilla. Maalämmön lisäksi energiamuotona käytetään pelkästään tuulivoimalla tuotettua energiaa.

Myös asiakkaita ohjataan luontoa säästävään lomakäyttäytymiseen ja heidän muun muassa toivotaan lajittelevan omat jätteensä niille tarkoitettuihin astioihin. Uskin mukaan se tosin on jo useimmille Kiilopään asiakkaille itsestäänselvyys.

Marraskuun alusta Suomen Latu Kiilopää aloittaa biojäteyhteistyön Lassila & Tikanojan kanssa. Se on asia, jota Kiilopäällä on odotettu pitkään ja hartaasti.

– Aivan huikea juttu, että he lähtivät tähän mukaan. Biojäte on ollut meille iso haaste ja hurjimmillaan olemme miettineet, että perustamme tänne itse biojäteaseman ja rupeamme houkuttelemaan muita mukaan. Meillä tulee noin 10 000 kiloa biojätettä vuodessa pelkästään Kiilopään ravintolasta, vaikka varsinainen ruokahävikki onkin pientä. Haluankin välittää isot kiitokset Lassila & Tikanojalle, että he lähtivät tähän mukaan. Tämä on oikeaa ekotyötä, Uski toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Biojäteastia sijoitetaan Kiilopään pihassa sijaitsevalle lajittelupisteelle, missä on jo omat keräysastiansa sekajätteelle, paperille, metallille ja lasille. Tulevaisuudessa tarkoitus on laajentaa biojätteen keräys myös kaikkiin mökkeihin.

Sydän sykkii yhteistyölle

Suomen Latu Kiilopää on mukana Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmassa, missä yritykselle luodaan oma kestävän matkailun kehittämispolku.

– Se on tosi tärkeä juttu ja olemme siinä innoissamme mukana. Olemme upea luontokohde ja haluamme olla mukana luomassa Suomesta ja Lapista kestävän kehityksen matkailukohdetta, Uski sanoo.

Vastuullisen matkailun ohjelman lisäksi Kiilopäällä halutaan tehdä yhteistyötä myös muiden paikallisten toimijoiden kanssa luontoa säästävän matkailun edistämiseksi. Esimerkkinä Uski mainitsee sähköautot ja niiden latauspisteet, joita Pohjois-Lapissa on toistaiseksi vielä harvassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen Latu Kiilopää haluaakin haastaa alueen toisen suuren toimijan, Metsähallituksen, lähtemään mukaan toteuttamaan sähköautojen latauspistettä Kiilopäälle.

– Niin paljon ihmisiä lähtee UK-puistoon täältä Kiilopäältä ja jättää autonsa tuohon pihalle parkkiin tai Kakslauttaseen menevän tien varteen. Tulevaisuudessa ne ovat entistä enemmän sähköautoja, joten puistossa vierailevat varmasti arvostaisivat tällaista mahdollisuutta.

Toinen ”vihreä haaste” on lähtenyt liike- ja yhteistyökumppaneille. Heidät Suomen Latu Kiilopää on haastanut laskemaan oman hiilijalanjälkensä.

Uskin mukaan vasta silloin yritys voi todella tietää oman ympäristökuormituksensa ja pystyy asettamaan aitoja, kestävän kehityksen mukaisia tavoitteita tulevaisuudelle.

Ilmoita asiavirheestä