Paikallisuutiset

Joko latasit älypuhelimeesi Porokellon?

Viimeistään silloin on aika ladata tämä viisas älypuhelinsovellus, kun saavut poronhoitoalueelle. Porokello toimii koko poronhoitoalueella, joka on 36% Suomen pinta-alasta.

Porokolareita tapahtuu vuosittain noin 4000 kappaletta. Viime vuonna porokolarien määrä oli ennätysalhainen. Tähän vaikuttivat lämmin kesä, vähäluminen alkutalvi sekä Porokello -sovelluksen vakiintunut käyttö. Porokello on älypuhelinsovellus, joka varoittaa autoilijoita suuresta porovaarasta maanteillä. Porokellon tavoitteena on puolittaa porokolarien määrä.

– Kolaririskin nouseminen johtuu porojen liikkumisesta. Useilla alueilla porot viihtyvät keskitalven kuukaudet talvilaitumilla. Näillä alueilla porojen näkyminen tien lähettyvillä talviaikana on vähäistä. Lumien sulaessa porot lähtevät jälleen liikkeelle ja lumitilanteen salliessa porot lähtevät vaeltamaan vasomisalueille. Porojen määrä tien varsilla lisääntyy nopeasti ja merkittävästi. Tämä tulee monelle yllätyksenä ja sen seurauksena kolarimäärä kasvaa, kertoo Porokellon projektipäällikkö Henna Nurminen .

Tänä vuonna tehty tutkimus osoittaa, että Porokellolla on positiivinen vaikutus liikenneturvallisuuteen. Porokellon käyttäjistä 90% muuttavat ajokäyttäytymistä liikenneturvallisuutta parantavalla tavalla saatuaan porovaroituksen, ⅔ osa koki, että on välttänyt kolarin sovelluksen ansiosta. Nämä ovat vaikuttavia lukuja ja osoittavat, että Porokellolla on oma paikkansa poronhoitoalueen liikkenneturvallisuuden edistäjänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Porokello varoittajina toimii joukko ammattiautoilijoita sekä paljon työkseen ajavat autoilijat. Varoituksia on annettu vuodesta 2016 alkaen.

Mikä Porokello?

ilmainen älypuhelinsovellus

on saatavilla puhelimen sovelluskaupasta

varoittaa suuresta porokolaririskistä

varoitukset annetaan näköhavaintoihin perustuen

on voittanut mm. Poliisin vuoden liikenneturvallisuus palkinnon 2017 sekä SKAL ry:n Kuljetuskuutio -palkinnon

Ilmoita asiavirheestä