Paikallisuutiset

Vuoden 2023 hiihdon SM-kisoja suunnitellaan

Inarin hiihtostadionilla käy jo melkoinen kuhina

Juutuanvaaran hiihtostadionilla käy melkoinen vilinä. Parkkipaikka on autoja täynnä, salin puolella istuu väkeä kokouksessa ja ulkona loikkii jos minkälaista ammattimiestä mittailemassa ja paikkoja tutkimassa.

Mistä on kysymys, Inarin Yrityksen puuhamies Kari Kyrö?

– Täällä on nyt paikalla Ylen TV-ohjaaja Tuomas Jauhiainen joukkoineen. Yleläisiä on reilu kymmenkunta ja lisäksi tässä on paikalla Hiihtoliiton väkeä. Ja juuri äskettäin katseltiin juttuja myös Inergian porukoitten kanssa, ja onhan tässä kenturalla myös Inarin Yrityksen väkeä. Tämän ruljanssin taustalla on tietysti se, että ensi keväänä hiihdon SM-kisat pidetään Inarissa ja meidän täytyy jo nyt suunnitella kisoja, eikä pelkästään suunnitella, vaan niihin täytyy valmistautua ja muutamia teknisiä asioita täytyy rakentaa jo nyt ennen talven tuloa ja maan jäätymistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miltä hiihtostadion näyttää ammattikuvaajan silmin, Ylen TV-ohjaaja Tuomas Jauhiainen?

– Erittäin hyvältä. Eilen vietettiin puoli päivää ladun varressa eli kierrettiin ladut läpi ja katseltiin kamerapaikat metsään. Sinne tulee noin parisenkymmentä kameraa. Meiltä on aika pitkä matka tänne Inariin, joten nyt kun täällä olemme, niin yritetään katsella ja selvittää mahdollisimman monta asiaa samalla kertaa. Sähköjäkin käytiin äskettäin läpi, koska sitä tarvitaan paljon ja varmistamme, että virtaa varmasti riittää.

Entä mitä sanoo Hiihtoliitto, Hiihtoliiton kilpailujen johtaja Hannu Koivusalo?

– Olemme katselleet kisa-aluetta ja paikkoja tarkoin ja varmistelleet, että tv-tuotanto saa ensi talven SM-kisat näkymään Ylen avoimilla kanavilla. Kaikki näyttää hyvältä ja täytyy sanoa, että nämä kilpailupaikan radat herättävät myös kunnioitusta. Ne täyttävät vaatimukset ja ovat paikoitellen jopa ylikin, kuten tuo kympin lenkki. Mutta ollaan saatu Fisiltä luvat, että kisat voidaan siinä pitää ja pomminvarmasti tullaan näkemään huikeat kisat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikki paikat kierretään tarkoin ennen kuin tämänkertainen palaveri päättyy ja palaamme Etelä-Suomeen. Olen ihan varma, että Inarin kunnalle nämä kisat ovat myös tosi iso asia ja monet tahot näistä täällä hyötyvät, yrittäjät ja muut. Ihmisiä pyörii kisoissa paljon ja pelkästään kilpailijoita tuollaiset nelisensataa. Huoltajia tietysti satoja ja yleisöä siihen päälle. Toki voi sanoa, että aivan hirmuinen massatapahtuma tämä ei ole massojen puolesta, mutta iso juttu kuitenkin ja täältähän tulee tältä alueelta reilut 10 tuntia tv-lähetystä, joten sanoisinpa, että Inari ja Inarin keväthanget saavat aikamoista näkyvyyttä. Kisat palvelevat Inarin aluetta monella tapaa.

Entä mitä sanoo Kari Kyrö, näyttääkö tämän istunnon ja katselmusten perusteella, että kisat onnistuvat?

– Paljon on tänäkin aamuna tehty ja katsottu. On katseltu paikat parillekymmenelle kameralle ja tutkittu, riittävätkö sähköt ja pitääkö laittaa uusia muuntajia. Kyllä Inariin saadaan onnistuneet kisat, tästä tulee koko Inarin kunnan alueen yhteinen voimainponnistus. Inarin Yritys on se jäsenseura, joka on hakenut näitä kisoja, koska jonkun seuran täytyy olla tässä roolissa, että SM-kisat voidaan järjestää.

– Mutta haluan korostaa, että tässä on mukana Inarin kunta ja hyvin monia järjestöjä Inarin kunnan alueelta. Moni seura on jo ilmoittautunut mukaan, kuten esimerkiksi Hammasjärven Tarkka, joka täällä on nyt juuri ollut. Ja moni seura on kysellyt mukaantuloa nyt, kun kesäkiireet ovat helpottaneet. Esimerkiksi Heinäkengiltä saadaan käyttöön suuri teltta, siitä on Marinin Pekan kanssa neuvoteltu ja sovittu. Sen paikaksi on katseltu tuota jääkiekkokaukaloa, sinne tulee lämmitys ja siellä voi sitten ruokaillakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ja tuossa tien toisella puolella toimii SAKK ja se on yksi tärkeä yhteiskumppani. SAKK:ista saamme tiloja käyttöön ja esimerkiksi Lassin Kota on kisojen käytössä. Voitelutiloissa ja kisakanslian tiloissa, muun muassa, me tukeudumme SAKK:iin .

– Yksi pieni toivekin meillä Inarin Yrityksessä on. Kun me organisoimme kisat ja seuran talous on tietysti tiukilla suurten projektien edessä, niin myymme 20 euron vapaaehtoisia pääsymaksuja. Emme peri pääsymaksua, mutta jos joku haluaa sen maksaa, helpottaakseen seuran taloudellista taakkaa, niin tämmöisen maksun voi maksaa.

Sinullahan on kokemusta SM-kisojen järjestelyistä. Menevätkö asiat jo vanhalla rutiinilla?

– Inarissa oli tosiaan SM-hiihdot -99, ja toki senkin jälkeen olen kiertänyt kisoja ja ollut kohtuullisesti mukana monessa jutussa. Ei voi sanoa, että tämä menisi läpi vanhalla rutiinilla, ei lainkaan. Asiat muuttuvat koko ajan, ja aina tulee uutta ja yllättävää, joten hereillä meidän pitää olla Inarissa ja varmistaa asiat, että ne ovat kunnossa sitten viimeisen päälle.

– Onhan esimerkiksi tekniikassa paljon uusia asioita. Droneista ei aikoinaan tiedetty mitään, mutta nyt nekin ovat pelissä mukana. Nyt on ajateltu, että esimerkiksi viestihiihdon aikana koko se viiden kilometrin lenkki nähtäisiin ruudussa koko ajan ja siihen tarvitaan dronea .

– Eikä näitä kisoja tietenkään juuri tänään ole ryhdytty suunnittelemaan, kyllä näitä suunniteltiin jo viime keväänä ja koko kesä on tehty sitten töitä myös kisojen eteen. Teimme maastohommia ja Inarin kuntakin oli erittäin hyvin mukana ratojen viimeistelyssä ja niitten väljentämisessä. Ja vielä tehdään paljon maastotöitä ennen kuin maa jäätyy. Pitää tehdä esimerkiksi yksi tunneli ladun alle, jotta sieltä jalankulkijat pääsevät turvallisesti kulkemaan. Eli kaivinkonetta tarvitaan ja maata pitää penkaista .

– Ja meidän talkooporukka on täällä ollut joka lauantaina ja sunnuntai. Jos töitä luettelee, niin voisi mainita, että kaikki rakennukset on maalipaikattu. Valkoista maalia etenkin on tarvittu, kun on käyty läpi ulkorakennusten valkoiset listat. Sehän on semmoinen juttu, että kun Inarista tulee televisiolähetystä päivästä toiseen, niin visuaalisen ilmeen pitää olla mahdollisimman hyvä. Katsojille pitää jäädä hyvä kuva tästä alueesta ja kamerat ovat semmoisia, että eivät ne jätä mitään kertomatta. Jos joku nurkka repsottaisi, niin ennen pitkää se osuisi kameraan, mutta nyt paikat ovat kunnossa, joten kyllä näitä kelpaa kevättalvella esitellä ja kuvata.

Eli kameratekniikka on yksi asia, mikä on kehittynyt vuosikymmenten varrella?

– Onhan se, kun ajattelee, että dronet lentää taivaalla. Ja sitten joku kamera ampuu kuvan satelliittiin, joka on jossakin Päiväntasaajan seudulla ja sieltä satelliitti siirtää kuvan Pasilaan, ja kaikki tämä tapahtuu alle sekunnissa ja televisiosta tulee suoraa live-lähetystä, ei mitään nauhoitusta. Kyllähän tässä vielä hommaa on, kun pitää kuvansiirtokaapeleita vetää metsään, taitaa olla useamman päivän urakkka .

Riittääkö kuivalihakeitto varmasti kisoissa?

– Kuivalihakeittoa pitää keittää nyt tuplasti enemmän, ja sitä varmasti riittää. Lihat saadaan omalta väeltä, taattua inarilaista kuivalihakeittoa. Kyllä kai sitä meidänkin huushollin keittiössä keitellään ja lihoja liotellaan oikeaoppisesti ennen kuin itse keittäminen alkaa. Töitä on vielä paljon, mutta hyvällä suunnittelulla, yhteishengellä ja talkooponnisteluilla tästä saadaan aivan upeat kisat. Inari on silloin valtakunnan ja miksei maailmankin kartalla, ja ihmiset jännittävät ja seuraavat itse kisaa, ja siinä samalla ihastelevat myös näitä Inarin kevättalven maisemia ja tunnelmia, joten näkyvyys tältä perältä on aikamoinen.

– Kehotan Inarilaisen toimittajia katsomaan vielä tuoda stadionin pihalla olevaa uutta puuliiteriä, jota sitäkin varmasti tullaan kuvaamaan kisojen aikana ja Ylen väki on ihastellut sitä jo nyt. Kun me harvensimme tätä aluetta, niin sitä puuta kertyi niin paljon, että joku hoksi , että tehdään nyt viimein kunnollinen liiteri. Siinä on nyt komea puuliiteri koirankaulasalvoksilla, ja se on jo täynnä polttopuuta. Liiterin viereen siirrettiin laavun ruoteet ja kuvaaja katseli tuota laavua jo sillä silmällä, että siellä varmaan tullaan tekemään monet haastattelut kisojen aikana ja tuli palaa siellä laavussa. P isteet kaikille talkoolaisille ja ennen kaikkea Pentti Äärelälle ja Eero Nikulalle !