Hannu Musakka pakkasi teltan autoon ja lähti pohjoisen kiertueelle

Syvältä sydämestäni” kaikuu, kun Hannu Musakan syksyinen konserttisarja Lapissa käynnistyi. Musakkaa kohtasi heinäkuussa auto-onnettomuus, josta kimposi teema kiertueelle.

– Onneksi suojelusenkelit olivat mukana heinäkuussa, kun auto meni lunastukseen ja hirvi kuoli. Itse selvisin yhdellä naarmulla, mutta se kaikki nosti tunteet pintaan syvältä sydämestäni . Se oli aivan kuin välitilipäätös elämässäni. Ehkä Taivaan isä ajatteli, että ajelehan sinä Hannu kuitenkin vielä menemään ja pidä niitä konserttejasi, kertoo karjalainen laulajapoika ja baritoni.

Kiertueella juhlistetaan samalla laulajan omaa 75-vuotista elämäntaivalta. Mukana on tunteellisia veteraani- ja sankarivainajia ja omia vanhempia kunnioittavia teoksia, kuten Testamentti pojalleni, Veteraanin iltahuuto, Soi vienosti murheeni soitto, Nocturno , Laps ’ olen Karjalan, Kahden maan kansalainen, Vanha virsi Taalainmaalta ja Karjalainen rukous, Kun päättyy työ, On hetki, Oi kiitos sä Luojani armollinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Monta muutakin, tuttua tai hieman tuntematonta yksinlaulua on mukana ohjelmistossa.

Konsertin lomassa Musakka esittää lisäksi muutamia Eino Leinon ja Yrjö Jylhän runoja sekä yleisön kanssa kaksi yhteislaulua. Laulaja esittää koko ohjelmansa a cappella eli ilman säestystä. Jotkut laulut Musakka päätti ottaa mukaansa vasta ajamansa hirvikolarin jälkeen.

– Vanha virsi Taalainmaalta on kaunis laulu, jota hautajaisissakin paljon lauletaan. Siinähän lauletaan iltahämärästä, joka laskeutuu ylle niittyjen. Se toi mieleeni tuon heinäkuisen auto-onnettomuuden tunnelman.

Laululla Kahden maan kansalainen Hannu Musakka tekee kunniaa lähetyssaarnaaja Martti Rautaselle . Laulun sävelen on tehnyt Jaakko Löytty ja sanoista vastaa Jaakon vaimo Kaija Pispa .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kahden maan kansalainen-laulussa puhutaan tulvavesistä. Se tuo mieleeni lapsuuden, jolloin lähdin uimaan 25 metriä. Mutta voimat riittivät 20 metriin. Ja miksei Kahden maan kansalainen muistuta myös norjansuomalaisista, kveeneistä, jotka olivat kahden maan kansalaisia eräällä tavalla. Minähän olen konsertoinut paljon Pohjois-Norjassa ja äitini isovanhemmat lähtivät aikoinaan leivän perässä kohti Jäämerta. Ilman sitä reissua , ei olisi minuakaan, pohtii Musakka .

Suomalaista musiikkihistoriaa hyvin tunteva baritoni esittää Ivalossa ja Utsjoella myös Toivioretkellä-laulun , jonka sanat on tehnyt P.J . Hannikainen .

– Toivoretkellä tunnetaan myös nimellä Maa on niin kaunis. Laulu lauletaan lähes aina Hilja Haahden sanoilla, mutta minä haluan tuoda esille P.J . Hannikaisen sanoitusta. Hannikaisen sanoitus on toiveikkaampi. Siinä ei ole muuten sitä lausetta, että miespolvet vaipuvat unholaan. Sehän on oikeastaan mahdottoman lohduton lause, eikä sinänsä ehkä niin paikkansapitäväkään, sanoo musiikkitietäjä Hannu Musakka .

Ikinuori baritoni nukkuu pohjoisen kiertueillaan yleensä teltassa. Muutaman yön hän saattaa nukkua myös seurakuntasalissa, mutta teltta on tuttu ja mukava yöpymispaikka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tietenkin se on halpakin. Pystytän teltan parissa minuutissa, laitan sinne leirivuoteen ja levitän makuupussin, joka on ikivanha, mutta lämmin armeijan untuvapussi. Puurot ja kahvit keitän trangiassa ja pidän trangiassa säästöliekkiä sen verran, että teltta lämpiää iltasella ja aamutoimien aikaan 16 asteeseen. Yöllä nukun makeasti pussin sisällä, joten kylmyys ei haittaa. Puolukat olen tänä syksynä onnistunut keräämään aamupuuroon telttapaikan liepeiltä.

Musakka sanoo, että hän taitaa olla ainoa laulaja, joka tulee pohjoiseen ilman säestäjää.

– Olen tottunut tähän, enkä tarvitse pianistia enkä mitään muutakaan. Tavallaan olen ihan paljaana yleisön edessä, siinä ei voi piiloutua minkään pianonsoittajan eikä kenenkään muunkaan taakse. Toisaalta näyttää siltä, että näin hektisenä ja meluisana aikana, ihmiset oikein herkistyvät kuuntelemaan, kun joku tulee yleisön eteen ihan vain laulamaan, ilman mitään musiikkia tai soitinta.

Musakka sanoo, että hän aina haluaa myös tarinoida ja kertoa niistä kappaleista mitä hän laulaa.

– Haluan pitää konsertin ja samalla mukavan iltahetken, jossa ei olla turhan jäykkiä. Muutama yhteislaulukin kuuluu asiaan.

Ilmoita asiavirheestä