Ihmiset

Watercrosskisojen järjestelyt aloitetaan jo tammikuussa

Viime vuonna Ivalon Watercrosseihin saapui yli 2600 kävijää. Keli vaikuttaa suuresti suuren ulkoilmatapahtuman yleisömäärään. Järjestäjätahot odottavat aurinkoista ja lämmintä kesäpäivää heinäkuun viimeiselle lauantaille.

Ylä-Lapin Moottorikelkkailijat Ry järjestää tänäkin vuonna Ivalon Watercrossit. Kilpailu on järjestäjäseuran 40-vuotijuhlakilpailu ja ne järjestetään tuttuun tapaan Hotelli Kultahipun rannassa. Tapahtuman järjestäminen on aloitettu jo tammikuussa, jolloin on laitettu tarvittavia lupa-asioita vireille.

– Tämä tapahtuma on vuosittainen iso punnerrus seurallamme, kertoo Ylä-Lapin Moottorikelkkailijat Ry:n sihteeri Raisa Pesonen .

Pesonen toimii sihteerinä myös tulevissa kisoissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seuran puheenjohtaja Vesa-Matti Kiviniemi on ollut järjestämässä vesikrosseja kotikyläänsä jo pikkupojasta lähtien, mutta nyt hän on mukana jo kolmatta kertaa kilpailujenjohtajan elementissä. Kiviniemi kertoo, että tänä vuonna mittelöihin järjestetään uusia lajeja kuten naisten- ja harrasteluokka. Lisäksi kisasta löytyy tietenkin SM Open ja alle 600-sarjat.

– Uusia sarjoja on haluttu kovasti mukaan ja niinpä halusimme toteuttaa toiveita, Kiviniemi sanoo.

– Aikaisempiin vuosiin verrattuna tänä vuonna on ollut lajin piirissä kuskipulaa. Ivalossa oli viime vuonna 34 osallistujaa open sarjassa ja 17kuskia alle 600-sarjassa. Nyt kun ollaan kierrelty tänä kesänä näitä kisoja, niin kokonaismäärä on ollut alle 30 kuskia. Toki Ivalossa on ollut aina eniten kuskeja koko Suomessa.

Siirtyminen harrasteluokkaan

Vesikrossin harrastesarjaan on siirtynyt paljon kisaajia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vaikka he menestyisivät openluokassakin hyvin, Pesonen sanoo.

Esimerkiksi moni naisten sarjalainen voi mennä harrastesarjaan kisaamaan, koska silloin on enemmän kisakumppaneita ja saa enemmän kokemuksia itse kisaamisesta. Pesosen mukaa harrastesarjassa on haastavaa ja tasokasta porukkaa.

Monen suussa on ollut pitkin kevättä, että vesikrossikisoja ei järjestettäisi Ylä-Lapin Moottorikelkkailijat Ry:n toimesta. Järjestäjien mukaan tälläistä ei ole koskaa edes ajateltu ettei kisoja jonain vuonna järjestettäisi.Watercross on Ylä-Lapin Moottorikelkkailijoille ainoa tapa saada seuran tilille rahaa.

– Olemme uusineet ja tehneet uutta sopimusta kisojen järjestämisestä Kultahipun kanssa. Lisäksi olemme koettaneet kerätä uusia resursseja, Pesonen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talkoilijoita mukaan

Vuodesta toiseen sama porukka järjestää Ivalon Watercross kisat Kultahipun rannassa. Järjestelyt menevät jo rutiinilla. Vanhempia toimijoita lähtee vuosittain pois talkooporukasta, eikä heidän tilalle olla saatu uusia ihmisiä. Talkooporukka on suuruudeltaan parisen kymmentä ihmistä.

– Se määrä ei riitä järjestämään näin suurta tapahtumaa jouhevasti. Haluaisimme peräänkuuluttaa vapaaehtoisia talkooilijoita mukaan järjestämään koko kylän suurtapahtumaa. Tarvitsemme porukkaa muun muassa lipunmyyntiin, aitojen pystyttämiseen ja liikenteenohjaukseen.

– Nostolautalle myös tarvitaan riskejä miehiä, Kiviniemi lisää.

– Eikä koko päivää tarvitse edes talkoilla. Työtehtäviä voidaan tarpeen tullessa vuorotella, niin että kaikki pääsevät seuraamaan myös itse kisaa.

– Tarjoamme talkoilijoille sapuskat ja kisoja pääsee seuraamaan aitiopaikalta.

Hyppyriä ei nähdä

Uudet sääntömuutokset ovat tuoneet tullessaan sen, että hyppyriä ei nähdä tänä vuonna Ivalon Watercrosseissa. Säännöt vaatisivat nyt kolme metriä leveämpää hyppyriä mitä ivalolaisilla nyt on.

– Eikä kenelläkään ole nyt aikaa alkaa leveämpää hyppyriä tekemäänkään, murahtaa Kiviniemi.

– Nyt vesicrossissa otetaan erälähtöjä. Kaikissa lähdöissä ajaa kolme kelkkaa. Tämän takia hyppyrinkin pitäisi olla viiden metrin levyinen tai kaksi kolmen metrin hyppyriä. Eikä sellaisia taida löytyä yhdeltäkään kilpailupaikkakunnalta, miettii Pesonen.

– Sääntömuutos poisti hyppyrit Suomesta, lisää Kiviniemi.

– Joki on myös haasteellinen, kun se virtaa, niin se liikuttaa isoa hyppyriäkin. On oma haaste saada pitämään niin iso hyppyri paikallaan, jatkaa Kiviniemi.

Lipunmyyntiä ennakkoon

Tapahtuman juontaa tunnettu kuuluttaja Jarkko Ylläsjärvi .

– Sama kuuluttaja kulkee kaikki vesikrossikilpailut pitkin kesää, joten hän pystyy kommentoimaan koko kautta reaaliajassa. Tästä yleisökin tykkää, Kiviniemi sanoo.

Tänä vuonna järjestäjät myyvät tapahtumaan pääsylippurannekkeita ennakkoon kisapäivää edeltävänä perjantaina klo 16-20. Lipunmyynti tapahtuu Kultahipun parkkipaikalta. Tällä toimenpiteella on ajateltu säästävän monen ihmisen jonottaminen itse tapahtumaan. Rannekkeella pääsee kulkemaan vaivattomasti jonon ohi.

Hotelli Kultahippu järjestää Beach Partyn iltaohjelmana. YleX:sta tuttu DJ Roni Rex tulee viihdyttämään vesicrossikansaa. Rony Rex on yksi Suomen johtavista DJ-nimistä. Hän on ottanut yleisön haltuunsa kotimaassa ja ulkomailla sekä on esiintynyt lähes kaikilla Suomen nimekkäillä klubeilla ja isoilla festareilla.

Hipun Kellarin puolelle tulee soittamaan norjalainen DJ Sven .

– Hän on soittanut meille jo monta vuotta. Hän on myös mahtava dj, tietää Hotelli Kultahipun ravintolapäällikkö Essi Warséll .

– Odotamme jälleen kävijäennätystä. Viime vuonna sattui olemaan tosi hyvä ilma, niin beach partykin onnistui oikein hyvin. Toivomme siis aurinkoisia kelejä, Warséll lisää.

Vieläkö Kultahipun puolelta saa majoitusta vesicrossviikonlopulle?

– Majoitustilaa meiltä ei enää löydy viikonlopulle. Me ollaan jo täynnä, Kultahipusta vastataan.

Ilmoita asiavirheestä