Ihmiset

Villihevosista on pelkkiä hyviä muistoja

Kaikki muistavat varmasti Hanna Ekolan ja Villihevosia-kappaleen. Villihevosia laulun teki 30 vuotta sitten Hannan veli Martti Heikkilä ja se julkaistiinkin Hannan ensimmäisellä levyllä vuonna 1990.

– Villihevosia oli läpimurtobiisini. Kun biisi valmistui, olin juuri tekemässä ensimmäistä levyäni, jonka lähes kaikki laulut olivat Martin säveltämiä ja sanoittamia. Villihevosia päätettiin ottaa mukaan, kertoo laulaja Hanna Ekola.

– Emme silloin arvanneet, miten iso laulu siitä tulisi, Ekola lisää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hanna Ekolan ensimmäinen levy myikin kultaa ja platinaa. Laulaja palkittiin aikoinaan myös Emma-palkinnolla levyn myötä.

– Laulusta on pelkkiä hyviä muistoja. Se myös mahdollisti sen, että olen saanut laulaa yleisölle jo 30 vuotta. Laulun vapauden kaipuusta ja aitoudesta kertova teksti yhdistettynä slaavilaiseen melankoliaan ja omaan, tuoreeseen tulkintaani tekivät siitä hitin.

Laulamisen lisäksi laulajanainen kirjoittaa sekä lauluja että myös kirjoja. Hannalta on ilmestynyt jo 25 teosta. Vapaa-aikaaan hän hoitaa omakotitalon ja lapsuuskotinsa hommia.

Kirkko konserttisalina

Hanna Ekola oli ennen ensimmäistä levyään valmistunut teologisesta tiedekunnasta teologian maisteriksi. Vuonna 1998 Hannasta tuli äiti ja päätti jättää yökeikat hetkeksi väliin ja keskittyä vain kirkkokonsertteihin. Kirkko oli hänelle tuttu paikka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kirkko on koti. Ja tuntui luontevalta lähteä esiintymään kirkkoon. Sillä tiellä olen yhä, vaikka poika onkin jo parikymppinen. Kirkosta löytyi sellainen oma paikka, laulan lohdullisia, toivoa tuovia ja vierellä kulkevia lauluja ja se sopii minulle.

Maanantaina 15.4. Hanna Ekola konsertoi Saariselän kappelissa. Hän on esiintynyt siellä useita kertoja.

Hanna Ekola on päätoiminen yksinyrittäjä. Hän järjestää itse kaikki keikansa.

– Se on iso, aikaa vievä osa tätä työtä. Keikkojen tekeminen on sitten vain se kerma kakun päällä. Se, että keikka onnistuu, on vaatinut paljon etukäteistyötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjoisen hiljaisuus

Hanna Ekola on käynyt ensimmäisen kerran Lapissa jo kuusivuotiaana. Hänen isänsä työ vei laulajattaren lapsuuskesiksi Enontekiön Hettaan. Nykyisin hän käy Lapissa myös vapaa-ajallaan mökkeilemässä ja nauttimassa luonnon hiljaisuudesta. Hanna on saanut käydä joka puolella Lappia yli 50 vuoden ajan.

–  Joten kyllä Lappi on tullut tutuksi ja tunnen että pohjoisella on ihan erityinen sija sydämessäni. Lappi on aiheena tullut mukaan myös moniin lauluihini.

Lapin keikkareissut ovat työntäyteisiä. Joka päivä keikkapaikkakunta vaihtuu ja kilometrejä tulee usein satoja.

– Keikkareissussa on myös tärkeää nukkua riittävästi, joten aikaa hiihtämiseen ei työreissulla juuri jää. Ne reissut tehdään sitten erikseen.

Hanna asuu etelässä maalla, joten hiihtäminen onnistuu myös siellä.

– Varsinkin tänä talvena lunta on ollut meilläkin todella paljon.

Artistin mielestä Lapissa on parasta kaiken kauneus, luonto, rauha, hiljaisuus, revontulet, erityisen kaunis valo ja tietysti ihmiset.

– Olen ollut Lapissa kaikkina vuodenaikoina ja tietysti yötön yö on ihan oma juttunsa.

Mitä Hanna Ekola suosittelee ihmisten ehdottomasti tekemään Lapissa?

– Kuuntelemaan hiljaisuutta ja katselemaan kauneutta. Nauttimaan Lapin luonnosta ja myös herkuista.

Neljän suora: Hanna Ekola

1) Poro vai hirvi?

– Poro

2) Monot vai lenkkarit?

– Lenkkarit

3) Säestyksellä vai ilman?

– Nuotiolla ilman, muuten säestyksellä

4) Aurinko vai kuu?

– Olen kuuhullu ja rakastan aurinkoa. Mutta jos vain toinen pitää valita, niin kuu.

Ilmoita asiavirheestä