Takkiopas - näin valitset sopivan takin joka kelille

Ulkoilu- ja urheiluvaatteiden tekniset ominaisuudet saattavat tuntua epäselviltä, ja oikean takin löytäminen laajasta valikoimasta saattaa olla haasteellista. Jokaisella teknisellä ominaisuudella on kuitenkin oma tarkoituksensa. Eri takkityypeistä ja takkien ominaisuuksista on hyvä olla selvillä, jotta osaa valita omaan käyttöön ja tarpeeseen parhaiten soveltuvan takin.

Suomessa vaihteleva sää vaatii monenlaista vaatetusta. Vuoden ympäri ei pärjää yhdellä takilla, vaan eri vuodenaikoina tarvitaan erilaiset varusteet. Jotta takille tulee mahdollisimman paljon käyttöä, kannattaa se valita omien tarpeiden mukaan.

Yksi tunnetuimmista suomalaiseen säähän vaatteita valmistavista ulkoiluvaatebrändeistä on Helly Hansen. Vuonna 1877 Norjassa perustettu Helly Hansen on tunnettu sen laadukkaista ulkoiluvaatteista ja -varusteista sekä kengistä. Brändillä on myös urheilu- ja vapaa-ajan vaatteita. Merkin vaatteet on suunniteltu Pohjoismaisia sääolosuhteita ajatellen – tyyliä ja kestävyyttä unohtamatta. Mikäli tähtäimessä on uuden takin hankinta, löytyy laaja Helly Hansen takki valikoima Hobbyhall.fi-verkkokaupasta.

Jotta takkiostokset sujuvat mahdollisimman vaivattomasti, käymme tässä artikkelissa läpi eri takkityypit ja niiden keskeisimmät ominaisuudet.

Kuoritakit

Kuoritakit ovat veden- ja tuulenpitäviä, mutta hengittäviä. Kuoritakit on valmistettu kalvollisesta kuorimateriaalista, joka estää veden ja tuulen läpi pääsemistä, mutta samalla kuitenkin mahdollistaa hien haihtumisen ja pitää lämmön takin sisällä. Helly Hansen takki on erinomainen yleistakki, joka toimii myös aktiivisessa ulkoilussa, ja laadukas takki on esimerkiksi aktiiviliikkujalle mieluinen lahja syntymäpäivänä.

Kuoritakkeja on eri paksuisia. Ohuet kuoritakin sopivat kevät-, syksy- ja kesäkeleihin, kun taas vuorilliset kuoritakit toimivat hyvin talven pakkasissa. Kuoritakin alle voi lisätä tarvittaessa eristävän lämpökerroksen, kuten fleecetakin. Kuoritakki on tiivistetty saumoista vedenpitäviksi, jolloin vesi ei pääse sisään saumoistakaan.

Kuoritakeissa voi olla eri vesipilariarvo, joka kertoo, kuinka suuren vesimassan takki kestää. Mitä korkeampi vesipilariarvo, sitä vedenpitävämpi takki on. Kuoritakkien vesipilariarvo on 5 000–20 000. Kun arvo on 20 000, on takki silloin jo täysin vedenpitävä. Näin korkean vesipilariarvon kuoritakit toimivat myös sadetakkina.

Softshell-takit

Softshell-takit ovat yleisesti ottaen pehmeämpää ja joustavampaa materiaalia kuin kuoritakit, mutta ne eivät ole yhtä vedenpitäviä, vaan ainoastaan vettä hylkiviä. Softshell-takit kestävät kuitenkin kevyttä sadetta ja tuulta.

Softshell-takit ovat hengittäviä ja eristävät hieman lämpöä, joten ne toimivat erinomaisesti päällys- ja välikerroksen yhdistelmänä ulkoilussa, kuten retkeilyssä. Yleensä softshell-takkien sisäpinta on harjattu miellyttävän pehmeäksi, joten se on mukava vaikka ainoastaan t-paidan päällä. Kuten ohuen kuoritakin, myös Softshell-takin alle voi laittaa lämpökerroksen, kuten aluspaidan tai fleecen. Softshell-takit sopivat loistavasti niin arkeen kuin aktiiviseen liikkumiseen.

Sadetakit

Sadetakit ovat jossain määrin saaneet väistyä monipuolisten kuoritakkien noustessa kuluttajien suosioon. Sadetakit ovat veden- ja tuulenpitäviä, mutta niiden hengittävyys ei ole yhtä korkealla tasolla kuin kuori- ja softshell-takkien. Sadetakit ovat kuitenkin mainio valinta kovassa sateessa, jolloin takilta vaaditaan täydellistä suojaa.

Mikäli tarkoituksena on liikkua paljon sateessa, tällöin kuoritakki voi olla parempi valinta, sillä ne hengittävät enemmän. Perinteinen sadetakki on kuitenkin takuuvarma valinta tilanteisiin, kun sateelta suojautuminen on ykköstekijä.

Untuvatakit

Untuvatakit ovat kevyitä ja todella lämpimiä, ja siksi monen valinta talvipakkasiin. Untuvatakkeja on saatavilla monia eri malleja: lyhyitä, pitkiä, puolipitkiä ja parkamallisia. Untuvatakki suojaa erinomaisesti kylmältä ja tuulelta.

Säännöllisessä käytössä oleva untuvatakki tulisi pestä säännöllisesti, sillä puhdas untuva tarjoaa paremman eristyksen kuin likainen untuva. Untuva on kuitumateriaalia kalliimpi täyte takeissa, mutta oikein hoidettuna untuvatakki on pitkäikäinen. Hyvin hoidettu untuvatakki voi säilyttää lämmöneristyskykynsä jopa pari vuosikymmentä.

Hobbyhall.fi-verkkokaupassa myytävät Helly Hansen untuvatakit ovat RDS-standardin mukaisia. Se tarkoittaa, että standardin mukaisesti valmistetussa untuvatakissa on käytetty ainoastaan untuvaa, jonka tuotannossa kiinnitetään huomiota eläinten hyvinvointiin. Standardi ei esimerkiksi hyväksy höyhenten ja untuvan keräämistä eläviltä linnuilta.