Vastuullisen matkailun puolesta

Matkailun rooli osana maailmantaloutta kasvaa. Matkailijat ovat yhä kiinnostuneempia omista ympäristövaikutuksistaan. Suomelle matkailun kestävä kehitys tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia erottautua kansainvälisesti.

Visit Finland lanserasi tänä kesänä matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun Sustainable Travel Finland -merkin, jotta matkailuelinkeino Suomessa pystyisi vastaamaan muuttuvaan kysyntään ja kasvamaan vastuullisesti jatkossakin. Tämän merkin tavoitteena on edistää kestävää matkailua Suomessa sekä viestiä yhtenäisemmin Suomesta kestävän matkailun maana. Lisäksi tarkoituksena olisi helpottaa matkailijoiden valintoja matkustuspäätöksiä tehtäessä sekä käynnistää ja lisätä kestävän matkailun yhteistyötä kunnan ja muiden julkisten toimijoiden, alueorganisaatioiden ja yritysten välillä. Yrityksen, joka merkin haluaa taakseen, pitää täyttää Visit Finlandin luoma kriteeristö, joka huomio niin taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen kuin kulttuurisen kestävyyden.

Pohjoise, arktisen alueen matkailu perustuu vahvasti alueen erityisiin luonnonolosuhteisiin ja niiden ympärille rakennettavaan liiketoimintaan. Luonnon koskemattomuus, kasvillisuus ja eläimistö, puhdas ilma ja vesi, kaamos, yötön yö ja hiljaisuus sekä alueen erityinen kulttuuri ovat tunnettuja Saariselän vetovoimatekijöitä. Vastuullisuus ei ole vain ohimenevä muoti-ilmiö ja trendi vaan se on pysyvä muutos. Vastuullinen toiminta on pitkällä aikavälillä ainoa mahdollinen tapa tuottaa matkailupalveluita. On silti varmistettava, että puhdas luonto ja vesi ovat myyntivalttejamme myös tulevaisuudessakin, nimittäin ne eivät ole itsestään selvyyksiä enää tällä maapallolla.

Kestävän matkailun tavoitteet tukevat keskeisiä valtakunnan tason tavoitteita muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntaan ja aluetaloudelliseen kehitykseen liittyen. Matkailualan vastuullisuutta kehitetään Suomessa pitkäjänteisesti yhteistyössä alan eri toimijoiden kesken. Vastuulliset matkailuyritykset ymmärtävät kestävän kehityksen mukaisen toiminnan olevan oleellista yrityksen taloudellisen jatkuvuuden kannalta. Ulkomaalaisille vieraillemme kannattaa rohkeasti kertoa meille itsestään selvistä perusasioista, kuten puhtaasta vedestä ja ruuasta sekä kierrätyksestä, turvallisuudesta ja tasa-arvosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teimme tämän lehden edelleen rakkaudella Lapin ikuisille ystäville ja tietenkin niille, jotka vasta suunnittelevat ensimmäistä Lapin matkaansa vaikkapa syksyn aikaan. Tunturissa on aina tekemistä ja ihailtavaa riittää, mutta silti jonkun päivän haluaa käydä vähän muuallakin. Vähän kauempana. Mielenkiintoisia, päivämutkin käytäviä kohteita voisivat olla vaikkapa vanha uittoränni Nellimissä taikka ruskan ihailumatka Pulmankijärvelle. Ruskaretkelle on mukava ottaa myös ihmisen paras ystävä. Kokosimme myös muistilistaa koirille ja koiranomistajille, mitä syksyn päiväretkillä kannattaa muistaa karvaisen kaverin kanssa. Tällä kertaa olemme Eletään Lapissa -juttusarjan myötä käymässä Nellimissä ja pääsettekin lukemaan tämän pienen erämaakylän kuulumiset lehtemme sivuilta. Toivottavasti viihdytte jälleen lehtemme parissa!

On jälleen aika nauttia kuulaista syyspäivistä. Tehdään se vastuullisesti, jokainen omalla tahollaan!

Toimittaja

Ilmoita asiavirheestä