Paikallisuutiset

Vaarallisen jätteen lajittelussa on parantamisen varaa

Edelleen roskapusseista löytyy myös vaarallisia jätteitä, vaikka kodin vaaralliset jätteet otetaan maksutta vastaan kuntien, kuntayhtymien tai kunnallisten jäteyhtiöiden jäteasemilla. Saariselällä tunnistamaton esine aiheutti räjähdyksen jäteautossa maaliskuun lopulla.

Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco hoitaa vakituisten asuntojen, loma-asuntojen ja julkishallinnollisten kiinteistöjen jätehuollon palvelutehtäviä myös Saariselällä. Lapin Jätehuolto kuntayhtymän eko- ja aluekeräysastioiden Lapecon alueella on yhteensä 130 ekopistettä, joihin kuntalaiset ja vapaa-ajan asukkaat voivat tuoda lajitellut hyötyjätteensä. Aluekeräysastiaa saavat käyttää vain sen käytöstä vuosimaksua maksavat taloudet. Kuntayhtymän ylläpitämät ekopisteet puolestaan ovat kaikkien ekomaksun maksaneiden kotitalouksien ja mökkiläisten käytettävissä. Ekopisteet ja aluekeräysastiat eivät ole tarkoitettu yritystoiminnan jätteille. Yritysten jätteiden vastaanottoa järjestään kuntayhtymän jäteasemilla.

Saariselällä räjähti

Edelleen roskapusseista löytyy myös vaarallisia jätteitä, vaikka kodin vaaralliset jätteet otetaan maksutta vastaan kuntien, kuntayhtymien tai kunnallisten jäteyhtiöiden jäteasemilla. Saariselällä tunnistamaton esine aiheutti räjähdyksen jäteautossa maaliskuun lopulla. Jokostien aluekeräysastian välittömässä läheisyydessä tapahtui vakavan vaaratilanteen aiheuttanut räjähdys. Aluekeräysastiassa ollut esine räjähti jäteauton puristinosassa jätteenkuljettajan käynnistettyä jätteenpuristuksen. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta tilanne aiheutti vakavan tapaturmariskin. Räjähdys oli niin voimakas, että lastissa jo olleita jätteitä lensi kauas ympäristöön. Räjähdys aiheutti myös tuntuvan paineaallon. Kuljettaja kertoi olleensa räjähdyksen sattuessa auton vieressä, joten auto suojasi häntä sinkoavilta jätteiltä.

– Polttokelpoiseen jätteeseen ei saa laittaa mitään palon tai räjähdyksen vaaraa aiheuttavia jätteitä, Lapecolta muistutetaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pienikin määrä voi olla tuhoisaa

Jo pienikin määrä vaaralliseksi luokiteltua ainetta voi aiheuttaa veden tai muun ympäristön saastumisen tai haittaa eläinten ja ihmisten terveydelle. Viemäristä vaarallisia aineita päätyy lopulta vesistöön, koska jätevedenpuhdistamot eivät pysty kaikkia haitallisia aineita poistamaan. Kodin roskiksen sisältö päätyy jätevoimalaan, jossa vaaralliset jätteet voivat aiheuttaa palaessaan jopa räjähdysvaaraa. Vaaratilanne voi syntyä myös jäteautoon kipattaessa tai jäteasemilla, jos vaaralliset aineet on väärin lajiteltu. Pesuaineet, loisteputket, aerosolit, lääkkeet, paristot, moottoriöljyt ja maalit ovat käytöstä poistettuna vaarallista jätettä.

– Vaarallisia jätteitä ei saa laittaa kodin jäteastiaan, kaataa viemäriin, jättää ekopisteelle tai luontoon, muistuttaa viestinnän asiantuntija Kaisa Halme Suomen Kiertovoima KIVO ry:stä.

Muovipakkausten lajitteluohje:

Saa laittaa

kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia

elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit,

voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset

pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset

muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettyinä

muovikassit, -pussit ja -kääreet

Ei saa laittaa

likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä

PVC-pakkauksia

muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia

Saariselän lähin muovinkierrätyspiste on rakenteilla Ivaloon

Pakkauskierrätys Rinki Oy rakentaa uuden ekopisteen K-Supermarket Ivalon yhtey­teen. U usi ekopiste saadaan käyttöön kesä-heinäkuun aikana. Paperin, metallin ja lasin keräys­pisteiden lisäksi ekopisteelle tulee puristinsäiliöt kartonki- ja muovipakkauksille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ivalossa on suuria kausivaihteluita esimerkiksi kartonkipakkausten määrässä, joten puristinsäiliöön mahtuu aikaisempaa suurempia määriä pakkausjätettä, kertoo sopimusasiamies Taneli Lumiaro Rinki Oy:stä.

Lapin jätehuolto kuntayhtymä Lapeco sekä Rinki Oy täydentävät kotitalouksien muovipakkausten keräysverkostoa Lapissa. Yhteistyösopimuksella jokaiseen Lapecon toimialueen yhdeksään kuntaan saadaan keräyspiste. Ivaloa lähin muovipakkausten kierrätyspiste on löytynyt Sodankylästä.

IBM

Ilmoita asiavirheestä