Paikallisuutiset

Utsjoen hotelli avasi ovensa

Petri Haapasaari astelee Hotelli Utsjoen salissa pitkin askelin. Tekemistä on riittänyt pitkin kevättä, sillä Utsjoen Hotelli avasi ovensa kesän matkailusesonkiin. Seinäjokelainen yrittäjäneuvos Antti Peltoniemi osti keskellä Utsjoen kylää olevan hotellin. Haapasaari valittiin hotellinjohtajaksi ja hän aloitti uudessa työssään huhtikuun alussa.

Utsjoen nostalginen hotelli on ollut auki kesäkuun alusta. Koko loppukevään ajan hotellia on laitettu uuteen kuosiin.

– Tämä on historiallinen ja nostalginen paikka, eikä vanha ja retro ole aina huono asia. Olemme ylpeitä siitä, mitä tämä talo on ja haluamme ”kirjoittaa” nyt tälle talolle uutta lukua sen historiaan, hotellinjohtaja Petri Haapasaari sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yleisövessat on laitettu kuntoon ja huoneissa on nostettu tasoa ylemmäs. Rakennuksen alakertaan tehtiin oikeat kokoustila nykyaikaisine esitystekniikoineen. Kokoustamaan mahtuu suljetuin ovin 12-15 henkilöä, listaa Haapasaari esitellen hotellia.

Päärakennuksessa on 22 huonetta, jotka myös käytiin peruskorjaten läpi kevään aikana. Lisäksi hotellilta löytyy niin kutsuttu kalastajarivitalo, jossa on neljä keittiöllistä, neljän hengen huonetta ja yksi kahden hengen huone.

– Se on budjettiratkaisu isommalle, majoittuvalle ryhmälle. Se on toimiva, puhdas ja turvallinen majoituspaikka.

Nykyinen Utsjoen hotelli on myös ihanteellinen majoituspaikka bussiryhmille, sillä talossa on iso piha linja-autolle. Aikaisemmin suuria porukoita on ollut vaikea majoittaa Utsjoelle, joten uudet toimijat halusivat vastata myös tähän kysyntään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hotelli tarjoaa myös vierailleen pakettimatkaratkaisuja. Hotelli tekee yhteistyötä alueella toimivien elämysmatkailijayrittäjien kanssa.

– Alueella on paljon mahtavia osaajia ja haluamme käyttää heidän, paikallisia palveluitaan ja tarjota niitä meidän vieraillemme.

Haapasaaren mukaan hotellin toiminnassa ajatellaan myös paljon luontoa ja alueen ympäristöä.

– Olemme velkaa sen tälle alueelle. Emme voi olla organisaatio, joka kuormittaa tätä aluetta. Vaan meidän pitää olla yritys, joka ottaa tämän alueen huomioon ja että olemme myös ylpeitä siitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi pesuaineissa käytämme ekologisia aineita.

Petri Haapasaaren mukaan Utsjoen hotelli haluaa tukea alueen kesämatkailua sekä olla osa Utsjoki-brändiä.

– Me puhumme tällä alueella kahdeksasta vuodenajasta, emmekä vain kesä- ja talvisesongeista.

Lähellä lapsuuden unelmia

Utsjoen hotellinjohtaja on kotoisin Jalasjärveltä ja muutti pääsiäisen aikaan Utsjoelle. Mies on viihtynyt paikkakunnalla.

– Tämä on hauska ja mielenkiintoinen paikka. Entinen kotikyläni oli myös pieni pitäjä. Olen elämäni aikana asunut niin monessa paikassa, niin ei tämä Utsjokikaan hullumpi paikka ole.

Upseerikoulutuksen käynyt tuore hotellinjohtaja on myös innokas kalastaja ja metsästäjä. Myös harrastuksia ajatellen Utsjoki oli ihanteellinen paikka ottaa työtarjous vastaan.

Haapasaari on toiminut myös seinäjokelaisen Hotelli Sorsapesän johtajana. Lisäksi hän on toiminut yrittäjänä sekä on ollut lohioppaana Kuolanniemimaalla.

– Joten ison kalan jahtaaminen ei ole vieras asia nytkään. Lohen kalastaminen on niin hullu laji, koska siinä kalastetaan kalaa, joka ei oikeasti syö. Mutta jokaiselle on tärkeää, mihin itse uskoo ja jokaisella kalastajalla on tästä lohensyönnistäkin oma mielipide.

Ensimmäisen kerran kun Petri kävi Lapissa, hän haaveili ja unelmoi, että pääsisi pohjoisen jokiin kalastamaan.

– Jokaisen joen kohdalla mietin ”ois mahtava kalastaa, ja tuossakin ois mahtavaa kalastaa ja tuossa..” Lisäksi unelmoin, että joskus näkisin oikean harjuksen ja taimenen. Nyt olen näitä unelmia lähellä.

Lapsena häntä peloteltiin Lapin matkalle lähtiessä, että jos näkee porotokan, niin silloin pitää juosta.

– Sillä poroista tulee kesällä semmosia nenäkaivertajaöttiäisiä ihmisiin, naureskelee Haapasaari lapsuuden varoituksille.

Petri sanoo olevansa sitoutunut hotellinjohtamiseen ja sanoo menevänsä hotellin asiat edellä eteenpäin.

– Minulla on mukana myös kaksi koiraa, televisio ja nojatuoli. Näillä mennään.

Työntekijät kotipaikkakunnalta

Utsjoen hotelli työllistää kesäksi 4-5 työntekijää. Työntekijöitä hakiessaan tuore hotellinjohtaja joutui käyttämään omia kontakteja, sillä hän totesi melko pian, että Utsjoelle on hankalaa saada työntekijöitä. – Asuntopula on yksi ongelma työntekijöiden löytymiseen.

Lähialueen yrittäjät ovat olleet tyytyväisiä, kun hotelli avasi jälleen ovet. Myös paikalliset kävivät tiuhaan kysymässä, koska hotelli aukeaa.

– Moni on tuumannut, että onpa mukavaa, että tämä taas avattiin. Ihmisillä on paljon tästä paikasta tarinoita ja niitä on ollut mukava kuunnella.

Jurmalaiset Mira ja Ari Rahkonen ovat myös muuttaneet koko perheen voimin Utsjoelle, sillä he ovat tulleet hotellin keittiöön töihin.

– Pohjalaisella luonteella mennään, sanoo Mira nauraen.

Millainen on pohjalainen luonne?

– Lujatahtoinen ja määrätietoinen. Ja meiltä puuttuu heikkoudet kokonaan, Ari Rahkonen vastaa hymy huulilla.

Pariskuntaa on purrut pahemman kerran lapinkärpänen ja yhteisenä haaveena on ollut, että he pääsisivät joskus muuttamaan Lappiin.

– Ja mitä korkeammalle, sen parempi. Ja tästähän ei enää korkeammalle pääse. Paitsi niin, oishan se Nuorgam vielä yläpuolella, miettii Ari.

Rahkosten mielestä on ollut mukavaa kuulla saamenkieltä.

– Kyllä sitä on tullut tavattua kaikki saamenkieliset kyltit, mitä tuolla tienvarsilla on.

Ilmoita asiavirheestä