Hyvinvointi

Tupaetiketti kertoo ohjeet tupien käyttäjille

Tupaetikettiin on hyvä perehtyä ennen retken alkua. Tupakohtaisiin ohjeisiin on hyvä tutustua jo ennakkoon netissä ja paikan päällä.

Niitä noudattamalla taataan mieluisia hetkiä kaikille käyttäjille. Ota huomioon toiset retkeilijät, anna toisille lepäämis- ja nukkumisrauha. Rinkkoja säilytetään tuvan ulkopuolella. Joihinkin tupiin voi tuoda lemmikkieläimiä sisälle toisten retkeilijöiden suostumuksella. Ja muistathan, että tupakointi ei ole sallittua sisätiloissa.

Vedenottopaikan sijainti ja muut tarvittavat tupakohtaiset tiedot löytyvät tupakirjasta. Vedenottopaikka on tarkoitettu vain veden ottamiseen. Peseydy ja tiskaa kuivalla maalla riittävän kaukana vedenottopaikasta.

Aina ennen tulen sytyttämistä tarkista tulisija ja tarvittaessa tyhjennä tuhkat ulkona olevaan tuhka-astiaan. Käytä polttopuuta säästeliäästi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Useissa tuvissa on kaasuliesi , jolla saa valmistettua ruoan nopeasti. Avaa kaasupullo ja tutustu lieden käyttöohjeeseen ennen käyttöä. Päivätuvissa ei ole kaasuliesiä.

Huussi eli ulkokäymälä löytyy pihapiiristä. Käymäläjätteen lisäksi huussiin voi laittaa ainoastaan biohajoavaa jätettä. Muut jätteet tulee kuljettaa maastosta pois omassa repussa. Retkeilykohteissa noudatamme roskattoman retkeilyn periaatteita.

Lähtiessäsi jätä tupa ja huussi kaikin puolin siistiin kuntoon. Tyhjennä tuhkat tulipesästä. Pilko polttopuita tupaan valmiiksi seuraavaa tulijaa varten. Sulje kaasupullon hana. Käännä vesisanko ylösalaisin. Jos kohteessa on sauna, tyhjennä myös sieltä vesiastiat ja lakaise lattia. Ota omat roskat mukaasi. Älä jätä tuvalle mitään jätteitä tai ylimääräisiä ruokia myyrien houkuttelemiseksi.

Kirjoita tuvan vieraskirjaan päiväys, nimesi ja reittisuunnitelmasi. Vieraskirjaan on hyvä kirjata myös asioita, joista arvelet olevan hyötyä tai iloa seuraaville tulijoille kuten luontohavaintoja ja retkitunnelmia. Rakenteisiin ja palveluvarustukseen liittyvistä puutteista ja vioista on vieraskirjan lisäksi hyvä ilmoittaa suoraan Metsähallituksen asiakaspalvelupisteeseen tavalla tai toisella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Turvallisuus

Maastossa ollaan aina tiettömän taipaleen päässä, joten turvallisuusasioihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Puulämmitteisissä tuvissa ollaan aina tekemisissä tulen kanssa. Älä lämmitä saunaa tai kämppää liian kuumaksi.

Huolehdi siitä, että polttopuuteline tai kuivuvat vaatteet eivät ole liian lähellä kuumaa kamiinaa. Älä polta kynttilöitä palamattomalla alustalla tai liian lähekkäin. Jokaisessa tuvassa on sammutuspeite, jauhesammutin sekä palovaroitin, mutta suosittelemme ottamaan oman toimivan palovaroittimen ja pariston mukaan.

Ilmoita asiavirheestä