Hyvinvointi

Tunturimittareiden tuhot näkyvät maastossa pitkään

Nuorgamissa, Pulmankijärvelle menevän tien varressa on pystyyn kuolleita tunturikoivujen rankoja. Paikoin musta tunturikangas kuolleena törröttävine tunturikoivupökkelöineen ovat muistona menneestä.

Tunturimittareiden aiheuttama ekokatastrofi tapahtui viitisenkymmentä vuotta sitten, kun matoarmeija pyyhkäisi tunturikoivikoiden yli. Paikalliset asukkaat ovat muistelleet 1960-luvun puolenvälin lämpimiä kesiä ja talvia, jotka olivat tunturimittareille lisääntymisen kannalta suotuisaa aikaa. Perhoset munivat tunturikoivujen oksille munia, jotka seuraavana vuonna kuoriutuvat. Seuraavana kesänä parisenttiset vihreät madot rouskuttivat ravinnokseen tunturikoivujen lehtiä sen minkä kerkesivät. Puut kärsivät matojen touhuista ja osat puista kuoli pystöön ja osasta jäi muistoksi vain mustat rangat. Osa puustosta kuitenkin elpyi. Tunturikoivut saivat kasvatetuksi jopa uudet lehdet oksilleen.

Hallamittari kaverina

2000-luvun alkupuolella tuhoa tuli jatkamaan samaan heimoon kuuluva hallamittari. Se ei ole vielä ehtinyt lähteä yhtä tuhoisalle tielle kuin tunturimittari. Tunturimittari ja hallamittari ovat levittäytyneet nimestään huolimatta jo kaikkialle Pohjoismaihin. Yhtenä syynä pidetään ilmaston lämpenemistä. Ne ovat jopa yleisimmät syysöiden perhoset etelässä.

Ilmoita asiavirheestä