Paikallisuutiset

Tervetuloa Lappiin! Ole sellainen vieras, joka kutsuttaisiin kylään uudestaankin!

Tätä lehteä kootessani olen jututtanut useampaa alueen matkailuyrittäjää ja kaikkien viesti on lähestulkoon sama: vaikka tulevasta ei tiedä, suomalaisten odotetaan tänä kesänä matkustavan kotimaassa tavallista enemmän.

Kotimaiset matkailijat ovat nyt erityisen tervetulleita, kun korona katkaisi kevään matkailusesongin kuin seinään.

***

Tänä kesänä Lappiin on tulossa kokonaan uusia matkailijaryhmiä. Kenties juuri Sinua, ensimmäiselle Lapin matkallesi tullutta askarruttavat erilaiset kysymykset kuin kokeita Lapin kävijöitä. Siksi olemme koonneet tähän lehteen tietoa esimerkiksi alueen tuvista, niiden varusteluista ja tupaetiketistä sekä kiinnostavista käyntikohteista. Tavallisesti Saariselän Sanomien kesänumero ja Kulta-Lapin kesä ilmestyvät erillisinä lehtiä. Korona-tilanteen vuoksi lehdet ilmestyvät tavallista myöhemmin, jotta ehdimme saada niihin ajankohtaiset tiedot muun muassa koronarajoitusten vaikutuksista palveluihin. Lisäksi lehdet pakattiin yksiin kansiin, jotta jokainen lukija saa mahdollisimman laajasti tietoa alueesta.

Jos tämän kesän suunnitelmat ovat jo valmiit, tästä lehdestä voi saada ideoita uusille reissuillesi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

***

Yhteinen viesti jokaiselta jututtamaltani matkailualan toimijalta Lappiin tulijoille on tervetulotoivotuksen lisäksi se, että matkailijat käyttäisivät paikallisten yritysten tarjoamia palveluita ja ottaisivat liikkumisessaan huomioon vastuullisen matkailun ohjeet. Tässä muutamia asioita, joita Lapin asujat erityisesti haluavat nostaa esiin:

Pidä Lapin luonto ja kylät siisteinä. Luonnossa ei useinkaan ole roskakoreja, joten vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.

Säästä Lapin herkkää luontoa pysymällä merkityillä reiteillä ja käyttämällä valmiita taukopaikkoja. Älä parkkeeraa puskaan, vaan majoitu matkailuauton tai asuntovaunun kanssa palveluita tarjoavan yrityksen maksulliselle alueelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tee tulet vain virallisille tulentekopaikoille. Tulta ei tule tehdä metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana.

Valitse paikallisia lappilaisia tai suomalaisia tuotteita. Ostamalla Lapissa valmistettuja matkamuistoja tuet paikallisia pienyrittäjiä ja kulttuuria. Sámi Duodji -sertifioidut tuotteet ovat merkki aidosta perinteisestä saamelaisesta käsityöstä.

Vierailu Lapin arvokkaissa historiallisissa kohteissa on elämys. Jotta kulttuurihistoriamme säilyisi, varmistathan , että vierailusi on kunnioittava ja jälkiä jättämätön. Ethän esimerkiksi kaiverra nimeäsi rakennuksiin tai muistomerkkeihin.

Eläimet ovat osa Lapin luonnon taikaa. Kunnioitat eläimiä mm., kun et häiritse tai vahingoita lintujen pesiä ja poikasia tai lähesty helposti pelästyviä poroja. Pidä aina riittävä etäisyys eläimiin, joita tarkkailet tai kuvaat. Pidä koirasi kytkettynä, sillä se voi häiritä muita eläimiä tai kanssaretkeilijöitäsi. Koirien pitäminen irti on myös kiellettyä monilla alueilla etenkin pesimäaikoihin. Jokamiehen oikeudet sallivat kalastamisen vain ongella. Muista hankkia asianmukaiset luvat kalastukseen ja metsästykseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ole sellainen vieras, joka kutsuttaisiin kylään uudestaankin!

Ilmoita asiavirheestä