Hyvinvointi

Talvella kaikki on toisin – talvi pohjoisessa on pisin vuodenaika, joka Saariselän korkeuksilla kestää yli puolet vuodesta

Pohjoisessa talven tulosta viestittävät loppusyksystä puolipukeiset riekot, kiirunat ja jänikset. Kesäpuku vaihtuu lämpimäksi talvipuvuksi, johon kuuluu valkea suojaväri. Poroille on kasvanut uusi, paksumpi talviturkki. Karhut ovat kömpineet talvipesiinsä nukkumaan pitkää talviuntaan, joka kestää puolisen vuotta.

Lumipeite suojaa kasviluontoa talven kylmyydeltä

Talvi pohjoisessa on pisin vuodenaika, joka Saariselän korkeuksilla kestää yli puolet vuodesta. Talveen kuuluu lumipeite. Tämän syksyn ensimmäinen lumisade Saariselän korkeuksilla nähtiin 20. lokakuuta. Lumipeite suojaa kasviluontoa talven kylmyydeltä. Myös monet maalinnut käyttävät lumen suojaa hyväkseen viettämällä yönsä siellä.

Jälkiä vuotellen

Riekonkiepin voi nähdä, kun hiihtäessä katselee hieman ympärilleen. Kiepin lähellä voi nähdä linnun kävelyjälkiä sekä siiveniskujen jälkiä. Jos ei eläimiä tai lintuja näekään retkellään, niiden jäljet ja jätökset kertovat talvipäivän tapahtumista. Talvipäivän kohokohta on ravinnon hankinta. Riekon jälkikuvio johtaa usein koivulta koivulle, kun lintu on käynyt syömässä urpuja. Joskus riekko itse on voinut päätyä ketun ravinnoksi. Poro kaivaa ravinnokseen jäkälää lumikerroksen alta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaamos eli auringoton aika ei kestä koko talvea

Talvella vuorokauden keskilämpötila on nollan alapuolella. Kylmimmät kuukaudet ovat tammi- ja helmikuu. Helmikuussa aurinko ei vielä lämmitä. Talvella auringonvaloa ja –lämpöä on vähemmän.

Sydäntalveen ajoittuva kaamos tarkoittaa, että tuolloin auringonvaloa ei saada ollenkaan. Kaamos eli auringoton aika ei kestä kuitenkaan koko talvea. Saariselän korkeuksilla kaamoksen pituus on noin viisi viikkoa 3.12.-11.1. välisenä aikana.

Lumi ja taivaalla tuikkivat tähdet tuovat valoa kaamokseen

Valoa talveen ja kaamokseen tuovat valkeana hohtava lumi, taivaalla tuikkivat tähdet ja kelmeä kuu. Pilvettöminä iltaöinä saa myös ihailla taivaalla vilistävien revontulten valoa. Talvi ei ole pohjoisessa poikkeustila. Talvinen luonto on hiljaisempaa, kun kaikki muuttolinnutkin ovat menneet talvehtimisalueilleen. Luonnossa näkyvät jäljet ja jätökset kertovat kuitenkin talvisesta elämästä.

Hae evästystä Kiehisen luontonäyttelystä

Luonnon ja sen tapahtumien tarkkailu on mielenkiintoista puuhaa. Kiinnostaako tähtitaivas vai haluatko lisätietoa revontulista? Poikkea palvelupiste Kiehisessä katsomassa uudet videot, joista toinen opastaa pohjoisen tähtitaivaan tähtikuvioiden tarkasteluun, toinen revontulien katseluun.

Ilmoita asiavirheestä