Ihmiset

Skábmagovat-juhlavuoden keskiössä arktinen elokuva

Alkuperäiskansojen elokuvajuhla Skábmagovat järjestetään 21. kerran Inarissa 24.–27. tammikuuta 2019. Juhlavuoden teemana on arktisten alkuperäiskansojen elokuva. Skábmagovat-festivaalin vierailevana ohjelmakuraattorina toimii Sahan tasavallasta kotoisin oleva tuottaja Sardana Savvina , joka tuo Skábmagoville näytille Venäjällä tuotettujen alkuperäiskansojen elokuvien parhaimmiston.

Skábmagovat-festivaalilla on monia syitä juhlaan, sillä festivaali täyttää 20 vuotta ja arktisten alkuperäiskansojen yhteistyö on tiivimpää kuin koskaan aiemmin, festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola toteaa tyytyväisenä ja jatkaa:

– International Sámi Film Instituten aloittama Arktisten alkuperäiskansojen elokuvarahasto (AIFF) tulee vahvistamaan pohjoisten kansojen elokuvatuotantoa entisestään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Inuiittielokuvan voimahahmo Zacharias Kunuk on ollut tuottamassa ensimmäistä haidankielistä pitkää elokuvaa nimeltä Edge of the Knife (2018). Haida on uhanalainen kieli, jota vuonna 2014 puhui vain enää 14 ihmistä. International Sámi Film Instituten uusin elokuvahanke, Arctic Chills -arktisten kauhuelokuvien sarja, puolestaan on esituotannossa.

Skábmagovat on maailman vanhin saamelaiselokuvafestivaali ja yksi vanhimmista alkuperäiskansaelokuvafestivaaleista.

Ilmoita asiavirheestä