Paikallisuutiset

Saariselän matkailualueella on pulaa mökkien ja huoneistojen siivoojista

Saariselän matkailualueella olisi tarvetta mökkien ja lomahuoneistojen siivoajille. Töitä riittää etenkin ensilumista marraskuun puolesta välistä toukokuulle asti. Myös ruskasesonki on alueella kiireistä.

Ongelmia siivoojan löytämisessä on ollut etenkin yksittäisten kohteiden siivoamiseen Saariselän keskustan alueella ja matkailualueen laitamilla esimerkiksi Kakslauttasessa, missä siivouksen kustannuksia nostaa matka-aika.

– Meidän kautta huolto menee parillekymmenelle mökille ja kyselyitä on jatkuvasti. Me emme tarjoa huolintaa, mutta yhteystietoja olemme antaneet mökkien omistajille, että he voivat itse sopia palveluiden tarjoajan kanssa, kertoo myyntipäällikkö Teija Wiik Saariselän keskusvaraamosta.

Kakslauttasen Arctic Ski resortissa siivoojia saatetaan tarvita yhtenä vaihtopäivänä jopa 200 mökkiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vaihtoaika vaihtelee, toisinaan mökkejä on aikaa siivota pidempään, toisinaan valmista täytyy olla muutamassa tunnissa, kertoo Kakslauttanen Arctic Ski resortin toimitusjohtaja Petri Härkönen .

Yritys on hankkinut siivousta yrityksiltä ja palkannut siivoojia suoraan.

– Olemme saaneet hyvin organisoitua toiminnan, Petri Härkönen sanoo.

Lauantain vaihtopäivä on kiireisin

Kiireisimmät ajat matkailukeskuksen siivouksessa ovat kevättalvella lauantain vaihtopäivinä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juha Savolaisen yritys on siivonnut ja huoltanut Saariselän ja Kakslauttasen alueella nelisen vuotta.

– Välillä jo myimme yrityksen pois, mutta aloitimme toiminnan uudelleen, kun yrityksemme ostanut yrittäjä ei saanut toimintaa oikein sujumaan. Päätimme vaimon kanssa, että ryhdymme määrätietoisesti kasvattamaan yritystä, Juha Savolainen kertoo.

Heidän kauttaan työllistyy alueelle useita alihankkijoita. Savolaisten suurin asiakas on Antero Ylävaara . Siivoojat eivät ole työsuhteessa Savolaisen yritykseen, vaan tekevät heille töitä omilla toiminimillään. Uusia ammattilaisia haetaan myös parhaillaan.

– Meillä on parikymmentä kohdetta, joille tarjoamme isännöinnistä siivoukseen kaikki ne palvelut, joita he tarvitsevat. Huolintaan kuuluvat pienet huoltotyöt, avainpalvelun ja päivystyksen, johon mökeillä majoittuvat voivat soittaa, jos mökillä tarvitaan jotakin. Alihankkijoiden kanssa tehdään sellaiset sopimukset, että heillä on kunnolla aikaa tehdä työt kohteessa, sillä tarjoamme takuusiivousta: jälki on aina korkeatasoinen, Juha Savolainen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaihtopäivän muuttaminen tuonut joustoa

Savolaisen yritys on pyrkinyt purkamaan lauantain vaihtopäivän ruuhkaa esittämällä majoituspaikan omistajille, että he valitsisivat jonkin muun vaihtopäivän kuin lauantain.

– Yhden vuokraajan kanssa kokeilimme sitä, että mökki voidaan vuokrata esimerkiksi maanantaista maanantaihin ja kun se todettiin toimivaksi, mallia on käytetty muissakin kohteissa. Näin siivouksia on pitkin viikkoa ja työvoiman tarve ei keskity liikaa lauantaille, Juha Savolainen toteaa.

Hänen mukaansa yhteistyö Saariselän Keskusvaraamon kanssa on erittäin sujuvaa.

– Heti, kun asiakas on palauttanut avaimet heille, meille tulee siitä tieto tekstiviestillä ja pääsemme siivoamaan kohdetta. Joskushan asiakkaat saattavat lähteä mökiltä jo aikaisemmin kuin kello 12 vaihtopäivänä.

Takuusiivouksen jäljiltä tuoksuu puhtaalle

Kotimaisten ja kansainvälisten matkailijoiden välillä on eroja siinä, missä kunnossa majoituspaikka on heidän jäljiltään.

– Kyllä majoituspaikkaan mennessä voi usein päätellä, onko siellä ollut kaukomaalaisia, keskieurooppalaisia vai kotimaisia matkailijoita. Kaukomailla käytetään esimerkiksi hyvin voimakkaita mausteita ruuan laitossa ja majoituspaikassa kokkailut voi haistaa. Kun siivoamme, takaamme, ettei majoituspaikka tuoksu edellisen asukkaan laittamille ruuille, Juha Savolainen sanoo.

Sisällä tupakointiin siivoojat eivät enää törmää.

– Jokainen mökki tarkistetaan, vaikka asiakas olisikin siivonnut siellä itse, sillä täydennykset on joka tapauksessa tehtävä. Korona opetti myös sen, että esimerkiksi luutut vaihtuvat, kun kohde vaihtuu. Kun meille tulee uusi siivooja, hänen kanssaan käydään toimintatavat läpi ja jokainen saa meiltä mukaansa siivousvälineet sisältävän siivouskopan. Kun työ tehdään kaikkialla samoilla välineillä, varmistamme työn jäljen.

Yhden kohteen vaihtosiivoaminen vie vähintään 30 minuuttia. Kun seuraavat asiakkaat ovat tulossa kohteeseen vasta pidemmän ajan kuluttua, mökissä voidaan tehdä perusteellisempi siivous. Toukokuu on tunturikeskuksessa suursiivousten kuukausi.

Tarja Karjalainen

Ilmoita asiavirheestä