Ihmiset

Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6.2. – Saamelaiskäräjien toimintaan pääsee tutustumaan Inarissa

Saamelaisten kansallispäivää vietetään vuosittain helmikuun 6. päivä. Juhlallisuuksia vietetään perinteisesti eri puolilla Saamenmaata ja myös Saamenmaan ulkopuolella. Saamelaiskäräjien monipuoliseen toimintaan pääsee tutustumaan Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa Saamelaiskäräjien avointen ovien päivässä.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso toivottaa kaikki tervetulleiksi tutustumaan Saamelaiskäräjien toimintaan.

– Vaikka saamelaisten perustuslaillinen itsehallinto on ollut viime aikoina runsaasti keskusteluissa, ei aina meille saamelaisillekaan ole välttämättä ihan selvää, mitä kaikkea se meille käytännössä tarkoittaa, Juuso sanoo. Onkin erityisen hienoa näin kansallispäivänä päästä esittelemään kaikille sitä tärkeää työtä, jota Saamelaiskäräjillä suurella sydämellä ja asiantuntemuksella tehdään, Juuso jatkaa.

Saamelaiskäräjien avointen ovien päivä alkaa Sajoksen auditoriossa kello 9.45 Saamelaiskäräjien puheenjohtajan kansallispäivän tervehdyksellä. Saamelaiskäräjien musiikkikeskus, lastenkulttuurikeskus Mánnu ja elokuvakeskus Skábma vastaavat päivän ohjelmatarjonnasta. Saamelaiskäräjät tarjoaa vieraille juhlakahvit ja Sajoksen ravintola Čaijusta voi ostaa juhlalounaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Saamelaisten kansallispäivä

Saamelaisten kansallispäivää vietetään vuosittain helmikuun 6. päivänä. Päivä on yksi saamelaisten liputuspäivistä, mutta lisäksi niin Suomen, Ruotsin kuin Norjankin viranomaiset suosittavat yleistä liputusta.

Saamelaisten kansallispäivä on vielä nuori juhlapäivä. Suomalaiseen almanakkaan se merkittiin vuonna 2004. Kansallispäivästä päätettiin kuitenkin jo vuonna 1992, ja juhlapäivän juuret juontavat yli sadan vuoden taakse, vuoteen 1917.

Tuolloin Norjan Trondheimissa järjestettiin ensimmäinen pohjoismainen saamelaiskokous, jonka tarkoitus oli pohtia saamelaisten elinmahdollisuuksia ja ottaa kantaa saamelaisia koskeviin kysymyksiin. Käsitellyistä aiheista tärkeimpiä olivat liikkumiseen, maiden käyttöön, poronhoitoon ja koulunkäyntiin liittyvät kysymykset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tervehdyksiä saamen kielillä

Ohjelma

Klo 9.45, Sajos auditorio (45 min) Kansallispäivän tervehdys | Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso

Konsertti: Vildá | Musiikkikeskus

Klo 9.45, Sajos (45 min) Alle kouluikäisten lastenohjelma | Saamelainen lastenkulttuurikeskus Mánnu

Klo 10.30–15.00, Sajos aula Tutustu Saamelaiskäräjien toimintaan! Saamelaiskäräjien yleinen toimisto, koulutus- ja oppimateriaalitoimisto ja saamen kielen toimisto esittäytyvät. Mukana mm. pinssipaja ja pelinurkkaus.

Klo 10.30 ja 13.00, lähtö Sajoksen aulasta Oppimateriaalin opastuskierros | Koulutus- ja oppimateriaalitoimisto

Klo 11.30 ja 12.30, Sajos aula Livđe-esityksiä: Anna Morottaja | Musiikkikeskus

Klo 14.00, Sajos auditorio (30 min) Dokumentti Isoisäni kieli | Elokuvakeskus Skábma

Klo 15.00 Sajos auditorio (15 min) Sajoksen esittelyvideo

Klo 18.00 Sajos auditorio Revontulten räppäri dokumenttielokuva | Elokuvakeskus Skábma

Ilmoita asiavirheestä