Hyvinvointi

Pääkirjoitus

Retkeilemään voi yhä lähteä turvallisesti

Urho Kekkosen kansallispuistossa tapahtui lokakuussa kuolemaan johtanut metsästysonnettomuus. Moni retkeilyä suunnitteleva miettii nyt varmasti, onko turvallista lähteä kansallispuistoon tai muuhun retkeilykohteeseen.

– Tapahtunut onnettomuus on äärimmäisen harvinainen. Meillä ei ole tietoa, että missään kansallispuistossa olisi koskaan tapahtunut vastaavaa. Retkeilemään on siis yhä turvallista lähteä, Metsähallitus on tiedottanut.

Olen kuullut myös syksyn aikana kansallispuistossa sattuneista parista läheltä piti -tilanteesta, jossa vaeltaja on tullut kesken metsästyksen paikalle ihmettelemään metsästäjällä haukussa ollutta koiraa. Vaaratilanne syntyy, kun kävelee koiran ja pyssyn väliin. Myös julkisuudessa on kuultu, että on tullut yllätyksenä, että kansallispuistoissa on ylipäätään mahdollista metsästää, eikä siksi ole edes osattu varautua mahdollisuuteen, että eräretkellä voi joutua keskelle metsästystä.

Turvallisuussyistä syksyn ja alkutalven eräretkellä Lapissa on aina syytä varustautua punaisiin tai kirkkaan oransseihin vaatteisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

***

Lapissa metsästys on tärkeä harrastus niin naisille ja miehillekin. Metsästys ja kalastus ovat osa paikallista kulttuuria ja osalle saalis on myös merkittävä lisä perheen ruokatalouteen. Tämän lehden sivulla A13 nuoret miehet kertovat siitä, kuinka he valitsevat metsästyksen mieluummin kuin teatterin.

Lainsäädännön mukaan metsästys on pääsääntöisesti sallittu paikallisille pohjoisessa kotikuntansa valtion mailla ilman erillistä metsästyslupaa, ja se koskee myös kansallispuistoja niiden järjestyssäännöissä määritellyllä tavalla. Lisätietoa asiasta osoitteessa eraluvat.fi .

Suomen kansallis- ja luonnonpuistoihin ei myydä metsästyslupia, poikkeuksena Selkämeren kansallispuiston ulkomerialue, jossa sijaitsee neljä vesilintujen lupametsästysaluetta. Eteläisen Suomen kansallispuistoissa metsästystä voidaan joissain tapauksissa harjoittaa rajoitetusti erilliseen poikkeuslupaan perustuen ja joissakin merellisissä kansallispuistoissa rajoitettu metsästysoikeus on kirjattu kansallispuistojen perustamissäädöksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

***

Metsästysonnettomuus tapahtui kansallispuiston hiljaisella syrjävyöhykkeellä Savukoskella. Kansallispuiston pinta-ala on 2550 neliökilometriä eli 1000 neliökilometriä suurempi kuin Ahvenanmaa. Pisimmillään se on 100 kilometriä ja leveimmillään 50 kilometriä.

Urho Kekkosen kansallispuistoon tehtiin viime vuonna 367 000 käyntiä. Niistä pieni osa suuntautui syrjävyöhykkeelle kansallispuiston Savukosken puoleiseen osaan.

Metsähallitus on esittänyt osanottonsa menehtyneen omaisille ja läheisille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Meistä jokainen voi jatkaa retkeilyään Lapin maisemissa yhä turvallisin mielin.

Ilmoita asiavirheestä