Hyvinvointi

Päivämukin: Prospektorin reitille on helppo lähteä vaikka "ex tempore"

Saariselän Sanomien Päivämukin-juttusarjassa esitellään retkikohteita, joissa voi helposti käväistä päivämukin eli takaisin parkkipaikalla ollaan vielä saman päivän aikana. Prospektorin reitti Laanilassa on helppo, koko perheelle soveltuva retkeilyreitti, jonka varrelle osuu myös palveluita.

Prospektorin reitti on talviaikaan osa Saariselän alueen latuverkostoa. Kesäisin ja syksyisin se tarjoaa mahdollisuuden tutustua alueen luontoon myös jalkaisin tai vaikkapa pyörän selästä.

Reitin pituutta on mahdollista joko kasvattaa tai lyhentää omien mieltymysten mukaan. Jos on liikkeellä autolla ja haluaa retken päätteeksi syödä lämpimän aterian sisätiloissa, kannattaa auto jättää Laanilaan heti nelostieltä kääntyvän tien oikealla puolella olevalle parkkipaikalle. Parkkipaikka löytyy seuraamalla Piispankiven opastetta. Parkkipaikan välittömässä läheisyydessä sijaitsee Savottakahvila, joka on sesonkiaikaan avoinna päivittäin.

Varsinaiselle reitille pääsee kulkemalla Saariselälle vievää pyörätietä ja seuraamalla Laanihovin kohdalla alkavia opasteita. Viskitien risteyksen jälkeen käännytään oikealle ja ylitetään tie, minkä jälkeen päästään reitin alkuun. Muutaman sadan metrin jälkeen reitti haarautuu ja tässä vaiheessa voi valita, kummin päin reitin haluaa kulkea. Tällä kertaa kuljemme sen vastapäivään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Savottakahvilasta lähdettäessä reitille tulee pituutta reilu kahdeksan kilometriä. Toinen mahdollinen lähtöpiste on Saariselän latujen lähtöportti, jolloin reitille tulee pituudeksi reilu yhdeksän kilometriä. Kolmas vaihtoehto on parkkeerata auto Viskitien varressa olevalle parkkipaikalle lähelle reitin alkupään haarautumiskohtaa ja tehdä vain lyhyt, alle kahden kilometrin mittainen pisto Prospektorin kaivoskämpälle ja takaisin.

Saariselän alueen reitit on merkitty maastoon niin selvästi, että karttaa ei välttämättä tarvitse ollenkaan. Jos sellaisen kuitenkin haluaa, Metsähallituksen luontoon.fi-sivustolta löytyy kartta, josta näkee myös etäisyydet.

Tasakulkuista maastoa

Prospektorin reitillä ei pääse nauttimaan huikeista maisemista, mutta saa varsin hyvän kuvan siitä, millaista on alueelle tyypillinen metsämaasto. Reitin etuja on sen sijaan sen helppokulkuisuus: tasaista latupohjaa kävellessä pystyy ihailemaan ympäröivien aihkimäntyjen hienoja muotoja ilman kompastumisen pelkoa ja arvailemaan niiden ikää. Joukossa on jopa 300-vuotiaita puuvanhuksia. Reitillä pärjäisi todennäköisesti myös kevyiden lasten matkarattaiden kanssa, sillä sen varrelle osuu vain yksi märempi kohta, joka on ylitettävä pitkoksia pitkin.

Alle kilometrin päässä reitin haarautumiskohdasta on Prospektorin päivätupa, joka on reitin merkittävin nähtävyys. 1900-luvun alussa kaivosyhtiö Prospektor etsi alueelta kultaa ja kaivoi paikalle yli 50 metriä syvän kaivoskuilun. Nykyinen päivätupa on rakennettu kuilun päälle ja sen syvyyksiin on mahdollista kurkistaa. Sitä varten kannattaa ottaa mukaan vaikkapa otsalamppu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päivätuvan pihapiirissä on nähtävillä pätkä vanhaa raidetta sekä raiteilla kulkenut kaivosvaunu. Lisäksi sora- ja kivikasat muistuttavat vanhan kultakaivoksen menneisyydestä.

Löydätkö geokätkön?

Reitti jatkuu melko samanlaisen maiseman ympäröivänä, välillä loivasti nousten ja laskien. Välimaan risteyksessä Prospektorin reitti kääntyy vasemmalle Saariselän suuntaan ja yhtyy Rumakurun reittiin.

Reitillä ei ole varsinaisia tulistelupaikkoja, mutta jos haluaa vaikkapa paistaa makkarat, voi Välimaan risteyksestä kääntyä oikealle ja jatkaa vielä noin kilometrin verran Piispanojan laavulle.

Muuten reitti seurailee UK-puiston rajaa suurinpiirtein pohjoisen suuntaan. Tälle osuudelle on myös kätketty geokätkö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hirvaspirtin kohdalla ylitetään tie ja jatketaan vielä hetken ajan suoraan, ennen kuin käännytään Vanhanselän risteyksessä vasemmalle. Kyltissä lukee Laanila ja matkaa on vielä 2,4 kilometriä. Tässä vaiheessa Prospektorin reitti erkanee Rumakurun reitistä.

Vähän matkan päässä vasemmalla on Mettäbaari, missä voi pysähtyä nauttimaan vaikkapa kupilliset kaakaota. Sesongin ulkopuolella liikkuessa aukioloajat kannattaa etukäteen tarkistaa yrityksen Facebook-sivuilta.

Vajaan kahden kilometrin jälkeen saavutaan jälleen reitin haarautumiskohtaan, mistä Savottakahvilaan päästäkseen käännytään oikealle.

Palvelut reitin varrella

Kuivakäymälät nelostien varressa olevalla parkkipaikalla

Savottakahvila (ks. aukioloajat kahvilan Facebook-sivuilta)

Prospektorin päivätupa ja sen läheisyydessä kuivakäymälä

Mettäbaari (ks. aukioloajat yrityksen Facebook-sivuilta)

Epäonninen kaivosyhtiö

1900-luvun alussa Aktiebolaget Prospektor eli Prospektorin osakeyhtiö etsi kultaa Prospektorin päivätuvan lähellä virtaavan Luttojoen latvoilta. Kultasuonia etsittiin koekuoppia kaivamalla, ja lopulta osakeyhtiön työmies Aaro Lappi löysi kultasuonen kurun pohjoisrinteeltä, ja paikalle perustettiin Luton kaivos.

Kun kaivoskuilua oli kaivettu 24 metrin syvyyteen, saavutettiin pohjavesitaso. Vuolaasti virtaavaa pohjavettä jouduttiin pumppaamaan höyrykoneen ja pumppulaitteiden voimin, jotta kuilu ei täyttyisi vedellä.

Vain joidenkin vuosien kuluttua kaivoksen perustamisesta kaivaminen päätettiin lopettaa. Tuolloin kaivoskuilun syvyys oli 51,5 metriä, ja jokainen syvyysmetri oli maksanut kaivosyhtiölle 408 markkaa. Kultaa Luton kaivoksesta ei löytynyt juuri lainkaan.

Kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin Evert Kiviniemi huuhtoi kultaa vähän matkaa kaivoksen länsipuolella virtaavasta Latvajoesta. Vuonna 1935 hän pääsi historiankirjoihin löytämällä Suomen toistaiseksi suurimman kultahipun, jolla oli painoa peräti 392,9 grammaa. Tarkka löytöpaikka ei ole tiedossa, mutta kovin kaukana se ei Luton kaivoksesta ollut.

Ilmoita asiavirheestä