Paikallisuutiset

Näistä tunnistat aidon saamelaisen käsityön: uudistettu Sámi Duodji- ja uusi Sámi Made -merkki julki

Merkkien tarkoituksena on vahvistaa saamelaista käsityötä ja saamelaisen luovan alan elinkeinojen kilpailukykyä.

Saamelaisneuvosto julkaisee kaksi saamen sertifiointimerkkiä. Sámi Duodji -merkkiä on uudistettu, minkä vuoksi se julkaistaan nyt uudelleen. Tämän lisäksi rinnalle tulee myös uusi sertifiointimerkki, Sámi Made.

Merkit kertovat: tuote on saamelaisten tekemä

Sámi Duodji ja Sámi Made ovat kaksi erillistä sertifiointimerkkiä, joiden tarkoituksena on kertoa ostajalleen, mitkä perinteiset saamelaiskäsityöt ja tuotteet ovat saamelaisten tekemiä. Saamelaisneuvosto kokee, että saamelaista käsityötä ja tuotteita kohtaan on suurta mielenkiintoa, mutta ostajien on hankala tietää mitkä tuotteet ovat aitoa saamelaista käsityötä tai mitkä tuotteet ovat saamelaisten valmistamia.

– Saamelaisneuvosto kokee, että saamen käsitöillä ja tuotteilla on suuri arvo ja uskoo, että ostajat valitsisivat saamelaista käsityötä tai saamelaisten valmistamia tuotteita, jos heillä olisi mahdollisuus siihen. Juuri tämän mahdollisuuden me haluamme tarjota merkkien avulla ja tällä tavalla vahvistaa saamelaisten elinkeinojen kilpailukykyä, toteaa Saamen sertifiointimerkkien projektipäällikkö, Sandra Márjá West .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uudistettu Sámi Duodji

Saamelaisneuvosto on yhdessä käsityöjärjestöjen kanssa uudistanut Sámi Duodji -merkkiä ja julkaisee tämän vuoksi merkin nyt uudelleen. Sámi Duodji -merkki on perinteisen saamelaisen käsityön merkki, joka perustettiin 1980-luvulla yhdessä saamen käsityöjärjestöjen kanssa.

West kertoo, että he ovat työstäneet asiaa yhdessä Saamen käsityöjärjestöjen kanssa, jotka kokevat merkille olevan yhä suuri tarve, sillä saamelaisen käsityön väärinkäyttö on yhä suuri haaste saamelaisessa yhteiskunnassa.

– Lisäksi säännöt kaipasivat päivitystä nykyaikaan ja esiin nousi myös tarve vahvistaa merkin markkinointia, toteaa West.

Saamelaisneuvosto on saanut rahoituksen tavaramerkkien markkinointiin. Saamelaisneuvosto on digitalisoinut hakulomakkeet helpottaakseen merkkien hakemista, minkä lisäksi myös saamen käsityöntekijöiden ja tuottajien löytäminen helpottuu samitrademarks.com -nettisivuston kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sámi Made on uusi merkki

Sertifiointimerkkityössä on noussut esiin, että saamelaisyhteisössä on kova tarve myös merkille, jota voi käyttää muihin kuin perinteisiin saamelaisiin käsityötuotteisiin, ja joka todentaa, että tuotteen on valmistanut saamelainen. Tämän uuden merkin nimi on Sámi Made. Sitä voi käyttää kaikkiin saamelaisten valmistamiin tuotteisiin. Näitä voivat olla esimerkiksi saame-design, korut, turistituotteet, kirjat tai muut fyysiset tuotteet.

– Nykypäivänä meillä on paljon erilaisia saamelaisten valmistamia tuotteita ja niiden kilpailukykyä halutaan vahvistaa merkin avulla, kertoo West.

Koska Sámi Made on täysin uusi järjestelmä, Saamelaisneuvosto aikoo ensiksi asettaa pilottiryhmän, johon kutsutaan saamelaisia yrityksiä. Pilottiryhmän tarkoituksena on selvittää, miten merkki toimii ja pohtia tulisiko sitä muokata saamelaiseen yhteiskuntaan vielä paremmin. Saamelaisneuvosto toivoo, että saamelaiset yritykset ja tuottajat kokevat tärkeäksi liittyä pilottiryhmään.

Tärkeää yhteistyötä

Saameisneuvosto on työskennellyt projektin parissa vuodesta 2015 saakka. Se on toiminut vuorovaikutuksessa sekä saamen käsityöjärjestöjen että käsityöntekijöiden kanssa. Saamelaisneuvoston kulttuuriosaston johtaja Christina Hætta iloitsee, kun sertifiointimerkit päästään viimein ottamaan käyttöön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sertifiointimerkit on nyt julkaistu ja pääsemme viimein ottamaan seuraavan askeleen, joka on merkkien markkinointi sekä keskustelu käsityöntekijöiden ja muiden saamelaiselinkeinojen kanssa siitä, miten voimme vielä paremmin toteuttaa sertifiointijärjestelmää Saamenmaan hyväksi.

Käsityömerkkiprojektia rahoittavat Amerikan suurlähetystöt Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa. Projektin yhteistyökumppaneita ovat Sámi Duodji ry Suomen puolella, Sámi Duodji/ Sameslöjsstiftelsen Ruotsin puolella, Duodjeinstituhtta ja Sámi Duodji Norjan puolella.

Ilmoita asiavirheestä