Ihmiset

Naisenergiaa ja kielten juhlaa Inarin Kaamoskuvilla

Naisten tekemä elokuva ja Etelä-Amerikan alkuperäiskansat nousevat näkyvästi esiin, kun Skábmagovat-elokuvafestivaali käynnistyy 22. kerran Inarissa 23. tammikuuta 2020.

Yli kaksi kolmasosaa Kaamoskuvien ohjelmistosta on naistuotantoa, Tyynenmeren saarilta Venäjän sisämaahan ja Saamenmaan tuntureille. Elokuvat pohtivat muun uassa. perheväkivaltaa avunannon näkökulmasta, nuorten kaupungistumista Meksikossa ja naiseuden kysymyksiä Tyynenmeren saarilla.

Teema-alueen, Latinalaisen Amerikan, tuntoja on luvassa niin Perusta, Kolumbiasta, Meksikosta kuin Brasiliasta. Elokuvissa seurataan muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia Andien naisten elämään ja perinteiden siirtymisen haasteita modernissa maailmassa.

Saamelaiselokuvan kirjo ulottuu Saamelaisen korkeakoulun oppilastöistä mustajalka/saamelaisen Elle-Máijá Tailfeathersin palkittuun debyyttifilmiin Body Remembers When the World Broke Open .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ohjelmistossa yli 30 kansaa

Kaikkiaan Skábmagovat-ohjelmiston taustalta löytyy yli 30 eri kansaa ja kankaalla solisee valtakielten lisäksi 24 alkuperäiskansojen kieltä. Mukana ovat myös ensimmäiset elokuvat aimaran ja haidan kielillä: Óscar Catacoran fiktio Wiñaypacha oli Perun Oscar-ehdokas 2019, kun taas Gwaai Edenshaw'n ja Helen Haig-Brownin myyttinen Sgaawaay K'uuna toimi erittäin uhanalaisen haidan kielen tärkeänä työpajana Kanadassa.

Festivaalin oheisohjelmistona on muun muassa grönlantilaista maskitanssia, musikaalisia klubi-iltoja, siirtymistä seuraavalle vuosikymmenelle Virtual Realityn kautta sekä lauantai-iltana erikoisnäytös, joka sisältää auditorio-keskustelun alkuperäiskansojen kohtaamista uhkatekijöistä.

22. Kaamoskuvat

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat järjestetään Inarissa 23.-26.1.2020. Jo 22. kertaa järjestettävä Skábmagovat on yksi vanhimmista alkuperäiskansojen elokuvafestivaaleista.

Elokuvanäytöksiä järjestetään saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa, kulttuurikeskus Sajoksessa ja erikoisuutena lumesta rakennetussa Revontuliteatterissa, jossa elokuvista nautitaan ulkoilmassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuonna 2020 festivaalin teemana on yhteys maahan ja ohjelmistossa nähdään saamelaisten elokuvien lisäksi erityisesti Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen elokuvia.

Skábmagovat järjestetään Saamelaistaiteen tukiyhdistyksen toimesta yhteistyössä Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen, Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen, Yle Sápmin sekä Inarin kunnan kanssa.

Ilmoita asiavirheestä