Ihmiset

Monta Pirjoa

Työssä uupuminen ja sitä seurannut masennus, lähipiirissä sattuneet surutapaukset sekä lasten muutto pois kotoa sysäsivät Pirjo Karvosen elämässä liikkeelle muutosketjun, joka teki hänestä kirjailijan. Joulukuussa Karvoselta julkaistiin ensimmäinen runokirja ja nyt sille on seurannut jatkoa.

Kaikki alkoi viime kesänä helteiden aikaan. Pirjo Karvosen vanha puhelin oli vaihdettava uuteen ja sitä varten hän kävi läpi vanhan puhelimensa muistiota. Sieltä löytyi runoja ja ajatelmia, joita hän oli kirjannut ylös vuodesta 2011 lähtien.

– Aloin sitten keräämään niitä talteen ja tarkoitus oli tehdä niistä leikekirja lapsille. Jotenkin se aukaisi kanavan ja sanoja alkoi vain tulla, tuore kirjailija kertoo.

Karvonen julkaisi kirjoituksiaan alkuun Facebookissa ja sai sieltä paljon palautetta. Monet kannustivat häntä julkaisemaan kirjoituksistaan runokirjan, minkä Karvonen lopulta päättikin tehdä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joulukuussa julkaistiin Oma sana . Esikoisrunoteos syntyi kirjailijan omien sanojen mukaan ”burn outista valoa kohti pyrkien.”

Vaikka ensimmäinen runokirja oli yllätys hänelle itselleenkin, kirjoittaminen kuitenkin osoittautui terapeuttiseksi keinoksi käsitellä elämän heittämiä haasteita.

– Vielä nyt, vuosi burn outin jälkeen huomaan itsessäni tarpeen erakoitua aina välillä. Kirjoittaminen tarjoaa siihen mahdollisuuden.

Runokaksoset seurasivat

Jo ensimmäistä runokirjaa tehdessään Karvosen mielessä alkoi hahmottua kaksi uutta teemaa. Koska materiaalia syntyi vuorotellen molempiin teemoihin, kirjat julkaistiin lopulta yhtä aikaa, tai kaksosina kuten Karvonen itse kirjoja kuvailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rakkaus ON -runokirjassa Karvonen käsittelee tuntemuksiaan yhdessä suuressa elämän taitekohdassa: lasten muutossa pois kotoa sekä uudenlaisen rakkauden löytämisessä elämänkumppaniin.

– Se ei ole niin yksinkertaista, että jatketaan vain siitä, mihin jäätiin 20 vuotta sitten, kun lapset syntyivät. Itselleen piti etsiä uusi rooli ja merkitys.

Luonto ON -runokirjan runot ja ajatelmat kertovat puolestaan kirjailijan omasta luontosuhteesta. Hänelle luonto edustaa pyhää paikkaa ja kirjan runot ovat luonnon herättämiä ajatuksia itsestä osana pyhää luontoa.

Identiteetti muutoksessa

Leipurina työuransa aloittanut Karvonen on ehtinyt tehdä paljon. Työkokemusta on karttunut muun muassa aromaterapeuttina, reiki-hoitajana ja elokuvantekijänä. Tällä hetkellä hän toimii miehensä kanssa yrittäjinä Design Centerissä, minkä lisäksi Karvonen suunnittelee ja valmistaa vaatteita omaan ArcticQueen-mallistoonsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiivaimman sesongin aikaan yrittäjän työ saattoi tarkoittaa vain parin tunnin yöunia.

– Töitä ommeltiin jopa öisin, koska sesonkina kauppa oli auki seitsemän päivää viikossa. Joskus ollaan myös aamulla viety tuotteita asiakkaille suoraan lentokentälle, kun asutaan siinä melko lähellä.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen. Design Centeriin on löytynyt hyvät työntekijät ja Karvonen pystyy miehensä kanssa keskittymään vaatteiden valmistukseen. Se on myös vauhdittanut runojen syntyä. Karvonen on nimittäin huomannut, että käsillä tekeminen aktivoi hänen ajatuksiaan.

Toinen otollinen hetki runojen synnylle on yöaikaan.

– Joskus yölläkin täytyy herätä laittamaan ajatuksia ylös, kun niitä pulpahtelee pintaan. Jos niitä ei silloin kirjoita heti muistiin, ne unohtaa, Karvonen nauraa.

”Laitan puhtaat lakanat.

Siinä on minun rakkauteni.

Siinä on minun kaipuuni.

Siinä on minun iloni siitä,

että tulet käymään kotona.

Puhtaat lakanat.

Siinä kaikki.

Koko rakkaus.”

Pirjo Karvonen, Rakkaus ON.

Ilmoita asiavirheestä