Paikallisuutiset

Metsähallitus luopuu klassisista verkonmerkeistä

Perinteiset muoviset pyydysmerkit häviävät valtion vesiltä vuodenvaihteen jälkeen. Vuosikymmenten ajan kalastajat ovat kiinnittäneet pyydyksiin pienen muovisen lätkän osoittamaan valvojalle, että lupa on maksettu. Muovimerkkien poistaminen on osa Metsähallituksen ympäristötavoitetta luopua muovin käytöstä vähitellen kokonaan.

Jatkossa Metsähallituksen luvat pystytään tarkastamaan yhteystiedoista, jotka on nykyisinkin laitettava pyydyksiin. Pyydyksistä on löydyttävä vähintään kalastajan nimi ja puhelinnumero. Tämä koskee paitsi Metsähallituksen pyydysalueita myös kaikkia kalavesiä, sillä pyydyksistä on nykyisen kalastuslain mukaan aina löydyttävä kalastajan nimi ja yhteystiedot.

Koko syksyn ajan erävalvonta on testannut uutta valvontatyökalua. Yhteystietojen perusteella valvonta voi tarkastaa, onko kalastuslupa kyseiselle alueelle voimassa.

Metsähallituksen lupia voi hankkia kuten ennenkin palvelunumerosta 020 69 2424. Ensimmäistä kertaa lupia voi ostaa myös Eräluvat-verkkokaupasta, sillä enää asiakaspalvelun ei tarvitse postittaa kalastajalle muovisia merkkejä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kalastajat hankkivat Metsähallituksen pyydysalueille vuosittain noin 4000-5000 kalastuslupaa. Metsähallituksella on yhteensä 62 pyydysaluetta, joista jokainen sisältää useita vesialueita.

Pyydyskalastus valtion alueilla tarkoittaa kalastusta verkoilla, katiskoilla, syöttikoukulla, rysällä, pitkälläsiimalla, atraimella (tuulastus), harppuunalla tai jousella. Tämä voi sisältää aluekohtaisia rajoituksia.

Pyydysluvat ovat pyynti- tai venekuntakohtaisia, ja ne ovat voimassa kalenterivuoden. Pyydyslupa on tarkoitettu vapaa-ajan kalastukseen. Kaupallisen kalastuksen luvat myönnetään erikseen.

Poikkeukset myyntiin

Seuraavat Ylä-Lapin pyydysluvat myydään ainoastaan Ylä-Lapin luontokeskusten kautta:

1272 Enontekiön verkkovedet

1284 Kiertämäjärvet

1287 Kuutusjärvi

1288 Kopsusjärvi

1289 Luirojärvi

1290 Verkkolupa Inarijärvi

1291 Verkkolupa Inarin sivuvedet

Seuraavilla alueilla myynti alkaa vasta 7.1.2020:

1290 Verkkolupa Inarijärvi (Myydään ainoastaan Ivalon/Siidan kautta)

7007 Kuivasaari

7008 Haukivesi

7009 Pihlajavesi

7011 Haapaselkä-Tolvanselkä

7014 Puruveden yleisvesi

7015 Pyhäselän yleisvesi

7016 Oriveden yleisvesi

Ilmoita asiavirheestä