Paikallisuutiset

Metsähallituksen kenttäpäällikön koukuttava harrastus - patalappuja tupiin

131 patalappua ja lisää valmistuu. Metsähallituksen Luontopalvelujen kenttäpäällikkö Olli Vainio sai idean virkata Lapin autiotupiin uudet patalaput. Saattaapa niitä valmistua varaustupiinkin. Hyvänä iltana valmistuu kolme patalappua suojaamaan retkeilijöiden käsiä ruuanlaitossa.

Nelisen vuotta sitten tamperelainen Saukkolan retkeilykerho lahjoitti 450 patalappua Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitamiin tupiin. Osa niistä on vielä ihan kopsakassa kunnossa, mutta toisilta ovat vuodet retkeilijöiden palveluksessa vaatineet veronsa. Uudet patalaput alkavat olla monessa tuvassa tarpeen. Siitä se ajatus sitten Ollilla lähti.

Ensin oli tarkoitus virkata patalaput vain Ollin työalueen eli Peräpohjolan puistoalueen tupiin, mutta sitten virkkuuharrastus eskaloitui, ja nyt patalappuja saattaa valmistua kaikkiin Lapin tupiin.

Virkkuukoukku kädessä tuo vaihtelua tavallisempiin työvälineisiin - moottorisahaan, moottorikelkan sarviin ja tietokoneen hiireen. Työaikana ei virkkuuhommiin ehdi, mutta muiden vapaa-ajan harrastustensa ohella kenttäpäällikkö Olli ehtii virkata joskus jopa kolme patalappua illassa ihan vapaaehtoispohjalta. Ylä-asteikäisenä Ollilla tuli koukittua muutamia antennipipoja, mutta ennen tätä urakkaa ei muuten ole paljon tullut virkattua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lankaa lappuihin on kulunut jo yli viisi kiloa, eikä ole kahta samanlaista lappua. Patalaput toimitetaan tuville huoltokäyntien yhteydessä. Metsähallituksen Luontopalvelujen hoidossa on lähes 250 autiotupaa Suomessa.

Ollin virkkuuohje

1. Ota kaksi lankakerää ja tee silmukka, joka yhdistää langat toisiinsa

2. Tee 7 kiinteää silmukkaa

3. Tee jokaiseen 2 kiinteää silmukkaa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

4. Kun 14 silmukkaa on valmiina, merkitse kohta

5. Tee yksi kiinteä silmukka ja seuraavan kaksi, 1, 2, 1, 2 jne. kunnes kierros on lopussa

6. Tee kiinteät silmukat 1, 1, 2, 1, 1, 2, 1, 1, 2 jne. ja kierros loppuun

7. Jatka siten, että 2 kiinteä silmukkaa jokaisella kierroksella aina samaan kohtaan

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

8. Välillä voit vaihtaa langan väriä

9. Viimeisellä kierroksella tehdään 2 kiinteää silmukkaa joka 13. lenkkiin. Jossakin nurkassa tehdään 20 ketjusilmukkaa ripustuslenkiksi.

10. Valmiissa lapussa on 7 kulmaa

11. Lopuksi lappu kastellaan, oikaistaan ja pidetään hetki painon alla.

Tuplalangalla tehdyllä patalapulla ei polta näppejä ja lappu toimii myös pannunalusena.

Metsähallituksen Luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.

Ilmoita asiavirheestä