Paikallisuutiset

Löysitkö kotkanpesän? Se voi olla satasen arvoinen

Jos tiedät maakotkan tai Pohjois-Suomen merikotkan pesän, joka ei ole ennestään Metsähallituksen Luontopalvelujen tiedossa, Metsähallitus maksaa sinulle tiedosta sadan euron löytöpalkkion.

Metsähallituksen Luontopalvelujen yksi tehtävä on maakotkan pesien tarkastus ja uusien etsintä maakotkien porotaloudelle aiheuttamien vahinkojen korvausjärjestelmän tarpeisiin. Lisäksi Metsähallitus hoitaa merikotkaseurantaa Pohjois-Suomessa.

Metsähallitus maksaakin 100 euron löytöpalkkion sille ilmoitetuista maakotkan tai Pohjois-Suomesta (entiset Oulun ja Lapin läänit) löydetystä merikotkan pesästä, joka ei ole ennestään Metsähallituksen tiedossa. Etelämpää Suomesta löydettyjen merikotkien pesistä Metsähallitus ei maksa löytöpalkkiota.

Löytöpalkkiota on maksettu vuodesta 2012 lähtien, ja sen ansiosta Metsähallituksen Luontopalveluille on ilmoitettu yli 100 aiemmin rekisteröimätöntä kotkan pesää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleensä risulinna puussa

Maakotka tekee pesänsä yleensä puunrungon puolivälin yläpuolelle, joskus lähes latvaankin. Haukkojen pesästä sen erottavat jopa useita senttejä paksut rakennusainesoksat, kun taas haukan pesässä ei juuri ole sormenvahvuutta paksumpia oksia.

Merikotka pesii myös yleensä puun latvukseen, ja sen pesä on rakennettu kuivista oksista ja siinä voi olla lisäksi muuan tuore oksa. Molemmat kotkat voivat pesiä kerran valitsemassaan puussa useita vuosia. Pesäaineksista saattaa muodostua vähitellen satojen kilojen painoinen risurakennelma.

Lähes kaikissa ennestään tunnetuissa pesissä on numeroitu pesäkyltti, mutta joistakin se vielä puuttuu.

Ilmoitus Metsähallitukseen

Pesistä pyydetään ilmoittamaan Metsähallitukseen Tuomo Ollilalle, puhelin 0400 241448 tai sähköpostilla tuomo.ollila@metsa.fi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmoituksesta tulee käydä ilmi ilmoituksen tekijän nimi ja yhteystiedot, kunta ja paikannimi sekä pesän koordinaatit, jos mahdollista. Ilmoitetut pesät tarkastetaan Metsähallituksen toimesta ennen palkkion maksamista.

Ilmoita asiavirheestä