Paikallisuutiset

Lemmenjoen kansallispuistossa hiljainen kesä

– Metsähallitus laajensi tuota parkkipaikkaa, kun autoja oli viime kesänä kymmeniä pitkin tienvarsia. Silloin kaikki eivät mahtuneet parkkipaikalle, ja nyt siellä on korkeintaan kymmenen autoa.

Näin kuvailee Kaija Paltto Paltto Elämysretket -nimisestä yrityksestä muuttunutta matkailutilannetta Lemmenjoen kansallispuiston alueella.

Syyskuussa näyttää kuitenkin nyt vähän vilkastuvan ja ulkomaalaisten loma-aikoja elokuussa odotellaan toiveikkaina. Varauksia tulee jatkuvasti myös seuraavalle kesälle, mutta varaajat ovat kaikki ulkomaalaisia.

Palton yritys, Paltto Elämysretket on toiminut kansallispuistossa jo kymmeniä vuosia. Yritys järjestää eripituisia retkiä Lemmenjoelle, huolehtii osaltaan joen linja -liikenteestä ja tarjoaa myös majoitusta.

Huopataiteilija Kaija Paltolla on ateljee Huopapirtti yrityksen yhteydessä. Asiakkaat voivat tilata myös esitelmän huovutuksesta tai huovutuskurssin. Hän on toiminut käsityöyrittäjänä nyt 30 vuotta, eikä ole vielä näin hiljaista kesää nähnyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lemmenjoen kansallispuistossa oli ennen koronaa kävijöitä noin 17 000 vuosittain. Vuonna 2021 heitä oli jo melkein kaksinkertainen määrä.

Muuallakin Lapissa oli vilkasta. UKK -puistossa nousu oli 32 prosenttia ja Pyhä-Luoston kansallispuistossakin 27 prosenttia. Viime ja edellisenä kesänä asiakasmäärät olivat Heikki Palton mukaan noin 40 prosenttia suuremmat kuin edellisinä vuosina. Nyt on tapahtunut jonkunlainen romahdus edelliseen kesään verrattuna.

Heikki ja Kaija Paltto istuvat Kaijan ateljee Huopapirtissä ja miettivät syitä tällaiseen tilanteeseen. Onneksi oli kaksi hyvää vuotta aikaisemmin. Nyt ei auta kuin odotella, mitä tuleman pitää.

Matkailijat ovat varovaisia rahan käytössä

Suomalaiset kyllä liikkuvat jonkin verran ja Suomeen tulee ulkomaalaisia, mutta Kaija Paltto arvelee, että rahaa käytetään varovasti ja sen vuoksi tällaiset aktiviteetit jäävät lomalta pois. Yöpymisiä oli kaiken kaikkiaan Lapissa kesäkuussa tänä vuonna 158 000, missä on nousua vuoden takaiseen kahdeksan prosenttia. Suomalaisten yöpymiset olivat vähentyneet 15 prosenttia, kun ulkomaalaisten olivat melkein nelinkertaistuneet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palton yritys järjestää retkiä Lemmenjoella Ravadas -putouksille sekä kultamaille. He hoitavat myös linja -liikennettä Lemmenjoella kolmen muun paikallisen yrityksen kanssa. Linjaliikenne kulkee kesäisin säännöllisesti Lemmenjoen kylältä Njurgulahdesta Ravadakselle ja edelleen Kultahaminaan ja takaisin. Tätä väliä liikennöi sekä aamu-, että iltavene.

– Viime kesänä siellä päässä oli aina odottelemassa 30-40 ihmistä kyytiä, nyt ei ole kuin muutama. Silloin piti olla aina kaksi venettä, että kaikki mahtuivat, tänä kesänä riittää yksi, miettii Heikki Paltto. Hän ajaa omia veneitään poikiensa Aslakin ja Nils-Heikin kanssa.

Maailman tilanne arvaamaton

– Heinäkuussa 2020 alkoi tulla asiakkaita, kesä 2021 oli täysin suomalainen. Nyt puuttuvat lapsiperheet kokonaan. Ryhmät peruvat matkojaan. Toiset vetoavat kansainväliseen tilanteeseen, toiset sanovat suoraan, että Ukrainan sota on syynä siihen, että ei matkusteta, Kaija Paltto selvittää. Hänen miehensä arvelee, että Suomen 450 festaria ja kesätapahtumaa saa väen pysyttelemään etelässä, kun ei kaikkiin paikkoihin yhtenä kesänä ennätetä.

Kaksi kesää on nyt tehty pitkää päivää ja samaan aikaan tapahtui paljon muutakin. Presidentti Sauli Niinistö teki viimeisen maakuntamatkansa juuri ennen sulkuja keväällä 2020 Palton perheen vieraaksi, mikä oli tietysti suuri tapahtuma. Samana keväänä oli myös Kaija Palton huovutustöiden näyttely Thaimaan Phuketissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllähän sen tietää, mistä tämä hiljaisuus johtuu, eikä sitä voi yhtään mitään maailman tilanteelle, toteaa Heikki Paltto kuitenkin rauhallisesti.

Opastuskeskuksesta luksusmaja

Palton perheellä on myös neljä erikokoista mökkiä Lemmenjoen rannalla. Viimeisin on Metsähallituksen entinen opastuskeskus, joka ostettiin, ja josta tehtiin 70 neliön suuruinen luksusmaja. Opastuskeskuksen toiminnot siirrettiin Lemmenjoelta Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidaan Inarin kirkonkylälle.

– Olisimme toivoneet, että uuteen Siida -näyttelyyn olisi tullut myös Lemmenjoki – osasto, miettivät Kaija ja Heikki Paltto vähän pettyneenä.

Kolmisenkymmentä valtausta kansallispuiston alueella

– Matkailijat luulevat usein, ettei täällä asu ketään, miettii Kaija Paltto. Lemmenjoki on porosaamelainen kylä ja Lemmenjoen kansallispuisto koskematonta erämaata. Paltot asuvat Heikki Palton isoisän vanhalla tilalla.

– Täällä ei ole ollenkaan valtionmaita, vaan kaikki ovat yksityisten, kertoo Heikki Paltto alueista kansallispuiston ulkopuolella.

Lemmenjoen alueella on edelleenkin kolmisenkymmentä lapiokaivajien valtausta sekä kullanhuuhdontalupaa ja 25 kaivospiiriä. Kullankaivuun merkeissä alueella on kesäisin noin sata henkeä. Koneellinen kullankaivuu loppui vuonna 2020.

Ilmoita asiavirheestä