Hyvinvointi

Laiton linnunmunien keräily uhkaa lintujen pesintää

Laiton linnunmunien keräily on lisääntynyt, ja sitä tapahtuu myös Suomessa. Lintujen pesintäkausi on nyt kiivaimmillaan, ja jatkuu kesäkuun loppupuolelle. Laittomissa toimissa olevia saattaa liikkua meilläkin.

Munien keräily ja lintutarhojen pito ovat lisänneet suosiotaan, ei ainoastaan Keski-Euroopassa vaan myös Pohjoismaissa. Keräilijöitä eivät kiinnosta pelkästään harvinaiset lajit vaan kaikkien lajien munista tai poikasista ollaan kiinnostuneita. Luvaton toiminta on osin ammattimaista, ja munilla ja elävillä linnuilla käytävässä kaupassa liikkuvat isot rahasummat. Maailmanlaajuisesti laittomassa villieläinkaupassa arvioidaan liikkuvan rahaa 10-20 miljardin dollarin arvosta.

Keräilijät ovat kansainvälisesti verkostoituneita. Muutama vuosi sitten Suomessa tuli ilmi tapaus, jossa suomalaiselta kerääjältä löydettiin tuhansittain luvattomasti kerättyjä linnunmunia. Tämä juttu sai alkunsa Skotlannista, josta löytyivät yhteydet Ruotsiin ja sieltä sitten Suomeen.

On oletettavaa, että tänäkin keväänä Suomessa liikkuu henkilöitä luvattomissa tarkoituksissa. Laitonta toimintaa harjoittavat henkilöt voivat olla myös Suomesta, eivätkä aina muualta tulleita ja autot voivat olla omia tai vuokrattuja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisaalta maassamme liikkuu kevään ja alkukesän aikana runsaasti lintuharrastajia, jotka eivät ole laittomilla asioilla, eivätkä aiheuta ongelmia linnuille. Lintujen pesinnän häiritseminen on kuitenkin kielletty.

Jos kuitenkin näet tai tapaat epäilyttävää toimintaa, joka viittaa munien keräilyyn tai pesien häirintään, siitä on syytä ilmoittaa johonkin alla olevista puhelinnumeroista.

Poliisi Puhelinnumeroon 112

Metsähallitus, Eräpalvelut erätalouspäällikkö Juha Ahonen 040 646 4250

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Birdlife Teemu Lehtiniemi 0400 749 786

Ilmoita asiavirheestä