Paikallisuutiset

Saariselälle laajentuneen Kiffelin uusin aluevaltaus:

Kotisiivouksia Ivalossa ja Saariselällä

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla luontomatkailukeskus Kiilopään kylänraitti on hiljainen. Kesäsesonki ei ole vielä pyörähtänyt täyteen vauhtiinsa ja matkailuyrittäjillä on hetki aikaa hengähtää kiireisen talven jälkeen. Poikkeuksiakin löytyy.

Harmaan pyöröhirsirakenteisen huvilan eteen on parkkeerattu kolme autoa ja ulko-ovi on kutsuvasti auki. Sisään astuessa vastaan leijuu raikas pesuaineen tuoksu.

Sisätiloissa vallitsee hallittu kaaos: sähköpatterit on irrotettu ja nostettu pidikkeistään, jääkaappi ja uuni vedetty pois paikaltaan, astiakaappien sisältö tyhjennetty työtasoille. On meneillään lomamökin suursiivous Kiffel-tyyliin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puhtautta ja mielenrauhaa

Viime vuoden syyskuussa Kiffel-siivousyritys laajensi toimintansa Vaasasta Saariselälle, yrityksen perustajan Jenni Parpalan kotikylään. Päätös oli tarkkaan harkittu.

– Lapin matkailu vetää tällä hetkellä todella hyvin. Saariselkä kiinnostaa matkailijoita luontomatkailukohteena ja erityisesti aasialaiset asiakkaat arvostavat täältä löytyvää hiljaisuutta ja puhdasta luontoa, Jenni perustelee.

Saariselällä Kiffel tekee pääasiassa mökkien, majojen ja huoneistojen huolintaa, johon kuuluu myös vuosittainen suursiivous. Asiakkaina on yrityksiä, järjestöjä sekä yksityisiä henkilöitä.

”Helahoito”-paketti sisältää nimensä mukaan kaiken mahdollisen könttähintaan. Lopullisen hintalapun määrittää siivouskohteen koko. Isommista majoituskokonaisuuksista Kiffel tekee erikseen tarjouksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Saariselällä mökkien vuokraajat asuvat yleensä muualla, eivätkä käy usein paikan päällä. Siivouksen lisäksi Kiffel pitää mökkejä silmällä ja ilmoittaa asiakkaalleen, jos kohde vaatii esimerkiksi perusteellisemman siivouksen tai jos jotain tarvitsee korjata. Asiakas saa siis puhtaan mökin lisäksi mielenrauhaa, Jenni sanoo.

Uutuutena tuotevalikoimassa on Ivalon ja Saariselän alueella tarjottava kotisiivous. Uudiskohteisiin Kiffel tekee muuttosiivouksia sekä remontinjälkeisiä loppusiivouksia.

– Asiakkaan tarvitsee vain kantaa huonekalut sisälle, Teija Parpala toteaa. Hän on Jennin täti ja vastaa Kiffelin toiminnasta Saariselällä.

Reilu mutta vaativa

Saariselällä, kuten muuallakin Lapissa, matkailusesonki on pidentynyt ja matkailu lisääntynyt. Aikaisemmin lauantai oli perinteinen vaihtopäivä, jolloin mökit ja huoneistot siivottiin seuraavaa kävijää varten. Nykyisin vaihtopäiviä on useita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi aasialaiset viipyvät kahdesta kolmeen yötä, eli siivousmäärän voi viikon aikana kolminkertaistaa, Jenni selventää.

Se on tietenkin Kiffelin kaltaisen siivousyrityksen kannalta vain hyvä asia. Tällä hetkellä Kiffel työllistää Saariselällä kolme vakituista työntekijää, mutta neljännelle olisi tarvetta.

Jennin mukaan työhakemuksia tulee säännöllisesti, mutta ketä tahansa ei kelpuuteta. Hän sanoo, että Kiffel on reilu, mutta vaativa työnantaja.

– Tämä on ennen kaikkea asiakaspalvelua, eli asiakkaan kanssa on pystyttävä kommunikoimaan. Siksi vaadimme toisen kotimaisen kielen osaamista. Työntekijöillä on myös vaitiolovelvollisuus ja kaikkien rikosrekisteri tarkistetaan, Jenni luettelee.

Vaatimuksena ei ole alan koulutus tai aikaisempi työkokemus, sillä kaikki työntekijät saavat perusteellisen perehdytyksen siivoustyöhön. Sen sijaan Kiffelissä pärjää maalaisjärjellä, järjestelmällisyydellä ja hyvällä paineensietokyvyllä.

– Välillä paineet ovat kovat, kun täytyy ehtiä tiukoissa aikarajoissa siivoamaan monta mökkiä, mutta samalla tehdä ensiluokkaisen hyvää jälkeä, Jenni myöntää.

Hän on kuitenkin tarkka siitä, että jokaiselle siivouskohteelle varataan tarpeeksi aikaa, jotta työn voi tehdä kunnolla. Myös työntekijöiden palkka on korkeampi kuin siivousalalla keskimäärin.

Jenni uskookin, että menestyvä yritys tarvitsee tyytyväiset ja vakituiset työntekijät. Ilman heitä yrityksellä ei ole mitään mahdollisuuksia.

– Siivousalalla työsuhteen keskimääräinen kesto on vain kolme kuukautta. Ei siinä ajassa ehdi perehdyttää kunnolla ketään, hän toteaa.

Nuori yrittäjä, mutta ennen kaikkea äiti

Jenni perusti Kiffelin neljä vuotta sitten ollessaan vasta 22-vuotias. Vuosi sitten yrityksellä oli Vaasassa neljä työntekijää, nyt heitä on jo kolmetoista. Viime syksynä uutena aluevaltauksena tuli Saariselkä, nyt Jenni pohtii vakavissaan laajentumista Rovaniemelle.

Toukokuussa Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät valitsivat Jennin Vuoden nuoreksi yrittäjäksi. Elokuussa hän kisaa valtakunnallisesta Vuoden nuori yrittäjä -tittelistä. Vauhti tuntuu hurjalta.

– Totta kai olen todella iloinen tästä palkinnosta, sillä Vaasassa en tuntenut ketään, vaan olen omalla työlläni rakentanut verkostot ja saanut kaiken aikaan, Jenni sanoo.

Sitten hän kuitenkin vakavoituu ja muistuttaa, ettei yrittäjän arki aina ole yhtä ruusuista.

– Yrittäjyydessä on edelleen nähtävissä paitsi sukupolvien, myös sukupuolten välinen ero. Nainen yrittäjänä kokee edelleen enemmän paineita yhteiskunnan taholta kuin mies. Oman yrityksen ohella pitäisi hoitaa myös koti ja lapset, hän pohtii.

Kiffelin menestyksen taustalla onkin hyvä työporukka, jota ilman Jenni ei pärjäisi. Kun työpaikalla rutiinit pyörivät, hän voi itse keskittyä isompaan kuvaan ja yrityksen kehittämiseen. Samalla aikaa jää lapsille.

– Aloin yrittäjäksi, jotta voisin yhdistää perheen ja työn minulle sopivalla tavalla. Ympärillä olevilta naisyrittäjiltä opin, että lapset tulevat aina ensin ja asettavat reunaehdot yrittämiselle. Haluan olla viikonloppuisin ja iltaisin kotona, joten en voi tehdä 16 tunnin työpäiviä.

Jennin mukaan yrittäjyys antaa tiettyjä vapauksia. Jos töissä ei ole tiedossa mitään akuuttia, hän voi hyvillä mielin viettää päivän lasten kanssa. Tärkeintä onkin pystyä yhdistämään työ luontevaksi osaksi muuta elämää.

Tällä hetkellä hän on tyytyväinen sukkuloidessaan Vaasan ja Saariselän välillä.

– Lappi ja Saariselkä ovat minulle tärkeitä ja tällä hetkellä tämä elämäntilanne tuntuu hyvältä. Minusta on myös tärkeää, että tytöt pääsevät tutustumaan omiin juuriinsa, Jenni toteaa.

”Siivoustyö on ennen kaikkea asiakaspalvelua.”
Ilmoita asiavirheestä