Paikallisuutiset

Kansainvälistä maailman alkuperäiskansojen päivää vietetään 9.8.

Euroopan ainoa jäljelläoleva alkuperäiskansa ovat Pohjoismaissa ja Venäjällä asuvat saamelaiset. Kansainvälistä alkuperäiskansojen päivää vietetään 9.8.

Euroopan ainoa jäljelläoleva alkuperäiskansa ovat Pohjoismaissa ja Venäjällä asuvat saamelaiset. Kansainvälistä alkuperäiskansojen päivää vietetään 9.8. Päivän tarkoituksena on muistuttaa, kuinka tärkeää on parantaa näiden kansojen taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuuriset mahdollisuuksia ylläpitää perinteitään ja elinkeinoaan. Suomessa tähän antavat mahdollisuuden, muun muassa saamelaiskäräjien kautta tapahtuva kulttuurinen itsehallinto. Käräjät ovat ainoa elin Suomessa, jotka voivat ilmaista saamelaisten virallisen näkemyksen heitä koskevissa asioissa.

YK:n yleiskokous viettää vuoteen 2014 asti toista alkuperäiskansojen vuosikymmentään, jonka teemana on kansojen väliset liittoutumat sekä sopimusmenettelyjen, historiallisten sopimusten ja muiden rakentavien sopimusmenettelyjen ympärille luotava luottamus ja kehitys kansojen välillä. Teeman tarkoituksena on korostaa ystävyyden, rauhan ja yhteistyön periaatteiden mukaan ihmisten asumis- ja taloudellisia mahdollisuuksia samoilla jaetuilla mailla. Suomalaisille teema on tuttu jo pitkään jatkuneesta alkuperäiskansojen oikeuksien yleissopimuksen hyväksymiseen ja ratifiointiin liittyvästä keskustelusta (ns. ILO 169 -sopimus). Suomi ei ole ratifioinut sopimusta.

Ilmoita asiavirheestä