Ihmiset

Kangaskassi kerrallaan kohti muovitonta ja roskatonta Saariselkää

Idea syntyi kangaskääröstä. Saariselän kyläyhdistyksen sihteeri Merja Mäkelä sai käsiinsä ison käärön sinistä kangasta, jolle oli keksittävä jotain hyötykäyttöä.

– Silloin keksin, että ommellaan siitä kangaskasseja, joita voidaan sitten kaupata kyläyhdistyksen nimissä. Jos ihmisillä on varaa ostaa kaupasta muovikasseja, niin on heillä silloin varaa myös kangaskasseihin, Mäkelä kertoo.

Taustalla on kyläyhdistyksen pyrkimys roskista ja muovijätteestä puhtaaseen Saariselkään. He toivovat, että UK-puistoon rajoittuva ja ainutlaatuisesta luonnostaan tunnettu EU:n pohjoisin hiihtokeskus toimisi edelläkävijänä ja suunnannäyttäjänä myös muille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Haasteen voisi heittää kaikille Saariselän asukkaille, yrityksille ja yhteisöille, sillä siisti ympäristö on kaunis kaikille.

Ekoteko

Huhtikuisena keskiviikkona kyläyhdistyksen aktiivit ovat kokoontuneet Saariselän pelastuskeskukselle VPK:n tiloihin. Eteisestä avautuu näkymä huoneeseen, jonne on aseteltu pöytiä siistiin riviin molemmille pitkille seinille. Pöydillä on ompelukoneita, yksi saumuri sekä paljon erilaisia kangaspaloja. Silityslauta on asetettu heti ovesta oikealle.

Kyläyhdistyksen naiset ovat ahkeroineet jo useamman tunnin kangaskasseja ommellen. He nauravat, että ovat laittaneet pystyyn Saariselän oman ”sweatshopin” eli hikipajan. Parin päivän kuluttua on tarkoitus kokoontua uudelleen kassitalkoisiin.

Mäkelä vinkkaa, että jos kaapin perukoilta sattuisi löytymään tarpeettomaksi jäänyttä kangasta, kyläyhdistys ottaa lahjoituksia mielellään vastaan. Yhteydessä voi olla vaikkapa yhdistyksen Facebook-sivujen kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entä mistä talkoilun tuloksena valmistuneita kangaskasseja voi sitten ostaa?

Tarkoituksena on myydä niitä Kuukkelin edessä tai torilla, Mäkelä arvelee. Tarkkoja päiviä "pop up -kassimyymälälle" ei ole vielä sovittu, mutta parhaiten tiedon siitä saa kyläyhdistyksen Facebook-sivuja seuraamalla.

Harrastuksena ploggaus

Kyläyhdistyksen yhteisten tempausten lisäksi sen aktiivijäsenet ovat kukin tahollaan innokkaita ploggareita. Ploggaus tulee ruotsin kielen sanoista plocka eli poimia ja jogga eli hölkätä.

Roskienpoimintaa voi toki harjoittaa myös tuiki tavallisen kävelylenkin aikana ja nimenomaan sitä suurin osa kyläyhdistysaktiiveista jo tekeekin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se on hyvää kuntojumppaa, naiset kehuvat.

Lisäksi kyläyhdistys järjestää Saariselällä myös tänä vuonna virallisen siivouspäivän, jonka aikana kylänraitit siistitään talven jäljiltä kesäkuntoon. Tänä vuonna tapahtumaa on kaavailtu kesäkuun alkuun, mutta kaikki riippuu vielä lumien sulamisesta.

Haasteen voisi heittää kaikille Saariselän asukkaille, yrityksille ja yhteisöille, sillä siisti ympäristö on kaunis kaikille.
Ilmoita asiavirheestä