Paikallisuutiset

Teema: Eletään Lapissa

Kaamanen

Kaamanen (inarinsaameksi Kaamâs, pohjoissaameksi Gámas, ”poron koipinahka”) on Inarin kunnassa sijaitseva noin 200 asukkaan kylä valtatie 4:n ja kantatie 92:n varressa Muddusjärveen laskevan Kaamasjoen rannalla.

Kaamanen on perinteinen kohtauspaikka, josta pääsee tietä tai moottorikelkkauraa pitkin pohjoiseen, itään, etelään tai länteen. Pohjoisessa sijaitsee Utsjoki, lännessä Karigasniemi ja Karasjoki Norjan puolella. Lännessä on Sevettijärvi, Näätämö ja Norjan puolella Kirkenes.

Kylän pääasialliset elinkeinot ovat porotalous ja palveluelinkeinot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaamasjoella kalastetaan runsaasti. Kaamasjoesta ja muilta alueen kalavesiltä nousee taimenta ja harjusta.

Metsäkanalintuja vilisevä seutu tunnetaan kansainvälisestikin lintubongareiden keskuudessa ja aluetta kehutaan etenkin lintukuvaajan unelmaksi. Vastusjärven rannalla sijaitsevat Saamelaisalueen koulutuskeskuksen luontaistalousyksikkö sekä Kaamasjokisuun lintutorni, joka on Suomen pohjoisin.

Sota-aikana Kaamasessa oli saksalaisten lentokenttä, jonka saksalaissotilaat kuitenkin räjäyttivät vetäytyessään kohti Karigasniemeä ja Norjaa. Alueella sijaitsee myös Lapin sodan muistomerkki, joka on pystytetty tismalleen siihen kohtaan, mistä suomalaispartio lähti tarkastamaan joko saksalaiset ovat poistuneet Suomen rajojen sisältä. Sekä muistomerkki että lentokentän rauniot ovat edelleen nähtävillä nelostien varrella.

Vä­li­mat­ko­ja

Kaamanen-Inari 28,5 km

Kaamanen-Utsjoki 97 km

Kaamanen-Iva­lo 67 km

Kaamanen-Karigasniemi 70 km

Kaamanen-Nuorgam 140 km

Kaamanen-Nordkapp 354 km

Kaamanen-Kirkenes 177 km

Kaamanen-Saa­ri­se­län mat­kai­lu­kes­kus 98 km

Ilmoita asiavirheestä