Paikallisuutiset

K-market harjaan Inarissa

Inarin kirkonkylän K-marketin harjannostajia on vietetty Inarissa. Paikalla oli runsaasti Antti Holmbergin rakennusväkeä, talon suunnittelijoita ja Keskon edustajia.

Liiketalon rakennuttaja Antero Ylävaara piti harjannostajaispuheen jossa kävi myös Inarin ja tämän kauppapaikan pitkän historian. Inarin kylän talvimatkailu on kasvanut voimakkaasti kansainvälisen matkailun ansiosta viimeisten vuosien aikana.Uusia majoitustiloja on tullut useita ja entisiä on laajennettu.

Keskeinen liikepaikka

Uusi ja nykyaikainen noin 1000 neliön K-market valmistuu helmikuun lopussa. Liiketalo tulee Inarin keskeisimmälle paikalle valtatien varrelle Hotelli Inaria vastapäätä. Tällä samalla paikalla on harjoitettu kauppaa ainakin 90 vuoden ajan.

Ensimmäinen varsinainen myymälä tälle paikalle rakennettiin vuonna 1931 Petsamon Osuuskaupan toimesta. Lapin sota tuhosi kaupan ja kauppaa harjoitettiin sen jälkeen myyntikojussa kahden vuoden ajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusi Osuuskaupan myymälärakennus valmistui 1948 ja sitä sanottiin yhdeksi sodanjälkeisen Suomen parhaaksi maaseudun myymälärakennukseksi.

Uusi entistäkin isompi osuuskaupan myymälärakennus rakennettiin samalle tontille ja sen avaisia vietettiin toukokuussa 1970 ja entinen myymälärakennus purettiin uuden vierestä.Osuuskaupan vetäytyessä Lapin pieniltä paikkakunnilta maaliskuussa 1987 Inarin kiinteistö myytiin Rovaniemen Kauppa Oy:lle, joka toimi silloin T-kauppojen tukkuliikkeenä.

Osuuspankki käytti etuoikeutta ja Inarin Riista vuokrasi myymälätilat tekstiilikaupalle.

Myöhemmin samoissa tiloissa on vuokralaisena toimineet Tapani Lappalaisen koneliike ja Timo Moilasen rautakauppa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pitkän linjan kauppiaan Annukka Nykäsen ollessa lopettamassa kauppaa Inarin kylällä vuoden 1993 lopussa kyläläiset toivoivat Antero Ylävaaraa perustamaan tiloihin K-kaupan, jotta Inarissa olisi kaksi ruokakauppaa. Toive toteutuikin hyvin pian Ylävaaran avatessa K-kaupan 28.2.1994. Pitkän linjan inarilainen kauppamies Risto Kekki tuli myymäläpäälliköksi. Samassa talossa ollut posti ja osuuspankki lopettivat myöhemmin toimintansa Inarissa ja kauppa laajeni niiden tiloihin.

Inarin kylän matkailun alkaessa voimakkaaseen kasvuun Antero Ylävaara käynnisti uuden liiketalon rakentamisen toukokuussa 2016. Tyhjille jäänyt Siwa talo ostettiin rakennusaikaiseksi väistötilaksi Naapurilta Erkki Jämseniltä ja Inarin kunnalta ostettiin lisäämaata ja rakennussuunnittelu käynnistettiin.

Rakennuksen arkkitehtinä on toiminut tunnettu lappilainen arkkitehti Hannu Voutilainen .

Vanhan K-market Inarin liikerakennuksen purku alkoi tämän vuoden toukokuussa ja varsinaiset rakennustyöt kesäkuun lopussa. Liiketalon rakentaa kvr-urakkana Inarilainen yritys Rakennusliike Holmberg. Antti Holbergin nuori rakennusliike on ollut voimakkaassa kasvussa kiitos myös vilkkaan matkailurakentamisen ansiosta. Työmaamestarina Inarissa toimii kokenut rakentaja Jarmo Posio .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Avajaiset maaliskuussa

Uuden K-marketin avajaisia vietetään maaliskuun puolivälin paikkeilla. Uuden K-marketin kauppiaana toimii nykyisessä väistötilassa toimiva kauppias Pirkko Rajaluoto joka on toiminut pitkään vanhan Inarin K-marketin myymäläpäällikkönä Pirkon hyvänä tukena ja apuna toimii puoliso Tarmo Parviainen .

Ilmoita asiavirheestä