Paikallisuutiset

Eletään Lapissa: Kakslauttanen

Joogavaelluksella pääsee lähelle luontoa ja itseä

Kakslauttasesta kuusi kilometriä itään sijaitsee Suomen Ladun omistama tunturikeskus Kiilopää. Kiilopäällä pääsee nauttimaan Urho Kekkosen kansallispuiston tunturimaisemista joko omin päin tai opastetuilla retkillä.

Viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet luonnossa järjestetyt joogakurssit. Aikaisemmin Kiilopäällä järjestetyt kurssit ovat muodostuneet pääsääntöisesti päiväretkistä, joiden päätteeksi on palattu takaisin tunturikeskukseen.

Tänä kesänä on kuitenkin mahdollisuus kokea jotain uutta, kun elokuussa järjestetään viisipäiväinen joogavaellus tunturissa. Kurssin vetäjänä toimii Aksana Kurola , joka on vetänyt joogakursseja Kiilopäällä jo vuodesta 2013.

Mukavasti telttaillen

– Joogavaelluksella majoitutaan kolme yötä teltoissa Luulammella, joten kyseessä on hieman vaativampi kurssi. Tunturissa myös liikutaan merkittyjen reittien ulkopuolella ja kiivetään rinteitä ylös ja alas, joten osallistujilta vaaditaan hyvää peruskuntoa, Aksana kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän haluaa silti korostaa, että myös aloittelijat ovat hänen kursseilleen tervetulleita. Tunturissa liikutaan aina ryhmän jaksamisen mukaan ja joogavaelluksella pysähdellään säännöllisesti tutkimaan ympäröivää luontoa sekä pitämään meditaatiohetkiä ja joogaharjoituksia.

– Joogavaelluksella matka tai vauhti ei ole pääasia, vaan siellä nautitaan olemisesta, hän muistuttaa.

Luulammella kurssilaisilla on käytössään kahvilan sisätilat ruokailuun ja joogaan. Kahvilayrittäjä valmistaa maukasta kotiruokaa, joten pussikeittoruokiin ei vaelluksen aikana tarvitse tyytyä. Peseytyminen tapahtuu lammessa tai päiväretkien aikana vastaantulevissa puroissa ja muissa vesistöissä. Yöt nukutaan teltoissa, joita on mahdollista myös lainata Suomen Ladulta.

Rakkaus luontoon yhdistää

Suomen Ladun järjestämät kurssit ovat suosittuja, sillä Kiilopäälle on helppo tulla ja Urho Kekkosen kansallispuisto avautuu heti tunturikeskuksen välittömästä läheisyydestä. Aksanan mukaan moni kurssilaisista on vieraillut Kiilopäällä jo useampaankin otteeseen joogakursseilla, mutta vuodenaikojen mukaan vaihtelevat maastot jaksavat aina yllättää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Joka kerta se säväyttää, että täällä on näin hienoa. Retkiltä löytää aina jotain uutta, eikä maisemaan koskaan kyllästy, Aksana kuvailee.

Kurssilaisten ikähaarukka on laaja, parikymppisistä jo eläkeiän ylittäneisiin, ja myös taustoiltaan he ovat värikästä porukkaa. Kaikkia heitä yhdistää kuitenkin rakkaus luontoon ja halu antaa aikaa itselleen.

– Monella on taustalla myös aikaisempaa joogaharjoittelua ja lisäksi he haluavat kurssin aikana päästä lähelle luontoa, Aksana lisää.

Pieniä asioita joilla on iso merkitys

Aksana on aikaisemmin vetämillään kursseillaan saanut todistaa, kuinka suuri vaikutus luonnolla voi olla ihmiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Joillekin on kurssin jälkeen tapahtunut isoja muutoksia elämässä, ja tiedän, että joku on jopa vaihtanut työpaikkaansa.

Osanottajat ovat saaneet kurssilta apua myös omaan harjoitteluunsa kotioloissa. Toiveitakin saa esittää, Aksana kehottaa.

– Ennen kurssin alkua lähetän ennakkotietolomakkeen, jossa voi kertoa vaivoista ja toiveista, jos kärsii esimerkiksi polvi- tai selkäkivuista, niin voin ottaa ne huomioon harjoitteita suunnitellessa.

Aksanasta on ollut hienoa huomata, kuinka osanottajat ovat kurssin aikana uskaltautuneet tekemään uusia asioita, kuten kokeilemaan avantouintia. Kiilopään savusaunan vieressä virtaava tunturipuro pysyy kesäaikaankin hyytävän kylmänä.

– Ne voivat tuntua pieniltä asioilta, mutta tärkeintä niissä on itsensä ylittäminen. Se, kun huomaa, että minä pystyin ja uskalsin.

"Joogavaelluksella matka tai vauhti ei ole pääasia, vaan siellä nautitaan olemisesta."
Ilmoita asiavirheestä