Paikallisuutiset

Inariviikkojen suosio kasvaa

Inariviikot ovat saaneet tällekin kesälle paljon hienoja tapahtumia, kuten perinteisiä kyläjuhlia, lastentapahtumia, markkinoita, toritapahtumia, festareita, konsertteja, teatteriesityksiä, Ivalon Pelimannien säveliä sekä tietysti WaterCross-kelkkakisat.

Ja parasta on, että vuodesta toiseen Inariviikot saa mukaan uusia pieniä ja myös suuria tapahtumia, joita ahkerat ihmiset toteuttavat. Tänä kesänä Inariviikkojen tapahtumat heijastelevat Inarin värikästä kultahistoriaa.

– Pohdimme viime syksynä Inarin kunnan sivistystoimessa, miten Lapin kullan löytymisen ja kullankaivun aloittamisen 150-vuotisjuhlavuosi voisi näkyä Inariviikoilla. Kunta päätti teettää näytelmän kullankaivun vaiheista Inarissa, jonka toteuttajaksi valittiin harrastajateatteri iValoiset, kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen kertoo kultateeman synnystä.

Paikallishistoriaan perehtyneen Ritva Savelan käsikirjoittama Kultamaan unelma -näytelmä saa ensi-iltansa Inariviikkojen avajaisissa 19.7. Ivalossa ja myös 45. kertaa vietettävillä Ivalon Pelimannipäivillä kuullaan hippusia kultaperinteistä. Inariviikkojen ohjelmassa on myös kehon ja mielen liikutukseen sekä luontoon liittyviä tapahtumia. Koskenlaskua kumilautalla, vesikrossia moottorikelkoilla sekä joogaa keskellä metsää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jalalla koreasti

Inariviikot startataan perinteeksi muodostuneen Vaskoolipatikan merkeissä Ivalossa 19.7. ja heti samana iltana laitetaan jalalla koreasti Ivalon Pelimannipäivät 45 vuotta avajaistanssien merkeissä Hotelli Ivalolla. 20.7.

Ivalon Pelimannit musisoivat Ivalon kylän raitilla. Ivalon Pelimannien juhlavuoden kunniaksi on tarjolla myös ainutlaatuinen mahdollisuuden yhdistää Inarijärven laineet ja tunnelmallisen pelimannimusiikin 21.7. Inarinjärvellä. Kolmen tunnin Pelimanniristeily starttaa Siidan rannasta klo 20.

Kyläjuhlien juhlaa

Perinteiset tapahtumat kuten kyläjuhlat tuntuvat kasvattavan suosiotaan vuosi vuodelta Inariviikoilla. Tänä kesänäkin 20.7.

Koppelossa järjestetään kyläjuhlat Koppelon kylätalolla samoin myös Nellimissä ja Lemmenjoella. Nellimin kesäpäivä sisältää perinteisesti musiikkia, leikkimielisiä kilpailuja ja yhteislaulua sekä arpajaiset. Asuttamisen juhlavuoden kunniaksi ohjelmassa esiintyvät Petsamon ja Paatsjoen kolttasaamelaisten jälkeläiset Anna Lumikivi ja Hanna-Maaria Kiprianoff .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lemmenjoella vietetään teatteripäivää, joka on kattaus teatteriesityksiä ja musiikkia. Paikalle saapuu pieniä teatteriryhmiä eri puolilta Suomea. Koppelon kyläjuhla on perinteinen kylätapahtuma, jossa pääpaino on oman kylän ja lähialueiden ihmisten kohtaamisella.

Tänä kesänä 2019 vietetään Koppelon kylätalon 10-vuotissyntymäpäiviä. Sevettijärvellä kisataan ja lauletaan karaokea. Sevetin baarin rannassa kisaillaan Sup-laudoilla ja kanooteilla. Sup-laudalla melotaan yksin ja kanooteilla parina.

Illalla lauletaan ”perinteinen karaokelaulukilpailu” Sevetin baarissa. Tapahtumissa toteutuu ”koko kylä yhdessä” ajattelu hienolla tavalla, joten eipä ihme että niissä viihtyvät sekä kuntalaiset että matkailijat.

Lasten omaa ohjelmaa

Inariviikoilta löytyy myös perheen pienemmille omaa ohjelmaa. Kuvataidekasvattaja Erja Tuhkala johdattelee koululaisia akvarellimaalauksen maailmaan Inarin kunnan kirjastossa Sajoksessa 19.7.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samana päivänä Ivalon kirjastossa on työpaja, jossa herätetään pahvi henkiin löytämällä pahviin piiloutuneita hahmoja ja heidän tarinoitaan. Herää pahvi-työpaja sopii 9-vuotiaille ja heidän vanhemmilleen.

Leppoisa ongintatapahtuma kaikenikäisille lapsille ja nuorille järjestetään perinteisesti keskellä Ivalon kylää kunnan puistoalueella 23.7. Tapahtuma tarjoaa onget ja onkimadot, mutta myös omia onkia saa käyttää.

Tässä jutussa mainitsimme vain murto-osan Inariviikkojen 19.-28.7.2019 hienoista tapahtumista. Koko Inariviikkojen ohjelma löytyy osoitteesta www.inariviikot.fi

Inga-Briitta Magga

Ilmoita asiavirheestä