Ihmiset

Harry Ylisaukko-oja esittää Savottakahvilassa Oiva Arvolan tuotantoa ja vetää Lapin lauluiltoja

Savottakahvilan tunnelmallisella estradilla kunnioitetaan tänä keväänä kirjailija Oiva Arvolan tuotantoa. Luvassa on myös iltoja kauneimpien Lapin laulujen merkeissä.

Rakastettu ja tuottelias kirjailija ja matkailuyritys Kampsuherran valtakunnan isäntänäkin tunnettu Oiva Arvola (1935–2021) oli lappilaisen ihmisen mielenmaisemien ja Lapin luonnon taitava kuvaaja. Kolarissa syntyneen ja päivätyönään opettajana eri puolilla Lappia toimineen Arvolan kynästä on syntynyt lyhyiden tarinoiden – saagojen – lisäksi romaaneja, novelleja, runoja, näytelmiä ja kuunnelmia. Hänen murretekstinsä ovat puhutelleet jo useita sukupolvia.

Pellon Naamijoelta kotoisin oleva Harry Ylisaukko-oja (s. 1955) esittää Savottakahvilan konserteissaan katkelmia Oiva Arvolan saagoista ja maustaa ne suomalaisilla lauluilla.

– Esityksen alkusysäys lähti loppuvuodesta 2020 virtuaalisen joulukonsertin harjoituksista, kun laulunopettajani Heli Kaltiokumpu ehdotti tekstin lukemista ääneen laulun tulkintaa hiottaessa, Ylisaukko-oja kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oiva Arvolan kirjoja löytyi häneltä omasta hyllystä ja murteella kirjoitetut tarinat tuntuivat puoliksi meänkielisen suussa heti omilta.

– Juuri tähän kohtaan tuli tieto, että Oiva Arvola oli poistunut tästä ajasta 85-vuotiaana. Siksi tuntui merkitykselliseltä valmistaa juuri Arvolan kirjallista perintöä kunnioittava esitys, joka sai nimekseen Oodeja Oivalluksille.

Luettua lyhyttä saagaa tai sen katkelmaa seuraa esityksessä aina jokin teemaan liittyvä laulu.

– Mukana on Arvolalta sekä silmäkulmia kostuttavia haikeita kertomuksia että nauruhermoja kutkuttavia veijaritarinoita ja musiikkina tukintoja suomalaisen kevyen musiikin mestareiden tuotannosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapin laulujen illat: Rautavaaran ja Helismaan tuotantoa

Harry Ylisaukko-ojan johdolla Savottakahvilassa vietetään myös iltoja Lapin laulujen parissa. Luvassa on tuttua Rautavaara–Helismaa-tuotantoa ja onpa mukana jokunen vähän uudempikin laulu.

Molemmat ohjelmat ovat täysimittaisia väliajallisia konsertteja.