Paikallisuutiset

Ennätysvuosi Siidassa - Näyttelykävijöitä lähes 64 000

Vuonna 2019 Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa vieraili ennätykselliset 63 935 näyttely- ja tapahtumavierasta. Näyttelykävijäluku nousi ensimäistä kertaa Siidan historiassa yli 63 000. Siidassa iloitsemmekin tulevasta laajennuksesta ja perusparannuksesta sekä näyttelyuudistuksesta, jolloin voimme yhä paremmin palvella kasvavaa asiakasmäärää.

Siidan tarjoamia palveluja käytettiin ahkerasti viime vuonna. Vuoden 2019 vuoden kokonaiskäyntiluvuksi saatiin 121 000 käyntiä, mikä on Siidan toiseksi korkein kokonaiskäyntimäärä kautta aikojen. Siidan näyttely- ja tapahtumakävijöiden lisäksi tähän lukuun on laskettu Siida Shopin, Metsähallituksen palvelupisteen, matkailuneuvonnan ja ravintola Sarritin asiakkaat.

Kaikista Siidassa vierailleista yli puolet eli 64 000 oli näyttely- ja tapahtuma-asiakkaita, mikä tarkoittaa Siidan 21-vuotisen historian kaikkein korkeinta näyttelykävijämäärää. Määrä on noussut edellisestä vuodesta huikeat 8 prosenttia.

Perinteisesti Siidan näyttelykävijöiden virta kesäkuukausina on selvästi runsaampi kuin talvikuukausina. Siidan näyttelykävijämäärän kasvu näkyy erityisesti talvikuukausina. Vuonna 2019 paras kasvukuukausi oli joulukuu, jolloin kasvua oli jopa 25 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tammikuun näyttelykävijämäärä kasvoi 16 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siidan näyttelykävijöistä kotimaisia oli 39 prosenttia ja ulkomaalaisia 61 prosenttia vuonna 2019. Ulkomaalaisten suhteellinen osuus näyttelykävijöistä on kasvanut vuosi vuodelta. Esimerkiksi vuonna 2014 ulkomaisia kävijöitä oli 55 prosenttia. Myös kotimaisten näyttelykävijöiden määrä Siidassa on kasvanut 4,7 prosenttia edellisestä vuodesta.

Siida on hyvin kansainvälinen kohtaamispaikka. Vieraitamme tuli vuonna 2019 yhteensä 87 eri maasta. Ulkomaalaisten suurin ryhmä olivat saksalaiset (8,4 prosenttia kaikista näyttelykävijöistä) ja heti perään toiseksi tulivat ranskalaiset (7,7 prosenttia). Nämä kaksi kansalaisuutta ovat jo vuosia pitäneet kärkipaikkaa Siidan näyttelykävijätilastossa. Muut kärkimaat olivat Kiina ja Hongkong (4,7 prosenttia), Italia (4,6 prosenttia), Yhdysvallat (4,5 prosenttia) ja Hollanti (4 prosenttia).

Matkailun uusi suuntaus on nähtävissä Siidassakin. Ryhmämatkojen sijaan tehdään enemmän yksilöllisiä matkasuunnitelmia. Viime vuonna Siidassa myytiin eniten pääsylippuja yksittäin matkaaville ulkomaisille aikuisille ja toiseksi eniten ryhmissä matkustaville ulkomaalaisille aikuisille.

Suomessa suuren suosion saavuttanut Museokortti on tuonut Siidaankin enenevissä määrin kävijöitä. Vuonna 2019 Siidassa laskettiin Museokortti-kävijöitä yhteensä 2 707, mikä tarkoittaa 38 prosenttia kasvua edelliseen vuoteen verrattuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saamelaiskulttuuria ja pohjoista luontoa esittelevät Siidan perusnäyttelyt sisältävät runsaasti tietoa, joka kiinnostaa kävijöitä. Vuonna 2019 vaihtuvien näyttelyjen tähtiä olivat Entistä ja nykyistä inarinsaamelaista käsityötä ja Muuttuva talvi. Lisäksi Siidan kokonaiskävijämäärä on korkea laajan palvelutarjonnan vuoksi, kun saman katon alta saa tietoa, elämyksiä, neuvoja, lahjoja ja ravintolapalveluita.

Lisäksi Saamelaismuseo Siidan aluetoimipisteessä Kolttien Perinnetalolla Sevettijärvellä rekisteröitiin 2 585 kävijää. Kolttien Perinnetalo on avoinna kesä-syyskuussa ja sen kävijämäärä nousi edellisestä vuodesta reilulla 400 kävijällä. Suurin osa Kolttien Perinnetalon vieraista on kotimaisia (82prosenttia). Vilkkainta vierailuaikaa Perinnetalolla on heinä- ja syyskuut.

Siidan laajennus- ja kehittämishanke alkaa toden teolla keväällä 2020. Laajennushanke toteutetaan vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa 1.5.2020 alkaen rakennetaan kokoelmayksikkö ja ravintolasiipi. Niiden valmistuttua Siida-rakennus suljetaan huhtikuussa 2021 vuodeksi perusparannusta varten. Saamelaismuseo ja luontokeskus sekä ravintola palvelevat asiakkaita koko ajan uudisrakennusten toimiessa väistötiloina. Siidan muutosvaiheessa näyttelytilana on legendaarinen ulkomuseo. Siida uusine tiloineen ja perusnäyttelyineen avataan 1.4.2022.

Ilmoita asiavirheestä