Paikallisuutiset

Eletään Lapissa: Kakslauttanen

Arktinen unelma kävi toteen

Viisi vuotta sitten Minna Kataja pakkasi tavaransa ja sänkynsä pakettiautoon, hyppäsi rattiin ja lähti ajamaan kohti pohjoista. Tarkoituksena oli ottaa hetkellinen huili hektisestä elämästä etelässä, mutta toisin kävi.

Vantaalta alun perin kotoisin oleva, mutta pitkään läntisellä Uudellamaalla Lohjan seudulla asunut Minna Kataja oli perin juurin kyllästynyt. Hän oli työskennellyt useita vuosia Helsingissä, minne hän kulki autolla Lohjalta tuhansien muiden uusimaalaisten tavoin joka päivä.

Lohjalta Helsingin ydinkeskustaan tulee matkaa 60 kilometriä. Lappilaisittain välimatka on mitätön, mutta Minnalla kului työpäivinä autossa istumiseen kolme tuntia.

– Yhtenä päivänä alkoi olla mitta täynnä ruuhkassa istumista ja töihin ajamista. Töissä oli taas tuloillaan muutoksia ja olin siirtymässä toisiin tehtäviin. Opiskelin silloin vielä ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ja tajusin, että hetkinen, mullahan on mahdollisuus lähteä opintovapaalle ja ottaa huili työelämästä, Minna kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaksi viikkoa myöhemmin hän oli sopinut työnantajansa kanssa kymmenen kuukauden mittaisesta opintovapaasta, kaikki tavarat oli pakattuina ja valmiina lähtöön. Minna hyppäsi autoon ja lähti ajamaan kohti pohjoista, tai arktista unelmaansa, kuten myöhemmin kävi ilmi.

”Kaipasin muutosta”

Vaikka opintovapaan piti olla vain hengähdystauko kiireisestä elämästä Etelä-Suomessa, sisimmässään Minna tiesi lähtevänsä etsimään muutosta.

– Kaipasin elämään muutakin sisältöä kuin autossa istumista, kaipasin muutosta. Mielessä oli ajatus uudesta paikasta, vaikka tykkäsin älyttömästi työstäni, minulla oli hyviä kavereita ja tykkäsin asuinpaikastani. Mutta kun olisi voinut teleportata itseni kotoa työpaikalleni!

Lappi oli luonnollinen valinta, sillä ”viimeisen päälle” luontoihmiseksi tunnustautuva Minna oli jo monen vuoden ajan viettänyt lomiaan eri puolilla Lappia vaellellen. Se oli hänelle keino palautua stressaavasta työstä, jossa hänellä oli päivittäin paljon ihmiskontakteja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lomilla laitoin rinkan selkään ja lähdin tarpomaan mettikköön tavoitteena, että en näe ketään koko loman aikana.

Minnan yksinvaellukset kestivät parista päivästä muutamaan viikkoon. Rakkaimmiksi tulleet maisemat löytyivät Inarijärven pohjoispuolelta ja Saariselän eteläpuolelta Kakslauttasen ympäristöstä.

Molemmissa paikoissa hänellä on nykyisin myös koti, minkä lisäksi Kakslauttasessa toimii Minnan oma yritys, Arctic Sky.

Uudet työkuviot

Opintovapaan aikana Minna reissasi ympäri Lappia ja tapasi tuona aikana myös nykyisen puolisonsa, vaikka yrittikin kovasti olla tapaamatta ketään, hän nauraa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lopulta rakkaus vei voiton ja Minna teki päätöksen muuttaa Lappiin, vaikka jännittikin, miten työkuvioiden kanssa käy.

– Koen olevani monellakin tavalla onnekas. Kun kerroin työnantajalle, etten ole enää tulossa Helsinkiin, sieltä ehdotettiin, että mitä jos tekisin etätöitä. Etätyömahdollisuus on ollut pelastava portti tässä minun elämässä ja sitä on jatkettu vuosi kerrallaan.

Minna tekee etätöitä nyt viidettä vuotta. Työnkuva on tuotannon kehittämistyötä rakennusalalla ja se soveltuu hyvin etänä tehtäväksi, kunhan työajat käyvät yksiin Helsingin pään kanssa. Lisäksi Minna tekee vuodessa muutamia työreissuja Helsinkiin pysyäkseen kytköksissä omaan työyhteisöön ja käytännön työhön.

Minnan mukaan etätyöt ovat menneet hienosti ja hän on saanut siitä pelkästään hyvää palautetta. Tehokas työskentely kotoa käsin ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, Minna muistuttaa.

– Olen luonut sellaiset olosuhteet itselleni, että voin tehdä etätöitä. On hyvät nettiyhteydet, on sähkösäätöinen työpöytä, satulajakkara ynnä muuta eli oikea työpiste. Pirtinpöydän äärestä ei kukaan sitä pysty hirveän pitkään tekemään.

Etätyö vaatii myös itsekuria, itseohjautuvuutta ja ennen kaikkea rutiinia. Työpäivisin Minna herää kuuden, puoli seitsemän maissa ja aloittaa työt seitsemältä. Minnan vastuulla ovat tuotantoa tukevat toimenpiteet, joten hänen on aina oltava tavoitettavissa tiettyyn aikaan.

Työpäivä jatkuu noin kolmeen saakka iltapäivällä ja välissä hän pitää kaikki normaalit tauot. Vaikka tuotanto ei sitä vaatisikaan, Minna tekisi silti työpäivänsä samalla tavalla.

– Jos työpäivän tekisi pätkissä, se hämärtäisi työn ja vapaa-ajan rajaa. En halua sellaista, Minna toteaa.

Talvimatkailusesongin aikana työpäivän rytmi on täysin erilainen ja asiakkaiden tarpeiden mukaan vaihteleva. Minna pitää kahden työnsä välillä tarkan rajan ja tarvittaessa ottaa lomaa toisesta tai molemmista töistään.

Yhteys luontoon vahvistunut

Työpäivän jälkeen Minna lähtee yleensä ulkoilemaan, vuodenajasta riippuen esimerkiksi hiihtämään tai kalalle. Alkukesällä hän suuntaa useimmiten metsään keräilemään kasveja.

– Tähän aikaan vuodesta on kauhea vimma aina päästä keräämään mitä sieltä milloinkin tulee: maitohorsmaa, siankärsämöä, kerkkiä, nuoria koivunlehtiä, Minna luettelee.

Hänen mukaansa kasvien kirjo on valtava, kunhan vain löytää oikeanlaisen paikan, kuten esimerkiksi niityn. Silloin ei auta hidastella, sillä yöttömän yön aikaan kasvit kasvavat todella nopeasti, varsinkin jos ne kasvavat paikassa, jota aurinko lämmittää koko päivän.

Yöttömän yön ansiosta Lapin yrtit, marjat ja sienet sisältävät myös suurempia pitoisuuksia erilaisia vitamiineja ja hivenaineita.

– Luomuksi kelpaavaa keruualuetta on melkein kaikki tässä ympärillä. Sitä paitsi Lapin tavallinen puhdas tuote voi olla puhtaampaa kuin ulkomainen luomutuote, Minna huomauttaa.

”Päämäärättömään haahuiluun” saattaa töiden jälkeen kulua helpostikin tunti tai pari. Minna kulkee metsässä mieluusti yksin tai vuoronperään perheen jommankumman koiran kanssa.

Luontohetki on hänelle tärkeä keino päästä nollaamaan ajatukset työpäivän päätteeksi.

– Sitten on päivällinen, sauna ja nukkumaan menen iltayhdeksän ja -kymmenen välillä. Matkailusesongin ulkopuolella minulla on hyvinkin tarkka rytmi elämässä.

Minna kokee, että hänen luontoyhteytensä on Lapin vuosien aikana vahvistunut entisestään. Metsään pääsee helposti heti kotipihalta, minkä lisäksi hän on oppinut paljon uusia asioita esimerkiksi kalastuksesta ja metsästyksestä.

– Toki jo ennen tänne tuloa tykkäsin hirveästi kalastamisesta, mutta nyt osaan esimerkiksi laittaa verkot jään alle, tosin tarvitsen siihen kaverin.

Samaan aikaan Minnan sosiaalinen elämä on hiljentynyt. Äiti, isoäidit ja kolme siskoa asuvat etelässä ja yhteyttä heihin Minna pitää etupäässä puhelimitse ja perheen yhteisen WhatsApp-ryhmän kautta. Jonkin aikaa Lappiin muuton jälkeen Minna kävi melko usein etelässä tapaamassa perhettään, mutta nyt sekin on vähentynyt.

– Sosiaalista elämää ei ole paljon, mutta en ole sitä hirveästi ehtinyt kaipaamaankaan. On sen verran tekemistä ja menemistä koko ajan, hän toteaa.

Intohimona luonto

Päivätyönsä lisäksi Minna luotsaa Arctic Sky -nimistä matkailualan yritystä, joka tarjoaa räätälöityjä lomapaketteja matkailijoille. Tavoitteena on tarjota intiimi lomakokemus, jonka aikana vieraat viettävät aikaansa Minnan kanssa ja elävät kuin osana perhettä.

– Lähdimme rakentamaan Arctic Skyta siltä pohjalta, että pidämme ryhmäkoon todella pienenä, jotta voimme tarjota asiakkaillemme henkilökohtaista palvelua. Voimme lähteä vaikka asiakkaan kanssa kahdestaan metsään tekemään luontoyhteysharjoituksia, Minna kuvailee.

Toistaiseksi yrityksen toiminta on painottunut pääasiassa talvisesonkiin.

– Kun meillä on asiakkaita, käytän päätyöstäni kertyneitä lomapäiviä tähän toiseen työhön tai pyydän työvapaata. Näitä voi tehdä siis sujuvasti rinnakkain, eri aikaan toki. Tänä talvena minulla oli yhtäjaksoisesti kaksi kuukautta vapaata päätöistä.

Luonnonyrttineuvojaksi Lapin ammattikorkeakoulusta valmistuneelle Minnalle luonto onkin todellinen intohimo ja hänellä on tarve ja halu päästä jakamaan tietouttaan ja osaamistaan myös muille. Siksi Arctic Sky tarjoaa myös erilaisia luontoon ja hyvinvointiin liittyviä kursseja.

Minna haluaa pitää Arctic Skyn toiminnan pienimuotoisena myös tulevaisuudessa, tosin lähivuosien aikana hän haaveilee saavansa elantonsa siitä ympärivuotisesti.

– Etätyö ei varmaan tule ikuisesti jatkumaan ja jotain muuta on pystyttävä tekemään päivätyökseen. Mutta vapaapäiviä täytyy olla merkattuna kalenteriin myös yrittäjänä, eikä se haittaisi, vaikka syyskuu esimerkiksi olisi kokonaan vapaata. Silloin on mukava kalastaa, metsästää ja liikkua luonnossa.

Elämä seesteytyi

Minnan mukaan elämästä on tullut Lappiin muuton myötä rauhallista ja tasapainoista. Sydämentykytystä tai kiireentuntua ei tule, vaikka koko ajan onkin paljon tekemistä.

– On vaikea uskoa, kuinka vähäiseksi stressin määrä voi laskea, vaikka mikään muu ei muuttunut kuin se elinympäristö. Se on ollut mahtavaa.

Lapissa hänen mielestään parasta ovat puhdas luonto ja hiljaisuus. Kiireettömyys ja luontoyhteys, luonnon keskellä eläminen ja luonnossa ajan viettäminen olivatkin niitä alkuperäisiä syitä siihen, mikä sai hänet suuntaamaan auton keulan kohti pohjoista.

Lappiin muuttoaan hän ei ole katunut missään vaiheessa ja hän rohkaiseekin kaikkia toteuttamaan haaveitaan, jos ne suinkin vain ovat toteuttamiskelpoisia. Jos on sellainen olo, että tarvitsee muutosta, se kannattaa myös tehdä eikä jäädä onnettomaksi.

– Olen hetken lapsi, enkä usko, että ikinä tulen valmiiksi sen kanssa, mitä haluan tehdä tai mihin olen menossa. En voi tietää, missä olen viiden vuoden päästä. Myös tämän kevään tilanne on osoittanut, ettei kukaan meistä tiedä, missä me olemme edes lähiaikoina. Mutta tämä on nyt se minun unelmajuttu, mitä tällä hetkellä elän. Tällä hetkellä ei ole tarvetta tehdä muutoksia elämään ja olen hyvin tyytyväinen ihminen. Kuppi teetä kädessä ja oma paikka.

"On vaikea uskoa, kuinka vähäiseksi stressin määrä voi laskea, vaikka mikään muu ei muuttunut kuin se elinympäristö."

Jälkipala: Lapin luonnontuotteet osk tuo puhtaan luonnon antimia kaikkien saataville

Minna Kataja on myös yksi Lapin luonnontuotteet osuuskunnan perustajajäsenistä. Rovaniemellä toimivan osuuskunnan perusti kahdeksan naista maaliskuussa 2018, ja sen toimintaperiaatteena on kerätä ja toimittaa luonnontuotteita elintarviketeollisuuden ja kauneudenhoidon toimijoille sekä muille luonnontuotteista kiinnostuneille. Osuuskunnan jäsenet valmistavat myös itse erilaisia elintarvikkeita, kuten esimerkiksi yrttisuolaseoksia, ja kosmetiikkaa.

Pääasiallisesti osuuskunta ostaa, myy ja kerää lappilaisia villiyrttejä. Lisäksi osuuskunnan osakkaat ovat organisoineet villiyrttien keruuta sekä kouluttaneet yrttien poimijoita kaupalliseen yrttien keruuseen, Minna kertoo.

Osuuskunta järjestää myös erilaisia luonnontuotteisiin ja niiden hyödyntämiseen liittyviä kursseja ja tapahtumia. Ajankohtaisista asioista löytyy tietoa muun muassa Facebookista sekä osuuskunnan että aputoiminimen Rahaa rikkaruohoista -sivuilta.

Ilmoita asiavirheestä