Hyvinvointi

Wild Spirit Parkissa pääsee seuraamaan eläinten touhuja

Wild Spirit Park sijaitsee Ivalosta noin nelisen kilometriä pohjoiseen, nelostien varressa. Wild Spirit Parkin yritystoiminta on ympäri vuotista, mutta enemmän painottunut talvikauteen ja koiravaljakkoajeluihin.

Lähes joka päivä, ympäri vuoden Wild Spirit Park tarjoaa opastetun kierroksen, jossa pääsee tutustumaan Parkin eläinasukkaisiin.

– Meille kannattaa aina etukäteen soittaa ja sopia tulosta, sillä varsinkin talvisaikaan voimme olla ajelemassa rekikoirilla. Käynti Wild Spirit Parkkiin on aina opastettu, ohjeistaa eläintenhoitaja Tiina Haapalainen.

Wild Spirit Parkin omistaja Tiina Haapalainen on koulutukseltaan eläintenhoitaja ja hänellä on ollut koko elämänsä ajan eläimiä kotonaan. Hän perusti oman, pienen eläinpuiston 13 vuotta sitten. Eläinpuistoa on mukava esitellä vieraille ympäri maailman. Parkin vanhimmat asukkaat ovatkin villisiat Romeo ja Julia, jotka täyttävät 13 vuotta. Possujen lisäksi talosta löytyy viisi naalia, pari kettua, supikoirapariskunta ja kaksi vuohta. Lisäksi tarhalla on 32 vetokoiraa. Kesäaikana aitauksista löytyy myös viiriäisiä ja kaneja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Naali napakettu

Ensimmäisenä puistossa pääsee tutustumaan naaleihin. Lumenvalkea naalinuorukaiset Lumi, Halla ja Halti ovat kasvaneet tarhaoloissa jo pienestä pitäen. Vanhimmat naalit Saana ja Cream ovat jo lähes 9 vuotiaita.

– Kaikki eläimet ovat tottuneet ihmisiin ja tarhaelämään. Ne eivät enää pärjäisi luonnossa.

– Naalit ovat uteliaita ja tulevat heti katsomaan, kun joku tulee paikalle.

Naalit ovat erittäin uteliaita ja tulevat mielellään napsimaan Tiinalta herkkupaloja suihinsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viereisen tarhan supikoirat Luna ja Remus ovat uneliaalla päällä kopeissaan. Kolmevuotiaat supikoirat ovat naalien tapaan myös kotoisin turkistarhalta. Eletään joulukuuta, joten taitaa supikaksikko olla suunnittelemassa talviunten maille menoa. Tarvittaessa supikoira voi nukkua talviunta, mutta tätä tapahtuu kuitenkin vain pohjoisilla alueilla. Esimerkiksi Keski-Euroopassa supikoirat ovat hereillä vuoden ympäri.

– Supikoirien talviuni ei ole niin yhtäjaksoista kuin vaikkapa karhulla. Supikoira voi tulla suojakeleillä tai rasvakerroksen ehtyessä ulos pesästään ulostamaan ja etsimään ravintoa, tietää Tiina.

Röh röh ja kop kop

Suurimmasta tarha-aidassa kuuluu röhinää ja pöhinää. Villisikapariskunta Romeo ja Julia ovat tulleet kurkkimaan aidan raosta.

– Nämä ovat lasten ehdottomat suosikit, esittelee Tiina 13-vuotiaita villisikojaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaksikolla on ainainen nälkä. Tätä villisikapariskuntaa pääsevät lapset myös vierailun lomassa syöttämään, lupaa Tiina.

Villisiat ovat Wild Spirit Parkin vanhimmat asukkaat.

– Viime kesänä jouduttiin jo uusimaan sikatarhan aitauksen rakenteita.

Opastuskierroksen lopussa löytyy vielä mökkerö, joka on joidenkin elukoiden suoja, mutta keiden? Tiina huutelee " Kevoo ja Muotkaaa, tulkaapaa!". Talosta kuuluu kops, kops. Ja mitään ei vielä näy. Aitauksessa olevista ulosteista päätellen kopista olisi tulossa näytille poroja. Tiina sanoo, että arvaus meni väärin. Yhtäkkiä talosta köpöttää kaksi kilipukkia. Kevo ja Muotka ovat lähemmäs kahden vuoden ikäisiä, kuohittuja vuohia.

Rekikoira-ajelua talvisessa metsässä

Tiina Haapalaista työllistää talvisaikaan rekikoira-ajelut. Asiakkaita tulee sadan kilometrin säteeltä jokaisesta ilman suunnasta. Pääosa asiakkaista ovat ulkomaalaisia ja moni on löytänyt perille TripAdvisorin kautta.

– Koiravaljakkoajelut ovat erittäin suosittuja ja suosio näyttää kasvavan koko ajan.

Ensimmäiset koiravaljakkoajelut tälle talvelle varattiin jo viime maaliskuussa, mitä Tiina pitää hienona ja hieman hauskanakin asiana.

– Juuri kun alat miettiä, että nyt tämä talvi oli tässä ja sesonki alkaa vedellä loppuaan, niin alkaa tulla varauksia jo seuraavalle talvelle. Mutta mitä aikaisemmin retken varaa, sitä varmemmin sinne myös pääsee.

– Sekä koiravaljakkoajelulle että tutustumiskäynnille Wild Spirit Parkkiin on varattava aika etukäteen.

Wild Spirit Park sopii oikein mainiosti lapsiperheille päiväretkikohteeksi. Parkista löytyy myös kota, jossa pääsee syömään eväitä ja paistamaan makkaraa.

"Parkin vanhimmat asukkaat ovatkin villisiat Romeo ja Julia, jotka täyttävät 13 vuotta."
Ilmoita asiavirheestä