Hyvinvointi

Vuosi maastopyöräilyä Urho Kekkosen kansallispuistossa

Urho Kekkosen kansallispuiston uusin järjestyssääntö valmistui kesällä 2017. Uusi järjestyssääntö mahdollistaa maastopyöräilyn kaikilla kansallispuiston maaston merkityillä reiteillä, ja lisäksi väleillä Raja-Jooseppi - Anterin pyöräparkki, Kakslauttanen - Kopsusjärvi ja Niilanpää - Suomunruoktu.

Järjestyssäännön muutoksen seurauksena Saariselän alueen polkuverkosto käsittää satoja kilometrejä erämaisia polkuja. Näistä noin 200kilometriä on Saariselän ja Kiilopään alueella sijaitsevia merkittyjä reittejä. Kansallispuiston ulkopuolella myös merkitsemättömillä poluilla on luvallista pyöräillä, joten reittivaihtoehdot eivät ole ihan heti loppumassa.

Vilinää vuokraamoissa ja opastuspisteissä

Järjestyssäännön muutoksen seurauksena maastopyöräily on lisääntynyt Saariselän alueella merkittävästi.

– Tällä kesäkaudella on ollut todella paljon pyöräilijöitä Saariselän-Kiilopään alueella ja näyttää mukavasti siltä, että sopuisasti reiteille kaikki mahdutaan. Todella hienoa, että saadaan näin uusiakin harrastajia innostumaan luonnossa liikkumisesta kansallispuiston upeissa maisemissa!, kertoo Urho Kekkosen kansallispuiston puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pyöräilyharrastajien määrän lisääntyminen on huomattu myös alueen välinevuokraamoissa ja opastuspisteissä. Myös Seppo Uski Suomen Latu Kiilopäältä on laittanut merkille maastopyöräilyn kasvun.

– Maastopyöräily on lyönyt itsensä läpi myös Kiilopäällä. Pyörien vuokraamotoiminta aloitettiin nyt kesällä 2018 ja tuotto ylitti mahtavasti sekä odotukset sekä myös budjetin, joka toteutui lähes kaksinkertaisena. Lisäksi kesän ja syksyn maastopyöräviikot ja polkuajotapahtuma vetävät runsaasti osallistujia Kiilopään upeisiin maisemiin.

Saariselän kylällä maastopyörien vuokraus on vilkastunut niin ikään. Saariselän Keskusvaraamolla pyörien vuokraustoimintaa on ollut jo vuodesta 2011, ja näinä vuosina sekä pyöräkaluston määrää että laatua on pystytty nostamaan.

– Kysynnän lisääntyessä olemme panostaneet laadukkaaseen pyöräkalustoon, jonka uusimme vuosittain. Kun kalustossa on koko ajan uusia pyöriä, myös asiakkaat pääsevät nauttimaan reiteistä varmasti toimivilla ja hyväkuntoisilla menopeleillä, kertoo Saariselän Keskusvaraamon toimitusjohtaja Antti Kanerva .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtumat maastopyöräilyn kehityksen tiennäyttäjinä

Saariselän loppukesän ja syksyn ohjelmaan kuuluu kaksi maastopyöräilytapahtumaa. Jo vuodesta 2011 lähtien järjestetty Saariselkä MTB Stages tuo Saariselälle elokuun lopussa pyöräilijöitä Suomen lisäksi muista Pohjoismaista, Keski-Euroopasta ja jopa Yhdysvalloista asti.

– Kansallispuiston monipuolinen polkuverkosto antaa ainutlaatuisen hienot puitteet tällaisen tapahtuman järjestämiseen. Reitit keräävätkin osallistujilta runsaasti kiitosta, vaikka reittien raskaus saattaa yllättää. Erityisesti meidän hienot tunturimaisemat tekevät pyöräilijöihin suuren vaikutuksen, kertoo Saariselkä MTB Stages -tapahtuman ratamestari Reima Idström .

Suomen Latu Kiilopää järjestää syyskuun alussa rennon retkiajotyyppisen Kiilopään polkuajotapahtuman. Tapahtumassa osallistujat pääsevät tutustumaan alueen polkuihin ohjatusti eritasoisissa ryhmissä.

Maastopyöräilijän etiketti

Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Otamme huomioon muut kulkijat.

Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille. Pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita.

Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Pysymme olemassa olevilla poluilla ja reiteillä. Vältämme lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.

Noudatamme alueen ja reittien sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.

Toimimme huomaavaisesti alueen asukkaita, maanomistajia ja reitin ylläpitäjiä kohtaan.

Nautimme luonnosta ja jokamiehenoikeuksista muistaen myös vastuumme.

Ilmoita asiavirheestä