Ihmiset

Vuoden 2019 Skábmagovat-elokuvafestivaali sai järjestäjät tyytyväisiksi

Inarissa järjestetyt elokuvafestivaalit on vietetty ja järjestäjät ovat tyytyväisiä viikonlopun tapahtumiin ja kävijämääriin. Näytöksissä ja konsertissa kävijöitä oli noin 3500 ja tämän lisäksi festivaali-illoissa arviolta 380. Tänä vuonna Skábmagovilla oli vähemmän näytöksiä kuin aiempina vuosina, koska ohjelmistorakennetta haluttiin muuttaa siten, että kävijät varmasti ehtivät hyvin ja huoletta näytöksistä toiseen.

Kokeellisten taidelajien lisääminen ohjelmistoon osoittautui erittäin tervetulleeksi uudistukseksi. Säestetty Laila-mykkäelokuva sekä Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin uuden kokoonpanon Nieguid Duovdagat / Imaginary Landscapes -konsertti olivat molemmat loppuunmyytyjä ja festivaalin oma SkábmaKlubba ilahdutti suosiollaan. Viikonlopun aikana nähtiin myös Luontotanssijat ryhmän performanssi Saamelaiskultturikeskus Sajoksen pihalla. Lasten päivän iloksi saimme tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös koltansaamenkielisiä työpajoja, jotka Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opiskelijat järjestivät lapsille.

Elokuvanäytöksistä tehtiin positiivinen huomio. Kävijämäärät eri alkuperäiskansojen elokuvien kesken jakautuivat suhteellisen tasaisesti. On hienoa nähdä, että elokuvaväkeä kiinnostivat filmit niin Jakutian niemimaalta, Grönlannista, Alaskasta, Kanadasta, Uudesta-Seelannista kuin Saamemaaltakin. Se on osoitus siitä, että elokuvaohjelmisto oli kävijöille mielekäs ja monipuolinen. Suurin yleisömäärä nähtiin Inarin Lemmenjoelta kotoisin olevan Aslak Palton dokumenttielokuvassa Poromiehen silmin, joka keräsi Sajoksen salin lähes täyteen.

Skábmagovat-festivaali on omistettu alkuperäiskansojen elokuvataiteelle täydestä sydämestään, mutta on valmis myös avaamaan ovia uusille mahdollisuuksille esittävän taiteen parissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Festivaali on valmis uudelle vuosikymmenelle edelleen kehittyen ja uudistuen. Skábmagovat on yhtä kuin te kävijät, me tekijät, pakkasenpuremat kohtaamiset ja upeat elokuvat.

Skábmagovat-festivaalin järjestää Saamelaistaiteen tukiyhdistys ry yhteistyössä Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidan, saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen, Elokuvakeskus Skábman ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kanssa.

Tapahtuman rahoittajina toimivat Inarin kunta, Suomen Saamelaiskäräjät, Saamelaisneuvosto, International Sámi Film Institute, Suomi-Ruotsi Rahasto, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Koneen säätiö, AVEK – Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus ja TAIKE – Taiteen edistämiskeskus.

Tilaa Saariselän Sanomat tästä https://www.saariselansanomat.fi/neoproxy/neo/neoproxy.dll?tem=order&PRINT_PAPER_ID=106&epaper_id=117&mobile=0

Ilmoita asiavirheestä