Paikallisuutiset

Vuoden 2018 Inarilaisteko–palkinto taiteentekijälle

Inarin kunnan kulttuuritoimi on vuodesta 1978 lähtien julkistanut itsenäisyyspäivän juhlassa Inarilaisteko–palkinnon saajan. Palkinto on perinteisesti luovutettu merkittävästi inarilaisen kulttuurityön hyväksi toimineelle henkilölle tai ryhmälle. Inarin kunnan sivistyslautakunta päätti luovuttaa vuoden 2018 Inarilaisteko-palkinnon taiteilija Veikko Rajalalle .

Taiteentekijä Veikko Rajala täytti 92 vuotta elokuussa. Hän on itseoppinut taiteilija, joka aloitti maalaamisen 1940-luvun loppupuolella. Suurin osa hänen töistään on öljyvärimaalauksia, joissa hän kuvaa lapsuutensa ja nuoruutensa inarilaista elämänmuotoa, jota ei enää ole. Lisäksi hän on kehystänyt Vanhaa Lappia -sarjan teoksensa taidokkain puuleikkauksin, joista osaa täydentää aito sammalreunus. Maisemiinsa Rajala on tallentanut kotiseudun jängät, vaarat, joet ja järvet eri vuodenaikoina. Nimet ja paikat ovat varmasti tuttuja monelle inarilaiselle. Oman kokonaisuutensa muodostavat puuveistokset. Taikarumpupöydän ja tuolien työstämiseen meni viisi talvea. Niin kalusto kuin muutkin veistokset sisältävät paljon pieniä yksityiskohtia ja symboliikkaa, joiden tutkimiseen katsojan kannattaa käyttää aikaa. Hänen vanhaa, inarilaista Lappia kuvaavat teoksensa muodostavat kulttuurihistoriallisen kokonaisuuden, jonka soisi säilyvän yhtenäisenä myös tuleville sukupolville.

Taiteilija Veikko Rajalan lähes 70-vuotta kestänyt luomistyö jatkuu edelleen. Hän maalaa itselleen mieluisia aiheita pirtissään Inarin Palkisojalla. Rajala on maalannut akvarelleja vuodesta 1999. Niissä hän on erikoistunut lintuaiheisiin kuten riekkoihin ja tuttuihin pihapiirin tiaisiin. Veikko Rajala vastaanotti Inarilaisteko-palkinnon Inarin kunnan ja Inarin seurakunnan järjestämässä itsenäisyyspäivän juhlatilaisuudessa Ivalon kirkossa 6.12.

Ilmoita asiavirheestä