Hyvinvointi

PÄÄKIRJOITUS

Viethän mennessäsi se, minkä toit tullessasi

Toivottavasti tämä kuva sykähdyttää mahdollisimman monia!

”Toivottavasti tämä kuva sykähdyttää mahdollisimman monia! Kuva on otettu kansallispuiston syrjävyöhykkeellä, Tuiskukurun tuvalla, missä retkeillään merkittyjen reittien ulkopuolella kartan ja kompassin kanssa. Jonkun on aina käytävä työnsä puolesta siivoamassa tällaiset jäljet, ennen kuin syystuuli levittää roskat ympäri tunturien rinteitä. Tämä roskareissu vie yhden työpäivän, koska matkaa Kiilopäältä Tuiskukurulle on 27 km.

Suomen kansallispuistoissa on siirrytty roskattomaan retkeilyyn jo vuonna 2000. Valitettavasti se ei toimi vieläkään täydellisesti ja joissakin kohteissa on sekajäteastioita luonnon roskaantumisen estämiseksi. Olisi hienoa, jos jokainen alueella liikkuva jaksaisi kuljettaa omat jätteensä maastosta pois. Olisi tärkeää, että jokainen alueella liikkuva noudattaisi roskattoman retkeilyn periaatteita. Roskattomassa retkeilyssä korostuu jokaisen oma vastuu.

Hienoa, että ihmiset retkeilevät, löytävät tiensä luontoon! Roskaton retkeily osana ympäristöä säästävää retkeilyä on meidän kaikkien asia. Pyritään löytämään yhdessä toimiva ratkaisu, koska vain yhteistyöllä pääsemme toivottuun lopputulokseen. Tällaisenaan tilanne ei voi jatkua! Kirjoittaa UK-puiston suunnittelija Kristiina Aikio tämän kuvan saatteessaan Saariselän Sanomien lukijoille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuvan on Metsähallitukselle lähettänyt Simo Kauppila.”

***

Saariselän Sanomat esittää sitaateissa olevan Kristiina Aikion tekstin myötä toivomuksen jokaiselle pohjoisessa retkeilevälle: ethän roskaa retkilläsi Lapin luontoa, vaan laitat jätteesi niille osoitettuihin paikkoin. Jos juuri siinä paikassa, jossa roskasi syntyvät ei ole niille osoitettua paikkaa tai se on täynnä, kannathan roskasi mukanasi pois luonnosta.

Kun pakkaat evääsi kestäviin ja uudelleen käytettäviin rasioihin ja pusseihin, mukanasi kulkee tulevaa pakkausjätettä mahdollisimman vähän. Siivoa aina omat ja tarvittaessa myös muiden jätteet. Pidä mukanasi pientä muovipussia maastossa löytyviä roskia varten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kohtelias tupakoitsija kerää myös tumpit omaan rasiaansa ja tyhjentää rasian myöhemmin jäteastiaan.

Roskaton retkeily vähentää huoltoajoa retkeilykohteissa ja sitä kautta melua, päästöjä ja maaperän kulumista. Se säästää luonnon lisäksi rahaa ja työtä, jotka voidaan suunnata retkeilyreittien ja muiden palveluiden parantamiseen, retkeilijöiden iloksi.

Mukavia syysretkiä pohjoiseen luontoon toivottaa

Ilmoita asiavirheestä