Ihmiset

Utsjoen vanha hautausmaa sai uudet ristit

Utsjoen seurakunnalla on käytössään kolme hautausmaata. Ne sijaitsevat Utsjoella, Outakoskella ja Karigasniemellä. Lisäksi seurakunta ylläpitää Utsjoen kirkon vierellä olevaa sankarihautausmaata sekä vanhan, Pyhän Ulriikan kirkon sakastin vierellä sijaitsevaa vanhaa hautausmaata, jonne on haudattu viimeksi 1930-luvulla. Useimmat vanhan hautausmaan hautojen alkuperäiset ristit ovat lahonneet ja osa jo maatunut.

Melkein tasan vuosi sitten Utsjoella järjestettiin ristien teko kurssi Saamelaisalueen koulutuskeskuksen toimesta. Opettajana kyseisellä kurssilla toimi utsjokilainen käsityömestari Jouni Laiti . Aloite ristien tekokurssista lähti Utsjoen seurakunnasta.

Utsjoen entisestä kirkosta on jäljellä 1776 vuodelta oleva sakastiosa, joka sijaitsee vanhan hautausmaan reunassa. Vanhan hautausmaan ristit olivat jo osittain lahonneet ja osa risteistä oli jo maatunutkin. Jouni Laiti on paljon erilaisia käsityökursseja vetänyt, mutta ristin teko oli uutta.

– Kävimme aluksi vanhalla hautausmaalla katsomassa mallia vanhoista risteistä. Jotkut ristit olivat hyvinkin säilyneitä, muistelee kurssin opettaja Jouni Laiti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Osa uusista risteistä onkin täysin vanhan mallin mukaisia ristejä. Ja sitten löytyy aivan uudenlaisia, lisää Laiti.

Uusiin risteihin vainajien nimiä

Seitsemän innokasta ja ahkeraa kurssilaista puuhasi 80 tuntia ristien parissa. Myös Utsjoen oma pappi Päivi Aikasalo osallistui kurssille joka ilta.

– Meillä on nyt aikaansaava pappi, oikea puuhanainen, kehuu ristikurssin opettaja Jouni Laiti.

– Nyt olen oppinut sahaamaan, hiomaan ja poraamaan, listaa Päivi naureskellen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oli oikein mukavaa, että pappikin oli kurssilla. Hän oli koko ajan töissä siellä, niinkuin me muutkin, Laiti sanoo.

Kaikki ristit tehtiin Inarin männystä. Suntio Juha Reinola kävi vielä viimeistelemässä ristit hautausmaalla kaverinsa kanssa.

Alkukesästä valmiit ristit kuljetettiin ristisaattueessa vanhalle hautausmaalle.

– Ristin kantajina toimivat Utsjoen seurakunnan viime kesän rippikoululaiset, kertoo Aikasalo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Uusissa risteissä ei ole nimiä, mutta jos joku tietää vanhalle hautausmaalle haudatun vainajan nimen syntymä- ja kuolinaikoineen, risteihin on mahdollista kiinnittää muistolaatta. Asiasta voi olla yhteydessä suntio Juha Reinolaan, vinkkaa Utsjoen seurakunnan Päivi-pappi.

Myös vanhalla hautausmaalla on tehty kuluvan kesän aikana puuston raivaustöitä.

Ilmoita asiavirheestä