Paikallisuutiset

Utsjoen uusi tunturireitti vie vaeltajat keskelle maailmankaikkeuden historiaa

Utsjoen tunturimaastoon on tekeillä uusi vaellusreitti nimeltään ”Arktinen Aikavaellus”. Kesällä 2020 valmistuva 14 kilometrin reitti palvelee tieteestä kiinnostuneita tunturivaeltajia, koulujen luonnontieteiden opetusta, sekä yliopistotason koulutustakin. Reitti johtaa Utsjoen keskustasta aina Paistunturin erämaa-alueelle saakka.

Projektin osana kunnostetaan myös tunturiin jo rakennettua retkeilyinfraa.

– Aikavaelluksella kävely on ajassa matkaamista. Jokainen reitillä kuljettu metri vie vaeltajan miljoona vuotta historiassa taaksepäin, kuvailee Aikavaellus-idean kehittäjä, astrobiologi Kirsi Lehto Turun yliopistolta.

Arktinen Aikavaellus kertoo vaeltajalle maailman kehityksestä jännittävästi ja kokemuksellisesti. Reitin infotaulut kuvaavat maailmankaikkeuden, maapallon, elämän ja myös ihmislajin kehittymistä ja vaikutuksia ympäristöönsä. Reitillä esitellään myös aiheeseen liittyvää saamelaismytologiaa ja -historiaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Herkän tunturiluonnon säästämiseksi Arktinen Aikavaellus kulkee pitkin olemassaolevia polkuja. Matka alkaa nykyhetkestä Utsjoen lukiolta ja päättyy alkuräjähdykseen, joka osuu Nammajärvien tulistelupaikalle.

Matkalla kuljetaan Vuolleseavttetvarrin paljakan yli sekä koukataan läheltä Utsjoen kirkkoa.

– Uusi reitti auttaa Utsjoen kouluja. Se havainnollistaa miten tiiviisti luonnontieteet vaikuttavat toisiinsa. Tähtitiede, fysiikka,kemia, geologia, biologia, ja niin edelleen. Ensimmäinen reittiähyödyntävä kesälukio järjestetäänkin jo heinä-elokuun vaihteessa, valaisee projektia vetävän Ochejoga Utsjoen Ursan puheenjohtaja ja eläkkeellä oleva lukion lehtori Juhani Harjunharja .

Aikavaellus on Turun yliopistolla astrobiologian opintojen tueksi kehitetty opetusmetodi, joka tukee poikkitieteellistä ymmärtämistä. Se auttaa hahmottamaan pitkiä ajanjaksoja, luonnollisia muutoksia, sekä tapahtumien syy- ja seuraussuhteita. Arktinen Aikavaellus on ensimmäinen Turun seudun ulkopuolelle rakennettava kyltitetty Aikavaellusreitti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Reitin toteuttavat yhteistyössä Ohcejoga Utsjoen Ursa, Aikavaellus, Metsähallituksen Lapin luontopalvelut, Turun yliopiston Kevon tutkimuslaitos, sekä Utsjoen koulut. Hankkeen rahoittaa Leader Pohjoisin Lappi.

Ilmoita asiavirheestä