Paikallisuutiset

Utsjoelle avattu Arktinen aikavaellus-polku kertoo kosmoksen historiasta

Utsjoella avatun Arktisen aikavaellus polun polun varrella kulkijat voivat tutustua infotaulujen avulla kosmoksemme historiaan alkuräjähdyksestä nykypäivään 13,8 miljardin vuoden ajalta.

14 kilometrin mittaista Arktista aikavaellus-polkua voi kulkea ympäri vuoden, talvella polun paikalla on valaistu latu. Polkua voi kulkea halutessaan myös lyhyemmän pätkän ja palata takaisin lähtöpaikkaan.

Polku alkaa aivan Utsjoen uuden koulun pihamaan läheisyydestä, joten polkua on helppo hyödyntää myös opetuksessa.

Polun voi aloittaa halutessaan myös reitin keskivaiheilta Utsjoen kirkon parkkipaikalta tai kävellä sen loppupisteeksi tarkoitetusta kosmoksen alkupisteestä kirkonkylälle. Reitin loppupiste, kosmoksen alku, Big Bang sijaitsee Nammajärvillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Polun varrella on myös nuotiopaikkoja.

Idea Turun yliopistolta

Arktisen aikavaelluksen idea on Utsjoen Ursa Ry:n puheenjohtajan Juhani Harjunharjan mukaan lähtöisin Turun yliopiston innovatiivisilta ihmisiltä, jotka ovat perustaneet Turkuun välille yliopisto – Tuorla oman kosmisen aikavaelluksensa ja yhdistyksen nimeltä Aikavaellus ry.

– Esiteltyään ideansa yhdistyksellemme Ohcejoga Utsjoen Ursa ry:lle, olimme valmiit ryhtymään edistämään hanketta, Juhani Harjunharja kertoo.

Polku on avoin kaikille kulkijoille, joten matkailun tarpeisiinkin sitä on mahdollista hyödyntää. Utsjoen Ursassa on pohdittu myös sitä, löytyisikö yhdistyksestä resursseja tarjota opastuksia polulle. Harjunharjan mukaan kuka tahansa voi käydä polulla reippailemassa ja rentouttamassa itseään liikunnan ja kosmisen tietoympäristön avulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kilometri on miljardi vuotta

Yksi kilometri polulla vastaa yhtä miljardia vuotta kosmista aikaa ja yksi metri miljoonaa Maan kierrosta Auringon ympäri, kertoi Aikavaellus ry:n tiedottaja Jarmo Korteniemi , planetologi, tiedetoimittaja polun avajaisissa.

– Se, että polkua kuljetaan ”ajan juoksua” vastaan johtuu pääasiassa siitä, että katsoessamme tähtitaivaalle näemme valon nopeuden rajallisuuden (n. 300 000 km/s) johdosta aina menneisyyteen, kosmiseen historiaan. Mitä kauemmas avaruuteen pystymme kurkkaamaan, sen vanhempaan menneisyyteen katsomme. Meillä ei ole mitään mahdollisuuksia nähdä kaukaisen kosmoksen nykytilaa juurikin tuon sähkömagneettisen värähdysliikkeen rajallisen nopeuden tähden. Esimerkiksi Kuun heijastama valokin on silmiimme tullessa runsaan sekunnin ”ikäistä” ja itse auringonvalo runsaat 8 minuuttia ”vanhaa”. On siis luontevaa kulkea kosmista aikajanaa myöten aina kohden sen kosmista historiaa, Juhani Harjunharja kertoo.

Polkua ovat rahoittaneet EU:n maaseuturahasto, Leader Pohjoisin Lappi ja Kulttuurirahaston Lapin rahasto.

Andaras Kitti, Tenon tähtitieteilijä saamelaisen tähtitaivaan tulkki

Yksi polun varren infotauluista esittelee Utsjoella Outakoskella asuneen Andaras, Antti, Kitin ( 1844-1926). Juhani Harjunharja toivoo, että Utsjoen Ursan ”löytämä” omatoimitähtitieteilijä nousisi ansaitsemaansa arvoon:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Andaras Kitti oli yksi keskeisimmistä Samuli Paulaharjun kansantieteellisen tutkimuksen asiantuntijalähteistä saamelaisalueella. Kitti antoi saamelaisen tähtitaivaan tutkimukselle pohjan.

Kitti nimitti samassa taulussa hänen kanssaan esiteltyjä, Plejadeja nimellä Nieida käreg eli Neitokäräjät. Tämä kansainvälisesti hyvin tunnettu avoin tähtijoukko on saanut paljon nimiä ja kansanperinteen tulkintoja.

Samassa infotaulussa, jossa esitellään Andaras Kitti, on kuvituksena sodankyläläisen taiteilijan Brita Turusen maalaus Lapin neitokäräjät, joka on syntynyt Pleadien tähtijoukon innoittamana. Turusen maalaus on Iso Hirvi-tähdistöstä kertovassa infotaulussa.

Kitin tähtien tulkinta on saamelaisen tähtitaivaan perinnetiedon keskeinen osa.

Saamelaisten tähtitaivas oli asiantuntijoilleen kaamoksen ja yön kellojärjestelmä. Osa tähdistä mittasi aikaa ylimalkaisesti ja osa tarkemmin tiettyinä yön hetkinä. Taitava perinteen tuntija saattoi todella lukea tähtitaivasta kuin kellon osoittimia.

Plejadien eli Seulasten on kerrottu ennustavan ihmisen eliniän: kun syksyllä näkee ne ensi kerran, voi niistä päätellä seuraavaa: 20 vuotta on perusikä ja niihin lisätään 10 vuotta jokaista selvästi näkyvää plejadia kohden.

Yhtä tärkeää asiaa Andaras Kitistä Utsjoen Ursa ei ole yrityksistä huolimatta onnistunut selvittämään: mihin Tenon Tähtitieteilijä on haudattu, sitä tietoa ei tunnu löytyvän mistään. Jos sinä tiedät asiasta jotakin, voit olla yhteydessä Utsjoen Ursaan. (TK)

Ilmoita asiavirheestä