Paikallisuutiset

Ulriikan kulttuuri- ja hiljentymispolun puupenkit, portaat ja avolaavu ovat valmistuneet

Ulriikan kulttuuri- ja hiljentymispolku on Utsjoen kirkkotupien, markkinapaikan, hautausmaan ja kirkon läheisyydessä kulkeva polku, joka valmistui vuonna 2019. Viime kesänä saimme polulle Metsähallituksen kävijälaskurin, jonka mukaan kesä-syyskuun aikana kulkijoita oli ollut 3500, eli polku on ollut hyvin suosittu.

Keväällä 2021 LEADER Pohjoisin Lappi ry julisti haettavaksi “Hyvinvointia Pohjoisen kyliin” teemahanketuen. Utsjoen kirkkotupayhdistys päätti hakea tukea Ulriikan polulle rakennettaviin rinneportaisiin, kolmeen penkkiin, tulisijaan ja avolaavuun. Hankkeen kokonaiskustannusarvio oli 10415,78 euroa; tukea myönnettiin 7811,84 euroa ja loput kustannuksista katettiin talkoilla. Saimme myös Utsjoen kunnalta rakennusaikaista lainaa 6000 euroa.

Rakennusprojektin eteneminen

Rakennusprojekti alkoi elokussa 2021, kun olimme saaneet Leaderiltä myönteisen päätöksen. Tilasimme avolaavun hirsikehikon ja aloimme nikkaroida Nordbergin Auliksen opastuksella hänen verstaassaan, Puuhamaassa, polulle tulevia rakenteita. Ensiksi valmistimme Markkinasaaren sillan lähelle laskeutuvaan rinteeseen portaat. Aloitimme myös kolmen istumapenkin rakentamisen Ulriikan polun varten. Ensimmäinen niistä valmistui jo syksyllä, mutta loput kaksi jäivät odottamaan seuraavaa kesää. Kesäkuussa 2022 saimme kaksi muuta penkkiä valmiiksi ja kuljetimme kaikki kolme Ulriikan polulle. Yksi niistä on pappilan niityn laidassa, toinen Ylä-Seitikon sillan pielessä ja kolmas hautausmaan ja Markkinasaaren sillan välisellä törmällä rinneportaiden läheisyydessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suurin ja vaativin oli kuitenkin hirsikehikkoisen avolaavun rakentaminen Ulriikan polun pohjoispäähän, vanhan postipolun ja Kirkkopahdan korkeimmalle kohdalle. Laavun kattoelementit valmistuivat Auliksen Puuhamaassa, jonka jälkeen ne ja hirsikehikko kuljetettiin mönkijöillä Kirkkopahdalle. Siellä ne koottiin ja paikan päällä naulattiin huopakate. Avolaavu toimii näköala- ja levähdyspaikkana. Laavulla ei ole tulipaikkaa, sillä kangasmaasto on tulenarkaa, eikä laavun lähistöllä ole saatavissa sammutusvettä. Laavuprojekti saatiin valmiiksi heinäkuussa 2022 ja näin polku piteni 2,5 kilometrin mittaiseksi. Viimeisenä työnä rakennettiin tulipaikka Markkinsaaren sillan pieleen.

Hakemukseen olimme arvioineet talkootunteja kuluvan yhteensä 148, mutta projektin päättyessä tunteja olkin kertynyt kaikkiaan 433, eli kolme kertaa enemmän! Laavun rakentaminen olikin huomattavasti työläämpää kuin olimme alkuun arvioineet. Talkoisiin on osallistunut kaikkiaan16 henkilöä, joista enemmistö yli seitsemänkymppisiä eläkeläisiä. Talkoot eivät ole olleet vain pelkkää puurtamista, vaan työn lomassa olemme nauttineet yhdessä naisten tekemistä talkooruuista ja Utsjoen seurakunnan tarjoamista vohvelikahveista Kirkkotupien lähetyskahvilassa. Talkoot ovat tarjonneet yhdessä tekemistä ja olemista, samoin ne ovat edistäneet yhteisöllisyyttä.

Lopputulos

Toimenpiteiden tavoitteena on tukea erityisesti ikäihmisten ja nuorison liikuntaa ja samalla tehdä Ulriikan polku entistä kiinnostavammaksi ulkoilukohteeksi. Penkeillä istuessa voi levähtää, kuunnella joen solinaa ja lintujen laulua. Rinteeseen rakennetut portaat lisäävät turvallisuutta ja avolaavulla voi ihailla maisemaa, levähtää ja nauttia eväitä. Tarkoitus on, että pystytämme myöhemmin avolaavun läheisyyteen opastaulun, jossa kerrotaan postipolusta. Nyt laavulle on hieman hankala kulkea, sillä kirkon rakennustöiden vuoksi varsinainen kulkuväylä on suljettu. Suunnitelmissa on, että tämän syksyn aikana järjestämme tutustumisretken Ulriikan kulttuuri- ja hiljentymispolun uusiin rakenteisiin.

Kiitos Leader Pohjosin Lappi ry:lle tuesta, Utsjoen kunnalle lainan myöntämisestä ja Metsähallitukselle laavupaikan vuokraamisesta! Erityiskiitokset kaikille talkoolaisille, yhdessä me jälleen toteutimme unelmiamme!

Ilmoita asiavirheestä