Hyvinvointi

Tulevat luonto-oppaat sukelsivat kansallispuistojen arkeen niin lapion kuin haravankin kanssa

Heinäkuun helteet ja rankkasateet ovat tulleet tutuksi Lapin eri kansallispuistoissa työskenteleville luontoalan oppaille. Heinäkuun lopussa valmistuvat opiskelijat erikoistuvat sertifioiduksi kansallispuisto-oppaiksi tutkintonsa ohessa.

Yksitoista tulevaa luontomatkailualan ammattilaista on imenyt koko laidallisen kansallispuistojen monenkirjavasta työarjesta kuluneen kesän aikana. Tulevat oppaat ovat työskennelleet ympäri Lappia Saariselältä Ylläkselle, Metsähallituksen tiedotteessa kerrotaan.

– Opiskelijoiden on hyvä kurkata kansallispuiston kulissien taakse, Metsähallituksen Luontopalvelujen väen arkeen. Vaihtelevien työtehtävien tekeminen auttaa ymmärtämään laadukkaan retkeilypalvelutuotannon takaavaa työtä, kertoo kouluttaja Mikael Heikkilä Ammattiopisto Lappiasta.

Kansallispuisto-oppaiden työhön sisältyi esimerkiksi Pyhä-Luoston ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistoissa aimo annos reittien ja oppaiden parantamista sekä taukopaikkojen, tupien ja laavujen, huoltoa. Kansallispuistojen viitoitusta on uusittu ja reittejä on sorastettu kestävyyden edistämiseksi vilkkaimmilla kohteilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Osa oppaista on saanut niittää ja haravoida Puolitaipaleen vanhan metsänvartijatilan perinnebiotooppia hoitaen luontovalvojamme ohjauksessa. Vuotuinen niitto on tarpeen kohteen pitämiseksi mahdollisimman alkuperäisessä tilassaan, kertoo kenttäharjoittelua koordinoiva puistomestari Tuija Makkonen .

Kansallispuisto-opaskoulutus käynnistyi pilottikoulutuksena vuonna 2013. Siitä lähtien yli sata kansallispuisto-opasta on saatu perehdytettyä kansallispuiston toimintaympäristön erityispiirteisiin.

Tämä on ollut mahdollista integroimalla kansallispuisto-opaskoulutus osaksi ammatillista luonto- ja eräoppaan ammattitutkintoa. Ammattiopisto Lappian ja Metsähallituksen Luontopalvelujen yhteistyössä toteutettu koulutus on laajentunut myös Pyhä-Luoston sekä Urho Kekkosen kansallispuistoihin. Pallas-Yllästunturilla on nyt 83, Pyhä-Luostolla 20 ja Urho Kekkosen kansallispuistossa kuusi kansallispuisto-opastukseen erikoistunutta opasta.

Ilmoita asiavirheestä