Paikallisuutiset

Eletään Lapissa: Kakslauttanen

Tievatuvassa majoittuu mukavasti koko perhe

Kakslauttasessa jo viidenkymmenen vuoden ajan toiminut retkeily- ja kurssikeskus Tievatupa avasi ovensa kesäkuun alussa. Vaikka kesäaikaan suurimman asiakaskunnan muodostavatkin nuorisoleiriläiset, on Tievatuvassa mahdollista majoittua myös pienemmissä ryhmissä. Karavaanereillekin löytyy omat palvelunsa.

Vuonna 1968 rakennettu vanha Tieva purettiin viime syksynä ja tällä hetkellä majoituskapasiteettia löytyy noin 130 henkilölle. Majoitusvaihtoehtoina on joko hotellitasoisia kahden hengen huoneita tai retkeilytasoisia neljän hengen huoneita. Sähköistettyjä asuntoauto- ja asuntovaunupaikkoja on kymmenkunta.

Viime vuosina Tievassa on rikottu kävijäennätyksiä, joten laajennushankkeitakin on kiikarissa.

– Tulevaisuudessa meillä on suunnitelmissa rakentaa perhemajoitukseen soveltuvia paritaloja, mutta tarkkaa aikataulua ei ole vielä päätetty, kertoo Tievatuvan isäntä Henry Välitalo .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asiakkaat voivat valita majoituksen joko täysihoidolla tai ilman. Täysihoitoon sisältyy aamiainen, retkieväät sekä päivällinen.

Vieraiden käytössä on myös Kakslauttasjoen rannalla sijaitseva sauna. Ainakin kesän ajan sauna kuitenkin lämpeää normaalia harvemmin, jotta valtioneuvoston asettamia suosituksia voidaan noudattaa.

Maastopyöräilijöiden suosiossa

Pari kilometriä nelostieltä Kiilopään suuntaan sijaitseva Tievatupa on mainio majoitusvaihtoehto retkeilyä tai maastopyöräilyä harrastavalle. Kiilopää monipuolisine reittiverkostoineen sijaitsee vain viiden kilometrin päässä ja yhdysreitit sinne lähtevät suoraan Tievatuvan pihasta. Saariselälle matkaa tulee kymmenkunta kilometriä.

– Olen kuullut, että Saariselän ja Kakslauttasen alue on yksi Suomen parhaimmista seuduista maastopyöräilyyn. Vaikka maasto on vaihtelevaa, nousut eivät ole liian jyrkkiä, kolme vuotta Tievatuvalla työskennellyt Välitalo sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän on suunnitellut maastopyörien hankintaa asiakkaiden käyttöön myös Tievatuvalle, mutta todennäköisesti pyörät saadaan aikaisintaan ensi kesänä.

Kevään poikkeusolojen vuoksi Tievatuvan toiminta on käynnistynyt hiljalleen, mutta heinäkuusta eteenpäin on vilkasta, Välitalo toteaa tyytyväisenä.

Syyskuussa koulujen alettua leiriläisten osuus asiakkaista vähenee, kun ruska-aika houkuttaa Lappiin pienemmissä kokoonpanoissa liikkuvia matkailijoita.

Tievakappeli on kaikille avoin

Tievatuvan pihapiirissä sijaitseva Tievakappeli on Lapin ensimmäinen matkailijoille tarkoitettu kirkko. Vieraskirjan perusteella se onkin suosittu nähtävyys Kakslauttasessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tievakappeli on kaikkien vapaassa käytössä ja siellä on järjestetty muun muassa häitä, Tievatuvan isäntä Henry Välitalo vinkkaa.

Tunnelmallisen kappelin rakennusmateriaaleina käytettiin Ivalon rukoushuoneen vanhoja hirsiä ja se valmistui vuonna 1978. Tievakappelin suunnitteli suomalainen arkkitehti Bey Heng , joka työskenteli pitkään Helsingin seurakuntayhtymän arkkitehtina. Hengin erikoisalaa oli hautausmaiden suunnittelu.

Ilmoita asiavirheestä