Paikallisuutiset

Tarinallisia taidekäsitöitä Kakslauttasessa

Taiteilija Oda-Liv Koivisto kävi Lapin yliopiston tarinamestarikoulutuksen vuonna 2009-2010 ja tutustui kurssikaveriinsa, rovaniemeläiseen Irene Kangasniemeen . Naisia yhdisti se, että molemmat tekivät matkailutöitä ja siinä ohessa myös käsitöitä.

– Meillä pätkähti päähämme järjestää yhteinen taidenäyttely, kertoo Oda-Liv Koivisto.

Naiset työstivät taidetta omaan näyttelyynsä kolmen vuoden ajan käyttämällä uusiutuvia tai kierrätettyjä materiaaleja. Yhdestä taideteoksesta löytyy Irenen appiukon vanha lautasantenni, toisesta taas Jaskan valinnasta (paikallinen jäteasema) löydetty pyörä. Taiteilijat halusivat painottaa kestävää kehitystä ja luonnonvarojen harkittua käyttöä.

Nyt Multiformes - tarinallisia taidekäsitöitä Lapista -näyttely on esillä Kakslauttasessa 26.4.asti. Näyttely on ollut esillä myös Lapin maakuntamuseo Arktikumissa Rovaniemellä ja Siidassa Inarissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Multiformes tarkoittaa monimuotoisuutta. Vain monimuotoinen luonto voi selvitä. Monimuotoisuus näkyy näissä meidän töissämme materiaaleissa ja muodoissa.

Näyttelyn teokset haluavat muistuttaa hyvän luontosuhteen merkityksestä ja siitä, että luonto voi opettaa ihmisiä. Luonto on myös näyttelyn tarinoiden lähde.

– Haluamme herättää ajatuksia luonnon tarjoamista neuvoista ja niiden soveltamisesta ihmisten välillä matkalla kohti suvaitsevampaa ja moniarvoisempaa tulevaisuutta.

Ihmisen pitää oppia

Taiteilija Koiviston mukaan myös ihmisten kannattaisi opetella monimuotoisuutta, joka on suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden kunnioittamista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun luonto voi hyvin, niin ihminenkin voi hyvin.

Oda-Liv on huomannut yhteisen nimittäjän matkailijoissa. Se on kaupungistuminen. Sen myötä niin moni ihminen on jo erkaantunut luonnosta.

– Niillä ihmisillä ei ole sellaista luontosuhdetta, mitä meillä täällä pohjoisessa on.

Oda-Liv Koiviston taideteos nimeltä ”Heimojen Tanssi” korostuu koko näyttelyn annista värikkyydellään. Se on tehty kansallis- ja kansanpukujen kankaista, koristeista ja koruista. Taulusta löytyy myös niin romaninaisen puvun pitsiä kuin saamelaisen gáktin hulpaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Multiformes-tarinallisia taidekäsitöitä Lapista-näyttely Kakslauttasen taidegallerian vieressä olevassa tilassa West Villagen uuden Iglu-tornin juurella 26.4. asti. Vapaa pääsy.

Ilmoita asiavirheestä